Stanova tekent voor sterke koeien

Stanova dochter D.O.W. Paula 102. Eig.: Wilco van der Waaij, Vaassen
Stanova dochter D.O.W. Paula 102. Eig.: Wilco van der Waaij, Vaassen

‘Sterke vaarzen die probleemloos en met twee vingers in de neus veel melk geven. ’Met deze omschrijving typeert Wilco van der Waaij uit Vaassen de drie dochters van de stier Van de Perzikhoeve Stanova die hij aan de melk heeft. ‘De Stanova’s hebben hellende kruizen, vast aangehechte uiers met een goede speenplaatsing en het beenwerk is gewoon best’, vertelt de veehouder. De drie vaarzen worden gemiddeld voorspeld op een lactatiewaarde van bijna 107 en de twee dieren die al werden ingeschreven kregen beiden 85 punten voor algemeen voorkomen. Wilco’s favoriet is Pinkie 39 (moedersvader Jobart). Zij wordt in haar eerste lijst voorspeld op 10.724 kg melk met 4,31% vet en 3,41% eiwit. ‘Ik heb Stanova met name ingezet om het eiwitgehalte te verbeteren. Dat is goed gelukt: de moeder van deze vaars had maar 3,10% eiwit’, verklaart hij.

Uit opvallend gewone boerenkoefamilie

Stanova stamt uit de Susannafamilie van melkveehouder Huib van Loon, een gewone boerenkoefamilie die binnen het bedrijf in Delwijnen van generatie op generatie opvallende prestaties leverde. Daarmee kwamen ze op de radar bij CRV en na genoomonderzoek bleken de prestaties gestoeld op een bijzondere genetische aanleg. Foktechnicus Marcel Fox herinnert zich zijn eerste kennismaking met de koefamilie nog heel goed. ‘Ik was zwaar onder de indruk van deze familie. De overgrootmoeder van Stanova bijvoorbeeld, Kiandochter Susanna 280, was toen nog in leven en een fantastische koe met super beenwerk’, vertelt hij.

Susanna 318 van de Perzikshoeve (v. Atlantic), moeder van Stanova. Eig.: mts. H. en P. van Loon-van Wijgerden, Delwijnen
Susanna 318 van de Perzikshoeve (v. Atlantic), moeder van Stanova. Eig.: mts. H. en P. van Loon-van Wijgerden, Delwijnen

Fraai, vruchtbaar én hoge levensproducties

Susanna 280 behaalde in negen lactaties met een gemiddelde lactatiewaarde van 120 uiteindelijk een levensproductie van bijna 86.000 kg melk met 4,79% vet en 3,69% eiwit. Opvallend is dat ze hiervoor slechts tien inseminaties nodig had. ‘Haar dochter van Kodak was ook een fraaie koe met hele beste benen’, herinnert Marcel zich. Zij realiseerde uiteindelijk een levensproductie van ruim 67.000 kg melk met een gemiddelde lactatiewaarde van 108. Uit deze Kodak heeft Van Loon een Atlanticdochter die als pink werd gespoeld voor CRV. Dit resulteerde onder andere in de dochtergeteste stier Stanova (v. American Nova Star) maar ook in Stevie-Red van de Perzikhoeve (v. Wilder Smiley) die later als InSire Topstier door CRV is ingezet. ‘De Atlantic is uitgegroeid tot een superbeste koe’, vertelt Marcel. Ze werd ingeschreven met 87 punten en produceerde in vier lactaties al ruim 44.000 kg melk met 4,37% vet en 3,79% eiwit (gemiddelde lactatiewaarde 111). Ze kalft binnenkort voor de vijfde keer.

Van de Perzikhoeve Stanova (Nova Star x Atlantic x Kodak)

Fokstier

  • Brede en hellende kruizen
  • Gezonde klauwen en best beengebruik
  • Vast aangehechte uiers

CRV Gezondheid 6%
CRV Efficiëntie 5%

Bestel Stanova nu in onze webshop!

Van De Perzikhoeve Stanova Red
Van De Perzikhoeve Stanova Red