‘Met CRV Dier hebben we een hoop minder papierwerk’

Menno Schuttert
Menno Schuttert

Als Menno of Henk Schuttert een koe tochtig zagen, moesten ze altijd haar gegevens opzoeken in een map, de SAP-uitslag pakken, daarna de ki bellen en een reeks cijfers intoetsen. Nu gebruiken ze CRV Dier op hun telefoon en is alles met een paar klikken geregeld.

Een half jaar werkt Menno Schuttert nu met CRV Dier. Hij wil de app voor het invoeren en raadplegen van gegevens over zijn dieren niet meer missen. Menno (25) verzorgt samen met zijn ouders Henk en Marianne in Dalfsen een koppel van ongeveer 65 koeien en 45 stuks jongvee. Daarnaast heeft hij een baan buitenshuis. ‘Alle informatie over onze dieren staat in CRV Dier. Via de app op de telefoon kan ik alles vinden wat ik nodig heb, zonder dat het veel moeite en tijd kost. Met CRV Dier hebben we een hoop minder papierwerk.’

Ki bestellen via app

We registreerden altijd alles netjes op papier’, vertelt de jonge veehouder. ‘Dat werkte prima. Maar als ik een koe tochtig zag, moest ik eerst naar de map lopen om te kijken of ze geïnsemineerd kon worden. Nu pak ik in de stal direct mijn telefoon erbij en met een paar klikken weet ik hoever ze in lactatie is en of ze al eerder is geïnsemineerd. We werken met Stieradvies via het SAP en ook de uitslag daarvan staat in CRV Dier. Ook de stierkeuze hoef ik dus niet meer in een map op te zoeken’, legt de veehouder uit. En waar zijn vader of hij eerder telefonisch een afspraak maakten met de ki en een reeks codes moesten invoeren, regelen ze dat nu direct vanuit de stal via de app op hun telefoon. ‘Dat werkt een stuk gemakkelijker en sneller’, ervaart Menno.

Menno Schuttert: ‘Werken met CRV Dier wijst zichzelf’

Altijd up-to-date

Ook geboorte- en afvoermeldingen hoeven vader en zoon Schuttert niet meer telefonisch te doen, sinds ze werken met CRV Dier. Een pluspunt vindt Menno ook dat hij in de app van iedere individuele koe de dagelijkse melkgift en het celgetal kan opvragen. ‘Dat is bijvoorbeeld erg handig bij het droogzetten van koeien. Zo kan ik in de melkstal zien of ik een koe wel of niet met droogzetantibiotica moet behandelen’, legt hij uit. De uitgevoerde behandeling legt hij bovendien direct vast in de app, zodat hij dit niet kan vergeten en de informatie in CRV Dier altijd up-to-date is. Al werkende ontdekt Menno binnen CRV Dier steeds meer mogelijkheden om papierwerk te besparen. De nieuwe app bevalt hem ‘hartstikke goed’ en hoewel zijn vader zijn hele boerenleven gewend was om te werken met papier, kan ook hij nu prima overweg met de app op de telefoon. ‘Natuurlijk hadden we in het begin even wat uitleg nodig, maar CRV Dier werkt heel logisch en overzichtelijk’, is Menno’s ervaring. ‘Het wijst zichzelf.’

CRV Dier en CRV Bedrijf

CRV Dier is de nieuwe app van CRV voor het invoeren en raadplegen van de dagelijkse gebeurtenissen rondom de veestapel, zoals inseminatie, dracht en geboorte, maar bijvoorbeeld ook gezondheidsbehandelingen en VKI-meldingen. Via de app kan ook direct een afspraak worden gemaakt voor de ki. De app CRV Bedrijf is gebouwd voor het opstellen en raadplegen van bedrijfsoverzichten. Ook alle overzichten die wettelijk bijgehouden moeten worden, zoals stallijsten en diergezondheidsoverzichten, zijn in CRV Bedrijf beschikbaar. De overzichten zijn aangepast aan zowel de Nederlandse als de Vlaamse wetgeving. CRV Dier en CRV Bedrijf wisselen gegevens met elkaar uit. Zo zijn de data in beide apps altijd actueel. De nieuwe apps zijn in samenwerking met veehouders ontwikkeld en gebruikers vinden in ieder scherm een knop voor het stellen van vragen en geven van feedback. Zo blijft CRV werken aan verdere verbetering.