De reis naar deelname aan het Delta Satelliet-programma. Een interview met Frank Maes

Frank Maes met pink Dorien
Frank Maes met pink Dorien

De familie Maes (bestaande uit Frank, zijn vrouw Kristel, dochters Laura en Anouk en zoon Seppe) hebben een bedrijf bestaande uit 140 melkkoeien en 125 stuks jongvee. Het bedrijf is gelegen in Lommel, nabij Luiksgestel. Het bedrijf maakt gebruik van 28 hectare gras en klaver, 36 hectare snijmaïs, 4,5 hectare voederbieten en 6,5 hectare graanteelt.

Op welke manier wordt er gefokt op uw bedrijf?

Ik maak voor 30% gebruik van SiryX op mijn pinken. Daarnaast zet ik ook gesekst sperma in op 10% van mijn beste koeien. Ik vind het belangrijk om met de juiste koefamilies te fokken. Daarom zet ik op het ondereinde van mijn koeien (circa 40%) Belgisch Witblauw gebruikskruising in. Alle andere dieren op mijn bedrijf worden geïnsemineerd met conventioneel sperma. Op de mindere dieren zet ik sinds dit jaar Satelliet embryo’s in.

Van welke andere CRV producten en diensten maakt u gebruik?

Graag maak ik op mijn bedrijf gebruik van complete concepten. Zo heb ik verleden jaar gekozen voor Vruchtbaarheid op Maat. Met een vast bedrag per maand weet ik precies waar ik aan toe ben en heb ik de complete vruchtbaarheid op mijn bedrijf goed geregeld. Zo werk ik aan een nog betere vruchtbaarheid en daarmee rendement van mijn veestapel. Ook maak ik via CRV Fokkerij gebruik van merkertesten om beter inzicht te hebben in de potentie van mijn veestapel.

Hoe bent u deelnemer geworden van het Delta Satelliet-programma?

In 2021 heeft onze VSA, Guy Francken, onze familie uitgenodigd op een Satelliet VIP-dag. Ik was erg onder de indruk van de nakomelingen die ik op deze dag heb gezien. Het was zeer informatief hoe de Satelliet embryo’s de mindere bloedlijnen op het bedrijf versneld naar een hoger niveau konden tillen in maar liefst één generatie.

Onlangs heeft u een pink aan CRV verkocht. Kun u daar meer over vertellen?

In dezelfde periode nam CRV foktechnicus, Eric Lievens, contact met mij op. Hij stelde de vraag of ik RHF pink Dorien (Gnvi 284, 278 inet 432 lvd en 112+ exterieur) met de afstamming Eloy rf x Ranger x Delegate aan CRV wilde verkopen voor het fokprogramma. Dit toont voor mij ook weer aan dat fokkerij loont.

Hoe selecteert u de pinken waarmee u fokt?

De pinken worden tegenwoordig geselecteerd op genetische aanleg. We maken daarvoor gebruik van de merkertesten die CRV aanbiedt bij CRV Fokkerij. Ook vind ik het erg belangrijk dat de dieren voldoende vitamines en mineralen opnemen. Daarnaast let ik op regelmatige tochtigheid zodat alle seinen op groen staan voor een hoge drachtscore.

Wat wilt u in de toekomst bereiken met het Satelliet-programma?

Met het Delta Satelliet-programma hoop ik dat er in de toekomst een gezonde, makkelijk te managen en hoogproductieve veestapel wordt gefokt. Ik kijk er met vertrouwen naar uit!


Voetnoot redactie: in Vlaanderen spreken we over het Delta Satelliet-programma, in Nederland heet het embryo-programma CRV Elite.