Excellente moeder van Fun P produceert 100.000 kg melk

Excellente moeder van Fun P produceert 100.000 kg melk

De Cadumer Lolfamilie van de familie Haytema uit Koudum, is de koefamilie grenzen verlegt als het gaat om de fokkerij op hoornloosheid. Zo staat deze familie aan de basis van de stier Delta Fun P, de eerste hoornloze stier die op grote schaal door veehouders werd ingezet. Fun heeft nu een fokwaarde die is gebaseerd op de prestaties van meer dan 1000 dochters en met onder andere 280 Inet, 111 beenwerk en 109 totaal exterieur kan hij de concurrentie met al zijn gehoornde generatiegenoten prima aan.

Enkele jaren later bracht de Lolfamilie met Launch PP de allereerste homozygoot hoornloze stier aan kop van het NVI-klassement. En met drie stieren is de familie op dit moment hofleverancier in het hoornloos aanbod van CRV.

Enorme melkdrang

Met de prestaties van Caudumer Lol 306 PP (Magna P x Lawn Boy P), de moeder van Fun P, zet de Caudumer koefamilie een nieuwe mijlpaal. Lol 306 is hoogstwaarschijnlijk de allereerste homozygoot hoornloze koe die in haar leven meer dan 100.000 kg melk heeft geproduceerd.

De inmiddels 11-jarige Lol bezorgt haar eigenaren, de familie Hermanussen van Barendonk Holsteins uit Beers, nog elke dag veel plezier. ‘Ze is in exterieur de afgelopen jaren nauwelijks veranderd en blijft doen waar ze goed in is: heel veel melk produceren’, vertelt Jens Hermanussen enthousiast. Zo produceerde Lol 306 in de eerste 305 dagen van haar lopende vijfde lijst al 15.128 kg melk met 3,76% vet en 3.01% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 126. Daarmee is ze bezig aan haar beste lijst ooit. En met deze enorme melkdrang had ze niet meer dan vijf (lange) lactaties nodig om 100.000 kg melk (met 4.00% vet en 3,38% eiwit) te produceren.

Nog altijd supergaaf

Lol 306 kwam als drachtige vaars op het Delta testbedrijf van de familie Hermanussen. Ze was door CRV als kalf aangekocht bij haar fokkers en als pink veel geprikt en gespoeld voor het fokprogramma. Dit leverde onder andere de stier Fun P op. Zijn moeder groeide in Beers uit tot een fraaitypische koe met hele beste benen en een superuier. Op bijna 5-jarige leeftijd werd ze met excellent ingeschreven met 90 frame, 91 type, 92 uier, 89 benen en 91 algemeen voorkomen. ‘En ze is nog altijd supergaaf’, meldt Jens over de koe die in 2016 reservekampioene werd in de middenklasse op de Midsummer Dairy Show in Schijndel.

De familie Hermanussen heeft uit Lol 306 onder andere een dochter van de stier Delta Jester. ‘Ze is precies haar moeder’, vertelt de fokker. ‘Ze is met 90 punten excellent ingeschreven en produceerde in haar vierde lactatie 16.000 kg melk in 305 dagen, goed voor een lactatiewaarde van 120.’ Ook deze Lol schitterde al eens op een keuring. Ze werd in 2018 vaarzenkampioene op de wintershow in Asten-Heusden.

Is deze Lol 7052 P de volgende Lol die grenzen in hoornloosheid gaat verleggen?