Kinderen laten zien hoe een koe van voer melk maakt. Bertine Luttikhedde steekt er veel tijd in, maar haalt er ook veel voldoening uit. ‘Boerderij-educatie is erg leuk om te doen en wij vinden dat kinderen moeten weten waar hun eten vandaan komt’, vertelt de melkveehoudster uit Buurse, bij Haaksbergen. Daar beheert ze samen met haar man Jan en ouders Willy en Ina een melkveebedrijf met 160 melk- en kalfkoeien en 125 stuks jongvee. De pinken vanaf een jaar staan op het bedrijf van een collega met wie ze samenwerken. In totaal hebben de veehouders 127 hectare grond in gebruik, waarvan 24 hectare natuur van terreinbeherende organisaties.
‘FeedExcel maakt stieren selecteren gemakkelijk’
Met 160 melkkoeien op 127 hectare is melkveebedrijf Smelt-Luttikhedde zelfvoorzienend voor ruwvoer. Toch gebruikt Bertine Luttikhedde bij voorkeur FeedExcel-stieren met hoge fokwaarden voor voerefficiëntie. ‘Met zo min mogelijk voer zo veel mogelijk melk produceren is financieel altijd interessant’, verklaart ze.
Voerefficiëntie belangrijker
In lessen op de boerderij komen thema’s als duurzaam produceren en kringlopen sluiten regelmatig aan de orde. ‘Voor de toekomst wordt een efficiënte benutting van mineralen steeds belangrijker’, voorziet Bertine. In de praktijk betekent dit onder andere met zo min mogelijk voer zo veel mogelijk melk produceren. ‘Ons bedrijf is, met uitzondering van extreem droge jaren, zelfvoorzienend voor ruwvoer. Maar we moeten wel mest afvoeren, omdat de natuurgrond niet meetelt als mestplaatsingsruimte’, legt de veehoudster uit. ‘Ook voor ons is een goede voerefficiëntie dus van belang. En met minder voer meer melk produceren is financieel altijd interessant.’
Stierkeuze is een puzzel
Het fokdoel van de familie Luttikhedde is regelmatig bijgesteld. ‘Toen we in de maatschap kwamen, zijn we de nadruk gaan leggen op gehalten. Dat zien we nu terug in een rollend jaargemiddelde van 9500 kilo melk met 4,50 procent vet en 3,65 procent eiwit’, vertelt Bertine. ‘Later zijn we meer gaan fokken op gezondheidskenmerken. En sinds fokwaarden voor voerefficiëntie gepubliceerd worden, nemen we ook die mee bij de stierkeuze’, legt ze uit. Paringen baseren de Overijsselse veehouders op een combinatie van aAa-codes en hetStierAdviesProgramma (SAP). ‘Onze fokkerijspecialist Johan Stemerdink komt twee keer per jaarlangs. Dan bekijken we samen welke stieren we willen gebruiken’, vertelt Bertine. ‘De stierkeuze is best een puzzel. Er staan veel kenmerken op de stierenkaart’, constateert ze. ‘Het Feed-Excel-beeldmerk maakt passende stieren selecteren gemakkelijker. Ik kijk daar altijd eerst even naar.’
FeedExcel-stieren hebben streepje voor
Stieren met het beeldmerk hebben bij de familie Luttikhedde een streepje voor. Zo gebruiken ze nu de FeedExcel-stieren Activator, Tigerwoods en Perfect. Maar ook stieren als Tally-Ho, Salinero en Podium krijgen kansen. ‘We willen complete koeien fokken en staren ons niet blind op de allerhoogste voerefficiëntie’, verklaart Bertine. Voerefficiëntie is ook onderdeel van het bedrijfseigen fokdoel van melkveebedrijf Luttikhedde in het stieradvies. Dit betekent dat het kenmerk wordt meegewogen bij het maken van paringen en bij de selectie van koeien die worden uitgesloten voor de fokkerij. Zo werkt de familie Luttikhedde automatisch aan een veestapel die uit hetzelfde voer meer melk produceert.