Ruim 300.000 liter door drie donoren op CRV testbedrijf Van Gastel

Delta Rollin, Delta Snoopy en Delta Sifra
Delta Rollin, Delta Snoopy en Delta Sifra

Drie fitte oud-donoren uit het fokprogramma melken nu samen met gemak meer dan 300.000 liter. Het CRV testbedrijf Van Gastel ervaart waar het fokdoel van CRV voor staat.

Delta Rollin (AB 85, v. Garret) en Delta Snoopy (AB 87, v. Shamrock) overschreden de grens van 100.000 liter vorig jaar. Inmiddels staat de levensproductie bij Rollin na 2928 lactatiedagen op 114.262 kg melk met 4,19% vet en 3,43% eiwit. Na 2532 dagen heeft Snoopy haar levenstotaal inmiddels opgeschroefd naar 109.291 kg met 3,81% vet en 3,32% eiwit, goed voor 109 lactatiewaarde. Thijs van Gastel verklaart trots dat er nog een donor hard op weg is om de 100.000 litergrens te passeren, Delta Sifra (AB 87, v. Pioneer): ‘Ze melkt persistent rond de 70 liter per dag, over drie maanden gaat ze als vierdekalfs over de 100.000 liter.’

Delta Rollin (AB 85) heeft al 114.262 liter geproduceerd.
Delta Rollin (AB 85) heeft al 114.262 liter geproduceerd.

Van oudsher selectie op productie en exterieur

Voordat de familie Van Gastel CRV testbedrijf werd, genoten de koeien landelijke bekendheid door hun hoge producties en aantrekkelijk exterieur. Op aansprekende keuringen, waaronder de NRM, streden de koeien van de familie Van Gastel mee om de titels.

In 2008 stapte men over van een melkstal naar een melkrobot. In 2009 en 2010 passeerden twee dieren de honderdduizend litergrens. Ze stuwden het bedrijfstotaal naar zeven dieren. Elf jaar later produceren drie oud-donoren van het CRV fokprogramma samen meer dan 300.000 liter. Meerdere factoren hebben geleid tot deze successen.

‘Delta dieren blinken uit in uier- en klauwgezondheid’

In 2009 kwamen de eerste dieren vanuit het CRV fokprogramma op het bedrijf. Gré van Gastel vertelt: ‘in vergelijking met onze eigen veestapel was er voor productie en exterieur geen noemenswaardig verschil’. Gré verwijst naar zijn zoon, inmiddels eigenaar van het bedrijf. Thijs vult aan: ‘Voor gezondheid ervaren we wel degelijk verschillen. Delta dieren blinken uit in uier- en klauwgezondheid. Het is dan ook veelzeggend dat sinds de introductie van de robot drie voormalige donoren de 300.000 liter overschrijden.’ Hij benadrukt: ‘ Ze zijn zeker nog niet versleten. We gaan met alle drie voor de 10.000 kg vet en eiwit.’

De veelgeefsters stammen af van bewezen koefamilies. Hun grootmoeders, Etazon Renate en Newhouse Sneeker 247 hebben indirect nog steeds veel invloed. Meerdere stieren slaagden voor hun dochterexamen en de jongste aanwas laat beloftevolle merkeruitslagen zien.

Snoopy uit de Newhouse Sneekers

De grootmoeder van Delta Snoopy (AB 87, v. Shamrock) is de vermaarde fokkoe Newhouse Sneeker 247 van de familie Nieuwenhuizen uit Zevenhoven. Ze heeft een respectabele staat van dienst. Sneeker 247 (AB 89, v. O Man) produceerde in 3047 dagen 117.137 kg melk met 4,37% vet en 3,53% eiwit. Haar dochter Newhouse Sneeker 364 (AB 86, v. Goldwyn) is de moeder van Snoopy. Naast de moeder van Snoopy had ze nog een Goldwyndochter: Newhouse Sneeker 378 (AB 87), wiens kleinzoon Newhouse Jorben zeer complete dochters vererft. Diverse ingezette stieren uit de Sneekerlijn zijn in afwachting van dochters, waaronder de tot voor kort beschikbare Newhouse Jayvano rf.

Delta Snoopy (AB 87), passeerde net als haar grootmoeder de 100.000 liter.
Delta Snoopy (AB 87), passeerde net als haar grootmoeder de 100.000 liter.

Twee kleindochters van Etazon Renate

De moeder van Delta Rollin (AB 85, v. Garret) is, net als stalgenoot Delta Snoopy, een dochter van Goldwyn uit een O-Man moeder. In dit geval is de grootmoeder de bekende Etazon Renate. Deze Renate is ook de grootmoeder van Delta Sifra (AB 87, Pioneer x Magna P). Meerdere dochters van Renate hebben de grens van honderdduizend kilo melk of zelfs van tienduizend kilo vet en eiwit gepasseerd. Thijs vertelt: ‘Onze ervaringen met de sterke, probleemloze dieren uit de lijn van Renate zijn zo goed dat we haar graag in de pedigree zien.’ Renate heeft haar fokkracht ruimschoots bewezen via de mannelijke lijn door o.a. haar zoon, Atlantic en haar kleinzonen Danno, Solero en Saxobeat. Bij de jonge garde staat Renate aan de basis van een beschikbare jonge fokstier als Delta Revisor P en enkele InSire-stieren als Ridge en Recording PP.

Sterke dieren met beste kruizen en super benen

De dieren kunnen de hoge levensproducties aan. Thijs beschrijft de kenmerken voor alle drie de koeien: ‘Het zijn sterke dieren met gemiddelde hoogtemaat, functionele, brede kruizen, beste uiers en super benen.’ Over Snoopy, de Shamrock uit de Sneekerfamilie, vult Thijs aan: ‘Snoopy valt op met haar diepe, mooi open rib.’ Rollin, de Garretkleindochter van Renate valt volgens Thijs juist niet op, maar beschikt over super droge benen onder een breed, functioneel kruis. Ze loopt lekker op de robot, waardoor ze ongemerkt een hoge levensproductie realiseert.’ Over Sifra (Pioneer x Magna P) vertelt Thijs enthousiast: ‘Sifra is het paradepaardje. Ze heeft super exterieur, is gemiddeld groot met een bovengemiddeld brede voorhand, inhoud en openheid. Sifra piekte vorig jaar met 85 liter per dag en produceerde zo persistent dat we haar pas na elf maanden hebben geïnsemineerd. Toen produceerde ze nog 54 liter en werd ze in één keer drachtig. Ze kan haar hoge productie aan; ze is zeer melktypisch, teert niet teveel in op haar conditie en blijft gezond.’

Delta Sifra (AB 87), paradepaardje met 70 liter per dag
Delta Sifra (AB 87), paradepaardje met 70 liter per dag

Geboren bij deelnemers aan het CRV embryoprogramma

Een belangrijke voorwaarde voor deze succesvolle prestaties is dat het management aan hoge eisen voldoet. Als kalf werd Snoopy geboren op Delta Satellietbedrijf Aerts in Swolgen. CRV kocht haar terug, waarna ze in het toenmalige CRV opfokstation in Terwispel embryo’s produceerde. De carrières van Rollin en Sifra hadden een soortgelijke start. Rollin werd geboren bij de familie Mulder in Wesepe en Sifra bij de familie Koorevaar in Giessenburg. Nadat de dieren als pink embryo’s hadden geleverd, verhuisden ze als drachtige pink naar CRV testbedrijf Van Gastel. Drie dieren in korte tijd naar de mijlpaal van 100.000 liter begeleiden is een compliment voor de familie Van Gastel.