Op de valreep 200.000 kg melk voor Big Clara 123

Categorieën: Efficiëntie, Levensduur
Big Clara 123: ruim 200.000 kg melk
Win 395-dochter Big Clara 123, bijna zestien jaar oud, behaalde een productie van ruim in totaal 200.139 kg melk

Big Clara 123 is de vijfde koe in Nederland die de grens van 200.000 kg melk is gepasseerd.

De bijna zestien jaar oude Win 395-dochter van Jos, Ingrid en Ben Knoef uit Geesteren liet afgelopen week het leven na een productie van in totaal 200.139 kg melk met 3,78% vet en 3,53% eiwit, goed voor 14.627 kg vet en eiwit. Dankzij MPR zijn deze prestaties erkend.

Clara is de tweede tweehonderdtonner voor de Overijsselse melkveehouders. In 2016 was Big Boukje 192 (v. Cash) de eerste koe in Nederland die deze levensproductie realiseerde. Zelfs voor de familie Knoef, als geen ander gewend aan hoge levensproducties, is die prestatie bijzonder. ‘Het is jammer dat Clara er nu niet meer is, maar het is toch mooi dat ze zo lang gezond gebleven is en zo’n hoge leeftijd en productie heeft gehaald’, geeft Jos Knoef aan.

Voorbeeldkoe

‘Clara was een voorbeeldkoe op ons bedrijf’, vertelt Ben Knoef. Zijn vader Jos voegt toe: ‘Ze was niet te groot, met een mooi melktype en beste benen. Maar ze was vooral een enorme melkproducente die heel persistent was. Ze scoorde nog steeds boven de 200 euro Inet. Voor zo’n oude koe is dat bijzonder.’ Afgelopen voorjaar behaalde Clara ook het Sterkoe 3-predicaat met een gemiddelde lactatiewaarde van 116 in tien lactaties en 90 punten voor exterieur.

Duurzaamheid verankerd in afstamming

Haar hoge levensduur en -productie had Clara niet van een vreemde. Haar moeder Clara 120 en grootmoeder Clara 115 schopten het ook tot honderdtonner. ‘Duurzaamheid zit verankerd in deze familie’, vertelt Ben Knoef. Clara kan daarbij bogen op een volledig Nederlandse afstamming met na vader Win 395 achtereenvolgens de stieren Hunter, Boudewijn, Ronald en Sunny Boy in haar stamboom.

Veeteelt-cameraman Harrie van Leeuwen maakte in april nog een video van Big Clara 123. Bekijk hier de beelden.

Steeds meer duurzame koeien

Behalve de erfelijke aanleg speelt ook een goede verzorging een rol bij het gezond oud worden van koeien. Bij de familie Knoef lukt dat prima getuige de 90 honderdtonners en 27 tientonners die het bedrijf al voortbracht. Nederland telt steeds meer van dat soort duurzame koeien. Elke dag promoveren zo’n zeven koeien tot honderdtonner.
Alle Nederlandse koeien die meer dan 200.000 kg melk hebben geproduceerd, zijn hier terug te vinden op de site van Coöperatie CRV.