Peter van den Bosch kiest voor kwaliteit bij de gebruikskruising

Melkveehouder Peter van den Bosch bij zijn dieren
Melkveehouder Peter van den Bosch bij zijn dieren

Peter van den Bosch weet waar hij over praat als het gaat om de kwaliteit van kalveren uit de gebruikskruising tussen Belgisch witblauw en holstein. Behalve 125 melkkoeien houdt de veehouder uit Balkbrug ook vleesstieren. Daarnaast exploiteert hij samen met zijn vrouw een zuivelmakerij waarvan de producten worden verkocht in de eigen boerderijwinkel en worden afgezet naar de horeca, supermarkten en speciaalzaken in de regio.

Peter van den Bosch: ‘Bij het selecteren van een stier uit het aanbod van CRV letten we op de kenmerken bevruchting en geboortegemak. En de kwaliteit van de kalveren vinden we zeker belangrijk’

Ook bij vlot segment gemakkelijke geboorten

Voor het maken van paringen in zijn roodbonte veestapel maakt Van den Bosch gebruik van het Stier Advies Programma (SAP) van CRV. ‘Het programma selecteert voor ons ook de koeien die minder interessant zijn voor de fokkerij. Deze kunnen worden ingezet voor de gebruikskruising. Op basis van het SAP-advies laten we jaarlijks ongeveer veertig procent van de koeien insemineren met sperma van een Belgisch witblauwstier’, vertelt de veehouder. ‘Bij het selecteren van een stier uit het aanbod van CRV letten we op de kenmerken bevruchting en geboortegemak. Maar de kwaliteit van de kalveren vinden we ook belangrijk. Stieren met de laagste fokwaarden voor geboortegewicht gebruiken we bewust niet’, legt hij uit.

Van den Bosch is niet bang dat de keuze voor wat minder licht verervende stieren leidt tot meer afkalfproblemen. ‘Onze ervaring is dat de grote meerderheid van de koeien ook van deze stieren probleemloos afkalft. Natuurlijk hebben we wel eens een zware geboorte. Maar die hebben we evengoed wel eens van een roodbonte stier’, vertelt hij.

Melkveehouder Peter op zijn bedrijf
Melkveehouder Peter op zijn bedrijf

Meerwaarde zichtbaar in stierenstal

‘Van Belgisch witblauwe stieren kopen we altijd 100 rietjes tegelijk. Zo profiteren we van de kwantumkorting en dat scheelt aanzienlijk in de prijs’, verklaart de veehouder. De afgelopen jaren gebruikte hij de stier Precoce met een BullsEye score voor bevruchting, vlot geboortegemak en gemiddeld geboortegewicht. Nu heeft hij sperma gekocht van Baccara. Hij scoort +1 voor bevruchting.

Van den Bosch ziet op zijn eigen bedrijf duidelijk de meerwaarde van kruislingkalveren van Belgisch witblauwstieren die wat meer luxe vererven. ‘We houden per jaar tussen de vijftien en twintig stierkalveren aan die we tot een leeftijd van twee jaar op het eigen bedrijf opfokken voor de vleesproductie’, vertelt hij. De kalveren van stieren met een vlot geboortegemak presteren duidelijk beter in de vleesstierenstal’, ziet de veehouder. ‘De stieren van Precoce groeien harder en classificeren als ze slachtrijp zijn ook duidelijk beter.’