De Wijde Blik is een bekende stalnaam in het keuringscircuit. Maar bestempel Gerard Nijman uit Stegeren niet als exterieurfokker. ‘Enkele jaren geleden besloten we om te gaan robotmelken en daarvoor de veestapel wat te verkleinen tot zo’n 70 koeien. Dit betekent dat de vaste kosten nu betaald moeten worden met minder dieren’, vertelt hij. ‘Daarom moeten we een hoge melkopbrengst realiseren en productie is dan ook het belangrijkste kenmerk in ons fokdoel’, benadrukt de veehouder.
Passende stier voor elke koe met stieradvies, aAa en merkerfokwaarden
Gerard Nijman heeft een wijde blik op fokkerij. Hij selecteert stieren wereldwijd en maakt paringen zeer zorgvuldig. Merkerfokwaarden, aAa-codes en SAPadviezen helpen hem om een veestapel te fokken die vooral probleemloos veel melk produceert, maar als bonus ook regelmatig een keuringstopper voortbrengt.
Streng selectie in stieren
De koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 11.125 kg melk met 4,31% vet en 3,51% eiwit en daar mag wat Gerard betreft best wat bij, met name in de gehaltes. Zijn economische blik weerhoudt de veehouder er niet van om zich breed te oriënteren in het wereldwijde stierenaanbod, hierin streng te selecteren en zorgvuldig paringen te maken. ‘Daarvoor gebruik ik alles wat ik tot mijn beschikking heb’, legt hij uit. Zo laat de fokker zijn dieren coderen door een aAa-analyzer. ‘Daarmee bewaak ik de balans in de veestapel, maar honderd procent aAa-paringen maken is geen doel op zich’, benadrukt hij. ‘Ik gebruik stieren niet enkel vanwege hun code, ze moeten beslist ook goede fokwaarden laten zien.’
Gerard Nijman: ‘Ik zoek voor iedere koe een passende stier. Daarvoor gebruik ik zoveel mogelijk informatie en hulpmiddelen’
SAP & aAa als toegevoegde waarde
De paringen op basis van aAa-codes combineert de veehouder met de adviezen van het StierAdviesProgramma (SAP). En ook zijn eigen inzicht en ervaring spelen een rol bij de keuze van een passende stier voor elke koe. ‘Het interessante is dat de paringsadviezen van het SAP meestal grotendeels overeenkomen met de aAa-adviezen’, merkt de veehouder op. ‘Maar soms wijken ze ook af. Zo heb ik nu twee topvaarzen aan de melk van de stier Butlerview Gold Medal. Dat is zeker geen topexterieurvererver, maar deze vaarzen kregen wel 88 en 87 punten voor algemeen voorkomen.
Objectief selecteren met merkerfokwaarde
Naast exterieurscores en aAa-codes laat Gerard van zijn dieren ook merkerfokwaarden bepalen. ‘Als liefhebber vind ik het lastig om afscheid te nemen van dieren die ik met veel aandacht heb gefokt’, bekent hij. ‘Merkerfokwaarden geven me cijfers in handen om te selecteren in het jongvee. Niet iedere paring levert namelijk altijd op wat je er vooraf van verwacht. Met merkerfokwaarden krijg je dat duidelijk en objectief in beeld. ’‘Net als iedere veehouder wil ik koeien fokken die probleemloos veel melk produceren en lang meegaan’, constateert Gerard. ‘Maar als liefhebber werk ik ook graag met koeien die in het exterieur iets extra’s hebben. En als dat dan ook nog af en toe een topper voor de keuring oplevert, is dat helemaal mooi meegenomen.