Samen met zijn ouders Joost en Yvonne houdt Bart van den Oever 128 melkkoeien en 60 stuks jongvee in het Brabantse Westerbeek. ‘We zitten scherp in het jongvee, vertelt Bart. ‘Dat komt doordat we alleen genetisch goed jongvee aanhouden. We hebben precies genoeg voor vervanging.’ De gemiddelde jaarproductie per koe ligt op 10.350 kg melk met 4,57% vet en 3,74% eiwit. De veehouders willen de levensproductie van de koeien verhogen van de huidige 40.000 kg melk richting de 50.000 kg en focussen op hoge gehaltes. Bart: ‘Elk kalf moet een goede melkkoe worden.’
'Ieder kalf moet een goede melkkoe worden’
Hogere gehaltes en oudere koeien melken, dat is waar de familie Van den Oever naartoe werkt. ‘Dankzij het StierAdviesProgramma (SAP) en CRV Fokkerij van CRV hebben we een genetisch goede veestapel en goede technische resultaten’, stelt veehouder Bart van den Oever.
Dubbele betrouwbaarheid
Een goed kalf begint bij een goede paring. Daarvoor gebruikt de familie Van den Oever het StierAdviesProgramma (SAP) en CRV Fokkerij. ‘Met behulp van het SAP maken we al vijftien jaar goede paringen’, stelt Bart. Door de combinatie met CRV Fokkerij, worden deze paringen volgens hem alleen maar beter. ‘Het SAP neemt de kenmerken mee die worden getest bij CRV Fokkerij. De paring wordt nu meer gemaakt op basis van de genetische informatie uit het haarmonster van het dier dan op de verwachtingswaarden. Daardoor hebben we een dubbele betrouwbaarheid in de paring’, licht Bart toe. Doordat bijna de hele veestapel van de familie Van den Oever een merkertest heeft gehad, weten de veehouders precies wat er aan genetisch materiaal in de stal staat.
Merk het verschil met merkeronderzoek
Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met dezelfde betrouwbaarheid als die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek van CRV aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Een merkertest geeft u met een betrouwbaarheid van 65 tot 70 procent inzicht in de genetische aanleg voor meer dan vijftig kenmerken op het gebied van melkproductie, gezondheid, exterieur en voerefficiëntie. Daarnaast krijgt u met merkeronderzoek informatie over specifieke genetische kenmerken zoals roodfactor, hoornloosheid, bètacaseïne (A2A2) en kappacaseïne. De volledige uitslag van het merkeronderzoek van al uw dieren kunt u overzichtelijk raadplegen in het fokkerijprogramma HerdOptimizer. Het programma rangschikt uw dieren bijvoorbeeld op uw persoonlijk fokdoel. Zo kunt u gemakkelijk goed onderbouwde fokkerijbeslissingen nemen. Bij gebruikers van het StierAdviesProgramma (SAP) worden de gegevens uit HerdOptimizer automatisch overgenomen. Zo maakt u heel eenvoudig de best passende paringen.
Merendeel insemineren met Belgisch witblauw
De familie Van den Oever is selectief bij het insemineren van de koeien. ‘We gebruiken veel sperma van Belgisch witblauwen. Maar 30 procent van onze koeien insemineren we met holsteinstieren’, stelt Bart. De keuze voor het insemineren met een vlees- of melkras maakt het SAP. ‘Het SAP bepaalt op basis van de kenmerken en de genetische aanleg van de koe of we met haar verder moeten gaan in de fokkerij.’ De veehouders vinden het fijn dat het SAP naar alle kenmerken van de koe kijkt en de vijf kenmerken die verbeterd kunnen worden eruit pakt. De drie stieradviezen die uit het SAP rollen, vinden ze een voordeel. ‘Als het sperma van een bepaalde stier een keer op is, kunnen we voor een van de twee andere stieren kiezen’, legt Bart uit.
Vroeg inzicht in genetica
Ook bij het selecteren van de kalveren helpt CRV Fokkerij. Door een merkertest bij een pasgeboren kalf is er al vroeg inzicht in de genetica. Daardoor kunnen de veehouders een kalf dat niet in het fokdoel past, vaak binnen twee weken verkopen. ‘In HerdOptimizer zien we overzichtelijk welke kalveren we het best kunnen aanhouden voor de fokkerij’, vertelt Bart. Door selectief te fokken en goede paringen te maken stijgt de gehalteproductie van de veestapel constant en neemt de productie bij afvoer toe. Dat levert geld op. ‘Elke generatie moet de genetica verbeteren, daarvoor fok je koeien’, aldus Bart.
Bent u nieuwsgierig naar wat merkeronderzoek voor uw bedrijfsvoering kan beteken? Bekijk de CRV Fokkerij pagina.
Natuurlijk kan ook uw eigen CRV-veestapeladviseur u alles vertellen over merkeronderzoek. Of informeer bij de CRV-klantenservice: 078-15 44 44