Zodiac en de Zwaantjes; combinatie dikke melk met levensduur en exterieur

Weinterper Zodiac, veelzijdige InSire Topstier

Hoge levensproducties, super gehalten en een degelijk exterieur. Dat is niet alleen het verervingspatroon van InSire Topstier Weinterper Zodiac. Maar zeker ook het beeld dat de koeien uit deze familie al generaties lang laten zien op het bedrijf van Wietse Cor Faber in Wijnjewoude.

Exterieur en dikke melk met Weinterper Zodiac

Weinterper Zodiac (Leverage x Ranger x Sprite x Danno x O Man x Lord Lily) behoort tot een select groepje; slechts vier CRV-stieren scoren voor totaal exterieur hoger dan de 112 van Zodiac. Daarbij laat hij een perfecte onderbalk zien. Hij combineert een gemiddelde hoogtemaat, voorhand en inhoud, extra kruisbreedte voor de hoog aangehechte uiers en uitstekend gebruikte, iets kromme achterbenen. Hij verbetert alle gezondheidsfokwaarden, is met 108 geboortegemak uitermate geschikt voor gebruik op pinken, vererft A2A2 voor bèta-caseïne en is geschikt voor de robot. Hij vererft een persistente productie van dikke melk met +0,56% vet en +0,39% eiwit. Dat heeft hij niet van een vreemde; zijn moederlijn presteert indrukwekkend.

Weinterper Zodiac, veelzijdige InSire Topstier
Weinterper Zodiac, veelzijdige InSire Topstier

De Zwaantje-familie is mooi en degelijk

Moeder Zwaantje 375 (AB 85, Ranger) gaf in haar eerste lactatie in 396 dagen 12.004 liter met 5,03% vet en 4,00% eiwit, goed voor 112 lactatiewaarde. In haar tweede lactatie bevestigt ze bij 111 dagen haar productieaanleg met 113 lactatiewaarde. Ze is AB ingeschreven met 85 voor uier en 87 voor benen. Wietse Cor Faber omschrijft haar enthousiast: ‘Een hartstikke mooie, degelijke koe.’

Weinterper Zwaantje 375 (AB 85, v. Ranger), gehaltenrijke moeder van Zodiac
Weinterper Zwaantje 375 (AB 85, v. Ranger), gehaltenrijke moeder van Zodiac

Laatrijpe grootmoeder

Grootmoeder van Zodiac, Zwaantje 304 (B+ 84, Sprite x Danno) stijgt elke lactatie in lactatiewaarde. In haar derde lactatie koerst ze na 210 dagen af op 12.234 kg melk met 4,59% vet en 3,70% eiwit, goed voor 115 lactatiewaarde. Foktechnisch specialist Geart Ludema omschrijft de koe: ‘Ze is een gemiddeld ontwikkelde koe met super beenwerk, met ook nog eens de zo gezochte kromming in de achterbenen.’

Klasbak met beste merkers

Stammoeder Zwaantje 81 (AB 85, v. O Man) kwam door merkeronderzoek als jonge koe bovendrijven. Ze was volgens Wietse Cor een klasbak: ‘Ze blonk uit in ongeveer alles, echt een voorbeeldkoe.’ Ze verliet het bedrijf na een levensproductie in 2833 dagen van 103.537 kg melk met 4,12% vet en 3,44% eiwit. Met gemiddeld 37 liter per dag was deze honderdtonner goed voor 108 lactatiewaarde. Veel Zwaantjes voeren op haar terug. Haar moeder (AB 85), met als vader Lord Lily, was ook al zo’n veelgeefster met 96.112 kg levensproductie.

Weinterper Zwaantje 81, invloedrijke honderdtonner in de lijn van Weinterper Zodiac
Weinterper Zwaantje 81, invloedrijke honderdtonner in de lijn van Weinterper Zodiac

Consequent hetzelfde doel

‘Degelijke koeien die goed kunnen stappen en voorzien zijn van een goed werkbare uier, waar gehaltenrijke melk uit komt’ antwoordt Wietse Cor bij de vraag naar zijn fokdoel. Hij vult aan: ‘De vruchtbaarheid, uiergezondheid en klauwgezondheid moeten goed zijn. De Zwaantjes voldoen aan dat fokdoel. Daarom spoelen we elk jaar enkele Zwaantjes. Deze dieren moeten muziek uitstralen!’ Met consequent hetzelfde fokdoel voor ogen heeft Melkveehouderij Faber een sterk fokkende koefamilie op stal, met als nieuwe vaandeldrager Insire Topstier Weinterper Zodiac!