Fokken op Maat – Merkertest

Merk het genetisch verschil

Wat is Fokken op Maat?
Fokken op Maat is een persoonlijke fokkerijaanpak, waarbij we met een merkertest (ook wel genomictest of genoomtest genoemd) naar de genetische aanleg van uw vrouwelijke dieren kijken. De uitslag van de merkertest bestaat uit fokwaarden voor meer dan 50 kenmerken op het gebied van melkproductie, gezondheid, voerefficiëntie en exterieur en de unieke CRV-fokkerij-indexen CRV Gezondheid en CRV Efficiëntie. Dit geeft u een betrouwbaar beeld van wat het dier later gaat presteren. De merkertest van Fokken op Maat heeft de betrouwbaarheid van de prestaties van een derdekalfskoe (65-70%). Naast fokwaarden geeft de merkertest inzicht in de aanwezigheid van specifieke genetische kenmerken, zoals roodfactor, hoornloosheid, A2A2 en kappacaseïne.

Een merkertest geeft aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt een volledig en betrouwbaar overzicht van de genetische potentie van een kalf. Maar merkeronderzoek is niet alleen een methode om genoomfokwaarden te bepalen, het geeft ook direct inzicht in de genetische aanleg van een kalf voor bepaalde erfelijke kenmerken als roodfactor, hoornloosheid, A2-melk en kappacaseïne. Ten slotte wordt met merkeronderzoek de afstamming van een dier bevestigd. Als blijkt dat de afstamming volgens het dna afwijkt van wat er staat geregistreerd, dan wordt dit automatisch aangepast.

Fokken op Maat

Losse merkertesten
Bij het testen van individuele dieren met de merkertest kunt u de dieren opgeven via het Fokken op Maat-programma. U krijgt dan een kosteloze inlog voor HerdOptimizer om de uitslag van de merkertest in te zien (drie weken doorlooptijd). Heeft u al een inlog voor HerdOptimizer, vraag dan daar de losse merkertest aan. Na de aanvraag krijgt u de materialen en instructie toegestuurd voor het aanleveren van de haren voor het dna-merkeronderzoek. Bij jonge kalveren (zonder oormerk) kunt u gebruikmaken van een oorbiopt dat u neemt bij het inbrengen van het oormerk.

HerdOptimizer
Al deze informatie over genetische aanleg komt samen in een handig digitaal fokkerijprogramma: HerdOptimizer. In HerdOptimizer worden uw dieren gerangschikt op basis van uw persoonlijke fokdoel. Zo kunt u eenvoudig fokkerijbeslissingen nemen, zoals welke dieren u aanhoudt voor de opfok en welke paringen gaan zorgen voor betere nakomelingen. Uw fokkerijadviseur staat voor u klaar om u hierbij te helpen. Maakt u ook gebruik van ons StierAdviesProgramma? De resultaten van Fokken op Maat worden hierin automatisch meegenomen. Met Fokken op Maat maakt u eenvoudig de beste paringen en werkt u aan een hoger rendement.

Fokken op Maat Data Plus
Naast Fokken op Maat kunt u ook kiezen voor Fokken op Maat Data Plus. Ook hier is het merkeronderzoek de basis. Maar daarnaast levert u extra data over uw veestapel aan bij CRV via deelname aan diverse programma’s. De combinatie van die data en de merkeruitslagen gebruiken wij om de betrouwbaarheid van de merkertest nog verder te vergroten. We gebruiken de data uit de genoomtesten ook voor het vaststellen van de fokwaarden van onze InSire-stieren (genoomstieren). Indirect plukt iedere veehouder hier de vruchten van. Omdat deze data heel belangrijk voor ons zijn, kunt u de merkertesten (genoomtesten) met extra korting laten uitvoeren. Maar daar verwachten we dus wel wat voor terug. U sluit hiervoor een overeenkomst af met CRV.

Bij de start van uw deelname laat u al uw jongvee tot en met 24 maanden op dna-merkers onderzoeken met de merkertest. Daarna laat u van elk geboren holsteinkalf (minimaal 75 procent holstein) een merkertest uitvoeren. U neemt deel aan Melkproductieregistratie (MPR), Stamboekregistratie, DigiKlauw en Gezondheidsdata. En u insemineert minimaal 75 procent van uw dieren met CRV-genetica.


Start nu met Fokken op Maat!

Bent u ook benieuwd wat Fokken op Maat voor u kan betekenen? Meldt u zich dan aan via Mijn CRV. Daar vindt u ook meer informatie over de vervolgstappen na uw aanmelding.

Bekijk ook de actuele tarieven van dit product.

Meer weten? Bekijk hier de veelgestelde vragen