Bert Zonnenberg was volkomen verrast toen onlangs zijn voeradviseur op de stoep stond met een grote slagroomtaart. ‘Hij had in de uitslag van de mpr gezien dat de BSK van onze koeien hoger was dan het tankcelgetal, namelijk 49 om 40. Hij vond dat wel een felicitatie waard’, vertelt de veehouder uit het Brabantse dorpje Herpen. Hij beheert er samen met zijn vrouw Wilma en met hulp van zijn dochters Jade en Lieve een melkveebedrijf met een 60-tal roodbonte koeien en 40 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde van de koppel bedraagt ongeveer 9500 kg melk met 4,80% vet en 3,60% eiwit.
Top uiergezondheid met hulp van mpr-celgetal
Als het gaat over de uiergezondheid van zijn koeien laat Bert Zonnenberg niets aan het toeval over. ‘Bij een tankcelgetal van boven de 90 gaat bij mij al een alarmbel rinkelen’, verklaart de veehouder. Met mpr-celgetal houdt hij bij iedere koe de vinger aan de pols.
Bijna 42 jaar eersteklas melk
Toeval is de aanleiding voor het aanbieden van de slagroomtaart zeker niet. In het management van zijn koeien laat Zonnenberg zo min mogelijk over aan het toeval, zeker als het gaat om de uiergezondheid. Hij levert niet voor niets zijn hele boerencarrière van bijna 42 jaar al onafgebroken eersteklas melk. ‘Een goede uiergezond is het resultaat van heel veel kleine dingen’, legt de kwaliteitsmelker uit. ‘Dat begint al bij een uitgebalanceerd rantsoen, een goede hygiëne van de ligboxen en een vlekkeloos werkende melkinstallatie.’
Bert Zonnenberg: ‘De mpr geeft inzicht in het celgetal van iedere koe. Bij een verhoging onderneem ik direct actie.’
Melken volgens vast protocol
Of de veehouder nu zelf in de melkput staat of dat zijn vrouw, een van zijn dochters of een vervanger dit overneemt, het melken gebeurt consequent volgens een vast protocol. Koeien krijgen een voorbehandeling met een schone uierdoek, worden voorgestraald en na het melken gedipt. Ook in de fokkerij is uiergezondheid voor de roodbontfokker een belangrijk kenmerk. ‘Ik gebruik alleen maar stieren met een uiergezondheidsindex boven de 100 en van koeien met een matige uiergezondheid houd ik geen kalveren aan’, verklaart hij.
De mpr is voor Zonnenberg een nuttig hulpmiddel bij het bewaken van de uiergezondheid. ‘De mpr-uitslag geeft mij inzicht in het celgetal van iedere koe. Bij een verhoging onderneem ik direct actie’, vertelt hij. ‘Soms behandel ik een koe. En bij koeien met een celgetal van boven de 50 gebruik ik bij het voorbehandelen altijd een eenmalig ontsmettingsdoekje. Ik probeer deze koeien ook zo veel mogelijk als laatste te melken.’
Mpr-celgetal is leidraad bij droogzetten
Voordat hij koeien droogzet raadpleegt Zonnenberg zorgvuldig de uitslagen van de mpr-celgetal. ‘Daarbij kijk ik naar de laatste vier melkcontroles. Bij koeien met een laag celgetal gebruik ik alleen een teatsealer. Maar als het gemiddeld celgetal hoger is dan 50’, dan zet ik de koe vierkant droog met antibiotica’, legt hij uit. ‘Zo doen we er alles aan om het tankcelgetal structureel laag te houden’, verklaart de veehouder. ‘Als dit boven de 90 komt, gaat bij mij de alarmbel al rinkelen.’
Mpr is basis voor management en fokkerij
Melk is niet alleen een bron van inkomen, het is ook een bron van informatie. Met informatie over de gehalten vet en eiwit in de melk van individuele koeien weet u bijvoorbeeld welke koeien in uw veestapel het hoogste rendement opleveren. Zo zijn de gegevens de basis voor de fokkerij en selectie in uw veestapel. Daarnaast is de mpr-uitslag onmisbaar voor het evalueren van de voeding op uw bedrijf en ondersteunt de melkcontrole uw diergezondheidsmanagement. De bepaling van het individueel celgetal maakt bijvoorbeeld duidelijk welke koeien te veel cellen in de melk hebben en welk type infectie hiervan de oorzaak is. Hierdoor kunt u zo nodig gericht behandelen.
Wilt u ook meerwaarde halen uit de melk van uw koeien door deel te nemen aan mpr? Neem dan contact op met uw eigen fokkerijadviseur of met de CRV-klantenservice: 078 15 44 44. Hier vindt u meer informatie over mpr.