Stiermoeder én keuringskoe

Wilskracht Warsi 879 werd begin april op zesjarige leeftijd ingeschreven met 93 punten
Wilskracht Warsi 879 werd begin april op zesjarige leeftijd ingeschreven met 93 punten

Op de HHH-show vestigde ze afgelopen jaar definitief haar naam als keuringskoe. Maar Wilskracht Warsi 879 heeft meer in haar mars. De met 93 punten ingeschreven Bramdochter van Emiel Willems uit Vriezenveen maakt ook furore als stiermoeder.

Het is veelzeggend: op zijn telefoon bewaart Emiel Willems een foto van Wilskracht Warsi 879 als jong kalf. ‘Ik maak bijna nooit foto’s van kalveren, maar deze foto bekijk ik nog regelmatig.’ Als kalf was Warsi 879 al een bijzondere verschijning, wil Willems er maar mee zeggen. ‘Ze was bijna helemaal wit, op een paar kleine vlekjes na. Daarnaast was het een prachtig kalf, met een mooie kop en een brede voorhand.’ Als bedrijfsleider van Abbink Melkveehouderij in Vriezenveen heeft Willems de zorg over 330 melkkoeien, verspreid over twee locaties. De inmiddels zes jaar oude Wilskracht Warsi is een van die koeien en eigendom van Willems zelf. Hij kocht haar moeder aan als embryo. ‘Over de Warsifamilie had ik vaak gelezen. Ik heb die artikelen zelfs nog uitgeknipt en bewaard’, vertelt Willems. ‘Ik wist dat die familie generatie na generatie stiermoeders afleverde. Toen ik de kans kreeg om drie embryo’s van Colt 45 uit Snowmandochter De Volmer Warsi aan te kopen, heb ik die direct aangegrepen.’ De aankoop resulteerde in het roodbonte vaarskalf Wilskracht Warsi 705, een halfzus van Balistozoon De Volmer Brasil rf. De Coltdochter groeide uit tot een fraaie vaars, die 87 punten kreeg. Bovendien toonden haar merkertesten aan dat ze veel melk en een goed exterieur vererfde. ‘Ze had zeker een paar goede dingen, maar ze was net niet interessant genoeg voor de ki om te spoelen’, herinnert Willems zich. ‘Maar we konden via CRV wel aan een rietje van Groenibo Bram komen om haar te insemineren. Dat was op dat moment een jonge stier met hoge genoomfokwaarden. Die inseminatie resulteerde in Wilskracht Warsi 879’, zo maakt Willems het verhaal rond.

Zeven dochters van Warhero

Lukte het Warsi 705 niet om tot stiermoeder te promoveren, bij Warsi 879 was dat een ander verhaal. Met haar genoomfokwaarden trok Warsi 879 al op jonge leeftijd de aandacht van CRV. ‘Alle balletjes kleurden groen. Ze scoorde goed voor melk, gezondheid en exterieur. En ze zat zelf ook gewoon goed in elkaar’, geeft Willems aan. Een pinkenspoeling met Delta Goal resulteerde onder meer in Wilskracht Warhero, die als jonge stier populair was dankzij zijn goede gehalten, breedtematen en sterke uiervererving. De Goalzoon krijgt in augustus naar verwachting de eerste fokwaarden op basis van dochterinformatie. In Vriezenveen zijn intussen zeven dochters van Warhero aan de melk. ‘Ze zijn nog niet allemaal ingeschreven, maar het ziet er goed uit. En gemiddeld scoren ze 104 voor lactatiewaarde.’ Ook via de vrouwelijke lijn neemt de invloed van Warsi 879 in de Twentse stal toe. Vooral Wilskracht Warsi 1112 droeg bij aan dat succes. Van de met 89 punten ingeschreven Jacuzzidochter zijn vier stieren ingezet, terwijl haar twee hoornloze Jaffadochters, met 87 en 88 punten ingeschreven, ook elk al twee stieren afleverden bij de ki.

Naam als keuringskoe

De foktechnische belangstelling voor Warsi 879 zelf is inmiddels weggeëbd. Maar bij keuringsliefhebbers zal zeker een belletje gaan rinkelen als ze haar naam horen. Op de HHH-show in 2019 kwam de Bramdochter voor het eerst in de schijnwerpers. Ze kreeg er de eervolle vermelding bij de vaarzen. ‘Ze was een krachtige vaars met sterke benen. Een tikje degelijk ook, met iets meer spieren dan gemiddeld. Ze miste wat ras en lengte voor een nog hogere positie’, herinnert Willems zich. Vier jaar later maakte Warsi – opnieuw op de HHH-show – definitief naam als keuringsvedette. In Leeuwarden veroverde ze de reservetitel bij de roodbonte senioren. ‘Het was haar eerste echt grote show na corona en ze was al een jaar aan de melk. Dus het was afwachten of we haar er goed voor kregen. Maar dat lukte super. Sinds haar eerste HHH-optreden is ze steeds fraaier geworden. Dat heel mooie type is er door de jaren ingekomen.’ Als klap op de vuurpijl kreeg Warsi dit voorjaar na haar vierde kalving 93 punten, met 92 punten voor frame, 94 punten voor type, 92 punten voor uier en 93 punten voor benen. ‘Dat was voor ons een soort bevestiging dat Warsi echt een topkoe is’, vertelt Willems.

Plezier en contacten

Ook in de melkstal staat Warsi haar mannetje. Al als vaars produceerde ze in 305 dagen 11.623 kg melk met 3,51% vet en 3,44% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 138. Haar huidige levensproductie ligt op 56.601 kg melk met 3,45% vet en 3,55% eiwit. ‘Persistentie is een sterk punt van Warsi. Ze geeft nu zo’n 52 à 53 kg melk en dat kan ze lang volhouden’, weet Willems, die nog dagelijks van zijn stalfavoriet geniet. ‘Ze heeft al voor veel plezier en contacten gezorgd en door haar zijn we ook in het foktechnische wereldje beland’, vertelt Willems, die Warsi binnenkort gaat spoelen. ‘We hopen op nog meer rechtstreekse nakomelingen uit Warsi. En dan proberen we haar dit najaar weer klaar te maken voor shows.’