Werkwijze van MPR Dracht

Automatisch drachtonderzoek vanuit melk

MPR Dracht filtert volautomatisch de niet-drachtige koeien uit op moment van monstername. U bent dus direct op de hoogte en kunt de juiste vervolgstappen ondernemen. De test is zeer betrouwbaar (98%), net als een diagnose via opvoelen of scannen.

De stappen:

  1. MPR Dracht selecteert automatisch, volgens uw wensen, de dieren die in aanmerking komen voor een test. Enkel koeien die 60 dagen geleden afgekalfd zijn en minstens 28 dagen drachtig zijn, kunnen getest worden. Geeft de test aan dat de koeien drachtig zijn, dan kunnen ze in een later stadium nog altijd de vrucht verliezen (houd er rekening mee dat vruchtverlies meer voorkomt in de eerste zes weken van een dracht dan later in de lactatie).
  2. U kiest of u één, twee of drie keer een analyse wilt laten uitvoeren en op hoeveel dagen na inseminatie. Is het proces eenmaal naar wens ingesteld, dan verloopt het verder automatisch bij iedere monstername. U kunt natuurlijk altijd handmatig dieren toevoegen en verwijderen.
  3. MPR Dracht signaleert de dracht via een ELISA-test op een eiwit dat pas aanwezig is als de koe een placenta heeft en dus drachtig is.
  4. Het resultaat komt automatisch beschikbaar in VeeManager drachtstatus (drachtig, niet drachtig, onbekend) komt ook in CRV Dier en bij het Veedata-bericht van de volgende proefmelking in uw bedrijfsmanagementsysteem.
  5. U ontvangt een e-mail en kunt een lijst ophalen om de probleemdieren verder te behandelen. Indien gewenst ontvangt uw vruchtbaarheidsadviseur dit ook.

MPR Dracht houdt ook rekening met andere vruchtbaarheidsinformatie geregistreerd bij CRV: als er dracht geregistreerd wordt via opvoelen of scannen, wordt de geplande melktest niet gedaan. Eén of twee keer testen? MPR Dracht stelt u eenvoudig in op uw doelstelling.

Protocol 1
Als u de tussenkalftijd wilt verkorten en dus de melkproductie wilt maximaliseren, is het advies om zo vroeg mogelijk, vanaf 28 dagen na inseminatie, te testen. Een hertest later in de dracht is aanbevolen om eventuele embryonale sterfte in beeld te brengen. Bij deze doelstelling is het advies om MPR Dracht in te stellen op 28 dagen en 100 dagen.

Protocol 2
Test u liever na de kritische periode en hebt u zo de attentiekoeien wat later in beeld, dan is het advies om MPR Dracht in te stellen op 42 dagen.

Wanneer aanmelden? Het moment van aanmelden is bepalend voor het ontvangen van de eerste uitslagen: een nieuwe deelname aan MPR Dracht dient minimaal één dag voor de MPR-datum geactiveerd te worden. Controleer kort voor de volgende MPR uw dierselectie opnieuw en werk zo spoedig mogelijk de drachtstatus bij.

MPR Dracht

Start nu met MPR Dracht!

Bent u ook benieuwd wat MPR Dracht voor u kan betekenen? Via VeeManager beheert u zelf uw deelname als u al deelnemer aan MPR bent. Hier kunt u uw deelname aan- en/of uitzetten en de selectiecriteria aanpassen, zoals de frequentie (1, 2 of 3 keer testen) en de dagen interval na dekking. Na iedere wijziging in deelname ontvangt u daarvan een bevestiging per e-mail.

Bekijk ook de actuele tarieven voor het tarief van dit product.

Meer weten? Bekijk hier de veelgestelde vragen