Jos Nielen: 'Ik heb maar drie stieren in het vat'

Jos Nielen uit Katwijk met fleckvieh en brownswiss kruislingen
Jos Nielen uit Katwijk met fleckvieh en brownswiss kruislingen

Ruim 6 jaar geleden begon melkveehouder Jos Nielen uit het Brabantse Katwijk met het inkruisen van zijn veestapel. 'Ik was niet meer tevreden over het functioneren van de holsteins. De uiergezondheid, de klauwen en de conditie moesten beter.' Hij begon zijn 70 melkkoeien te combineren met fleckvieh. 'Vooral om de koeien meer robuustheid mee te geven zodat ze meer bij te zetten hebben tijdens de lactatie.'

Driewegkruising fleckvieh x brown swiss x holstein

De keuze voor fleckvieh werd hem ook ingegeven door de roodbonte kleur. 'Ik had van origine een roodbonte veestapel. Met de kruising met fleckvieh krijg je koeien met een aparte kop, maar verder mooie, roodbont gevlekte koeien'. De melkveehouder was over zijn F1's (eerste kruising) meteen al heel goed te spreken.

'De eerste koe die we aan de melk kregen loopt er nog steeds.' Als tweede ras in zijn driewegkruising gebruikt Jos de brown swiss. 'Ik wilde de heterosis vasthouden, vandaar een derde ras.' Even twijfelde hij over Zweeds roodbont. 'Maar ik wilde de gehalten erbij houden en de gezondheid. En ja, die roodbonte kleur verliezen we nu wel gedeeltelijk.'

Betere gezondheid bij gelijkblijvende productie

De eerste holstein-fleckvieh-brownswiss-kruisling is inmiddels aan de melk en er volgen er nog een stuk of zeven binnenkort. 'De productie wisselt nog wel wat, maar gemiddeld blijven we op een productie van 8.800 kg melk met 4,70% vet en 3,65-3,70% eiwit. Daar ben ik tevreden mee. Uiteindelijk hebben we een betere gezondheid met een gelijkblijvende productie', geeft Jos aan.

Jos Nielen: ‘Met de driewegkruising hebben we uiteindelijk een betere gezondheid met een gelijkblijvende productie.’

Simpele paringen

Nog een voordeel van de driewegkruising is het feit dat de melkveehouder maar drie stieren in zijn vat heeft. 'Iedere fleckviehstier past qua bloedvoering op holstein en elke brown swiss stier past weer op de holstein-fleckvieh kruising. Daarmee wordt fokkerij mooi simpel.' En dus heeft hij rietjes van Mercury P (fleckvieh), Taskforce P (holstein) en Dario (brown swiss) in het vat.

Bij de selectie van stieren, houdt Jos aan dat de gehalten maximaal 0,1% mogen dalen. 'Ik wil die gehalten er wel graag bij houden.' Momenteel is hij weer aan het insemineren met een holsteinstier. 'Ik zoek wel naar een stier die in de top van de NVI lijst meedraait.'

Kruislingdieren op melkveebedrijf mts C. en B. van Dortmont-Paes te Hank
Kruislingdieren op melkveebedrijf mts C. en B. van Dortmont-Paes te Hank

CrossFit

Met CrossFit werkt u met de kruising die past bij uw bedrijfsvoering en uw wensen. Ieder ras binnen CrossFit heeft zijn unieke voordelen en door rassen te combineren die bij u passen, verankert u specifieke raskenmerken en is het heterosiseffect de extra winst.

Met de kruising holstein x mrij of fleckvieh x brownswiss fokt u een zeer vruchtbare en gezonde koe met mooie producties, hoge gehaltes, best beenwerk en een laag celgetal.

Met CrossFit:

  • Kiest u voor een passende kruising met betrouwbaar geteste rassen
  • Profiteert u van een optimaal heterosiseffect
  • Fokt u koeien met een betere gezondheid en langere levensduur

CRV heeft een ruime keuze aan kwaliteitsvolle stieren van diverse rassen. Kijk voor meer informatie over kruisen op deze pagina, bekijk het actuele aanbod in onze webshop of neem contact op met uw veestapeladviseur.