Lol 422 PP: van alle markten thuis

Categorie: Stierennieuws
Caudumer Lol 422 PP (AB 85), moeder van Cartoon P, Launch PP en Louis P
Caudumer Lol 422 PP (AB 85), moeder van Cartoon P, Launch PP en Louis P

Drie hoornloze zonen in het aanbod en een vierde onderweg. Stiermoeder Caudumer Lol 422 PP bewijst opnieuw dat hoornloosheid en een uitmuntende vererving prima samen kunnen gaan. Ze verhuisde als kalf van de familie Haytema uit Koudum naar het donor programma van CRV. Haar nakomelingen bedienen een wereldwijde markt. We zetten de schijnwerper op deze top-stiermoeder.

Veelzijdig, ook voor buitenland

Caudumer Lol 422 PP (AB 85, v. Handy P) scoorde uitmuntend in haar merkers. Coördinator van het Delta programma, Marcel Fox vertelt: ‘Ze was destijds een van de interessantste vrouwelijke dieren die er te vinden waren. Ze trok de aandacht met haar hoge fokwaarden voor met name gehalten en benen, was homozygoot hoornloos en scoorde ook hoog in andere landen. Ze is als pink zo lang mogelijk benut als donor en werd daarna vlot drachtig van SiryX sperma van Nippon P.’

‘Lol 422 PP maakt de verwachtingen volledig waar’, vertelt Marcel, die tevens foktechnisch begeleider is van het CRV-testbedrijf Barendonk Holsteins VOF in Beers. Op dit bedrijf produceert Lol 422 PP richting een 305 dagenlijst van 9.798 kg met 4,61% vet en 3,83% eiwit. Hij vervolgt: ‘Na 240 dagen in lactatie zit ze inmiddels op 5% vet en 4,20% eiwit. Ze is perfect voor de ligboxenstal; goed gebouwd, heeft een prima uier en ze stapt heel gemakkelijk op beste benen met een ideale stand. Haar celgetal is laag en ze was ook nu weer vlot drachtig; deze keer van Taskforce P.

Hoge lactatiewaardes in de moederlijn

De Lolmoederlijn presteert al generaties lang uitzonderlijk goed in de extensieve bedrijfsvoering op het bedrijf van de familie Haytema in Koudum. Moeder van Lol 422 PP, Caudumer Lol 371 P (AB 86, v. Balisto) zet haar beste beentje voor in haar vierde lactatie. De gemiddelde lactatiewaarde over vier lactaties bedraagt 127, waarbij ze in 1037 dagen 37.284 kg melk met 4,92% vet en 3,75% eiwit produceerde. Eigenaar Sietze Henk Haytema roemt haar harde klauwen en vertelt dat ze nog nooit mortellaro heeft gehad.

Caudumer Lol 371 P (AB 86), moeder van Lol 422 PP
Caudumer Lol 371 P (AB 86), moeder van Lol 422 PP

Ook haar moeder, Caudumer Lol 305 PP (AB 87, v. Magna P) wist van wanten. Ze maakte een vaarzenlijst van 9.502 kg met 4,51% vet en 3,92% eiwit, goed voor 129 lactatiewaarde. Ze is de zus van fraaie stiermoeders die nog steeds indrukwekkend produceren op CRV-testbedrijf Barendonk Holsteins en bij Haytema in Koudum. Het betreft achtereenvolgens honderdtonner Caudumer Lol 306 PP (Ex 91), de moeder van de dochtergeteste stier Delta Fun P en Bouw Rockydochter Caudumer Lol 342 P (AB 89), moeder van InSire-stier Caudumer Lifesaver (v. Elixer).

Caudumer Lol 305 PP (AB 87), grootmoeder van Lol 422 PP
Caudumer Lol 305 PP (AB 87), grootmoeder van Lol 422 PP

Launch PP kent succesvolle stiermoeder

De succesvolle embryowinning bij Lol 422 PP heeft geleid tot een ruime keuze in nakomelingen. Van Lol 422 staan drie roodbonte, hoornloze zonen tegelijkertijd in de webshop. Ze is de moeder van de InSire-topstieren: Cartoon P (v. Altatop), Launch PP (v. Jopper P) en Louis P (v. Gywer). Een zoon van Eloy staat in opfok. Marcel vervolgt: ‘Ze is de perfecte stiermoeder waarmee je de wereldwijde ambities van CRV kunt invullen. Zo zijn Cartoon P en Louis P veel gevraagde stieren in het buitenland. Launch PP is wereldwijd veelgevraagd en momenteel de meest gebruikte Holsteinstier in Nederland-Vlaanderen. De roodbonte Launch wordt ook bij zwartbont volop gebruikt. Qua verervingsprofiel en bloedvoering past hij op veel koeien, hij is homogzygoot hoornloos en bevrucht ook nog eens uitstekend.’

De verwachtingen van de dochters van Lol 422 PP zijn hoog gespannen. Diverse dochters komen dan ook in aanmerking voor een rol als stiermoeder. In de Delta-nucleus in Wirdum staan dochters van Abundant P, Faithfull, Gywer, Jopper P, Match P, Nippon P en Yeti. De eerste zonen van deze dochters staan op hun beurt in opfok bij CRV. Met hun specifieke kwaliteiten bedienen de Loldieren meerdere markten, o.a. naar landen waar een ambassadeur uit deze Lol-familie, de dochtergeteste Delta Fun P, baanbrekend werk heeft verricht.