Populaire CRV-stieren maken verwachtingen meer dan waar

(L) Antje 1089 (R) Antje 1081 (v: Snowdrop PP) eig.: Melkveebedrijf Horstman VOF, Enter
(L) Antje 1089 (R) Antje 1081 (v: Snowdrop PP) eig.: Melkveebedrijf Horstman VOF, Enter

De indexdraai van april 2023 onderstreept de betrouwbaarheid en brede mogelijkheden van het fokprogramma van CRV. Dochters van stieren die als InSire-stier al populair waren, zoals de zwartbonte Willem’s-Hoeve Woody en de roodbonte Delta Mauro en Agus Snowdrop PP, maken de verwachtingen meer dan waar. Deze stieren bewijzen zich als allround verervers op zeer hoog niveau. Dat schept veel vertrouwen voor de jonge genoomstieren die de lat voor gezondheid en efficiëntie nog weer een paar streepjes hoger leggen.

Woody en Salinero overtreffen genoomfokwaarden

Met Willem’s-Hoeve Woody (Ranger x Jetset) heeft CRV een nieuwe absolute topfokstier in het aanbod. Hij kreeg deze indexdraai voor het eerst een fokwaarde op basis van dochterprestaties en deze overstijgt zijn genoomfokwaarde. In de cijfers van de stier uit de bekende Willem’s-Hoeve Rita-koefamilie van de familie De Jong uit Buren zijn nu de gegevens van bijna 500 dochters verwerkt. Ze blijken fenomenale melkproducentes (+1.809 kg) met een plus in het eiwitgehalte (+0,04%). Ze beschikken bovendien over zeer beste uiers (111) en solide beenwerk (106). Woody scoort 111 totaal exterieur, 108 voerefficiëntie en +13% CRV Efficiëntie en is daarmee als fokstier menig jonge stier de baas.

Bontje 143 (v. Woody) eig.: VOF Grandia Hoeve, Geldermalsen
Bontje 143 (v. Woody) eig.: VOF Grandia Hoeve, Geldermalsen

Ook Delta Salinero (Rush Hour x Topgear uit de Newhouse Sneekerfamilie) kreeg bijna 500 dochters in zijn fokwaarde en overtreft zijn genoomfokwaarde. Salinero is een allround fokstier van zeer hoog niveau met een uitzonderlijk hoge fokwaarde van 117 voor beenwerk met ook nog eens 108 voor klauwgezondheid.

Overigens blijft Delta Reloader (Finder x G-Force) aanvoerder van de lijst van dochtergeteste zwartbonte stieren, onder andere dankzij zijn fenomenaal hoge levensduurvererving van 850 dagen.

Delta Riva 1 (v. Reloader). Eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limb.)
Delta Riva 1 (v. Reloader). Eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limb.)

Woody-kleinzoon debuteert opvallend

Voormalig Create-stier Delta Encourage (Fragrant x Trust) blijft met 415 NVI koploper op de lijst van jonge stieren met een genoomfokwaarde. Encourage vererft een uitzonderlijke combinatie van +1.745 kg melk met +0,37% vet en +0,33% eiwit, resulterend in 209 kg vet en eiwit en 656 Inet. Encourage scoort 112 voerefficiëntie, +22% CRV Efficiëntie en +8 % CRV Gezondheid en is vanaf nu vrij beschikbaar.

Nog niet beschikbaar is de nummer twee van het klassement, Delta Glory. Hij maakt een opvallend debuut met veel melk maar ook prima gezondheidskenmerken en een zeer functioneel exterieur. Opvallend detail: Glory is een zoon van Delta Perfect en is daarmee al een kleinzoon van Willem’s-Hoeve Woody.

Efficiëntietopper Manders Upside (Fragrant x Ranger), de nummer zes in de publicatie, is nu beschikbaar via het Create-programma. Upside heeft een fokwaarde van 112 voor voerefficiëntie en scoort +20% CRV Efficiëntie. Met 107 uier, 108 beenwerk en 108 totaal exterieur is hij ook een prima exterieurvererver. Upside is gefokt door Erik Manders uit Venhorst.

Roodbonte ‘dikke melkstieren’’ bewijzen cijfers

De roodbonte Delta Mauro (Goal x Bram) was als InSire-stier al zeer populair. Dit resulteert direct in 1862 dochters in zijn fokwaarde. Mauro stelt zijn gebruikers beslist niet teleur want ook hij overtreft zijn genoomfokwaarde. Torenhoge gehaltes (+0,45% vet en +0,29% eiwit) en best beenwerk (111) blijven zijn belangrijkste handelskenmerken.

Ook Agus Snowdrop PP (Jim P x Eduard) wist met zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties zijn genoomfokwaarde te overtreffen. De homozygoot hoornloze Snowdrop is een uitgesproken dikke melkstier met +0,72% vet en +0,17% eiwit en daarbij een exterieurtopper met 110 uier, 111 beenwerk en 113 totaal exterieur. Snowdrop is gefokt door de maatschap Wind-De Neef uit Ruinerwold.

Sietske 173 (v. Mauro). Eig.: Mts. A. Visser & T. Visser-de Beer, Wier
Sietske 173 (v. Mauro). Eig.: Mts. A. Visser & T. Visser-de Beer, Wier

Drie volle broers opvallend identiek

Voormalig Create-stier Delta Borax (Freestyle x Jakarta) is vanaf nu vrij beschikbaar. Hij handhaaft zich uitstekend met een productievererving van +1.295 kg melk met +0,46% vet en +0,12% eiwit met een hoge levensduur van 639 dagen. Hij vererft allround goede gezondheidskenmerken (resulterend in +7% CRV Gezondheid) en 109 uier en 107 totaal exterieur.

Met het bezetten van de nummer één, twee en negen positie op de ranglijst van jonge roodbonte stieren leveren de drie volle broers Delta Primetime PP, Delta Mind Blow P

en Delta Completor P een opvallende prestatie. Ze tonen een identiek allround verervingspatroon met veel melk met dikke plussen voor de gehalten, prima gezondheidskenmerken en uitstekend exterieur. De broers zijn zonen van Taskforce P uit Delta Woltsje (v. Abundant P), de volle zus van de stier Delta Steam PP. Deze jonge stieren zijn nog niet beschikbaar

Delta Borax-Red
Delta Borax-Red

Mrij- en fleckviehstieren tekenen voor degelijke dubbelkoeien

Voor mrij-fokkers is de jonge stier Bliksem (Harm x Vinkenhof Koen) een aanwinst. Hij laat een mooi mrij-profiel zien met hoge verwachtingswaarden voor uier en benen. Bliksem is gefokt door de VOF Van Kroneburg uit het Brabantse Best.

Nieuw in het fleckviehaanbod is de jonge stier Montasio (v. Makay). Hij vererft hoge gehaltes en topuiers met een uitstekende uiergezondheid. Zijn dochters zullen uitgroeien tot degelijke dubbeldoelkoeien met veel capaciteit en ideaal gevormde kruisen.

Majo (Minor x Zepter) kreeg zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Hij bewijst zijn status als topallrounder met een foutloos profiel. Majo vereft uitstekende fitnesskenmerken en een mooie melkplas en hij verhoogt het vetgehalte. Hij is bovendien een zeer goede bevruchter en verdient hiermee het keurmerk BullsEye.

Montasio
Montasio

Fokwaarden gedaald door basisaanpassing

Overigens zijn de fokwaarden van alle stieren deze draai gedaald door de aanpassing van de basis. De basisaanpassing is voor alle stieren gelijk en heeft dan ook geen effect op de rangorde. De plussen en minnen in de publicaties zijn gebaseerd op een vergelijking met een schaduwdraai waarin de basisaanpassing is doorgevoerd in de cijfers van december. Deze plussen en minnen geven dus de werkelijke veranderingen van fokwaarden weer.

Leden van de fokstudieclub Midden-Betuwe tonen op 14 april een dochtergroep van Willem’s-Hoeve Woody op de avondbloemshow in Kapel-Avezaath. De fokkers hebben de stier gezamenlijk al vroeg ingezet en hebben daardoor een groot aantal beste vaarzen aan de melk. Meerdere dieren uit deze dochtergroep zullen ook in de ring te zien zijn als deelnemer aan de individuele keuring.