Nieuwe stieren tonen progressie in het CRV fleckvieh-fokprogramma

Sam Pp (v.Montur P). Eig.: Medl Renate, Ametsbichl
Sam Pp (v.Montur P). Eig.: Medl Renate, Ametsbichl

Het vooruitstrevende Fleckvieh-fokprogramma van CRV bewijst met de indexdraai van december 2022 haar kracht. Meer dan ooit is de snelle genetische vooruitgang zichtbaar in de uitstekende fokwaarden van een groot aantal nieuwe InSire-stieren. De prestaties van dochters van stieren die als InSire-stier al populair waren, bewijzen in de praktijk dat selectie op genoomfokwaarden werkt.

Het versterkte Fleckvieh-aanbod biedt een ruime keus voor zowel de zuivere fokkerij als kruisingsprogramma’s. Daarbij vinden ook veehouders die automatisch melken of fokken op hoornloosheid in het brede aanbod van CRV altijd een passende stier.

Montur PS bevestigt profiel

Montur PS (Manolo x Wildwest) heeft nu een GZW van 119 en bewijst zich met zijn dochters als echte allroundstier. Montur vererft sterk beenwerk (116) en prima uiers (106). Met een fokwaarde van 114 voor melksnelheid is Montur bovendien een prima correctiestier voor traag melkende koeien. Ook zijn levensduurvererving is opvallend met een fokwaarde van 118.

Hashtagzonen scoren hoge genoomfokwaarden

Een van de interessante nieuwe Hashtagzonen is Han Solo (Hashtag x Rolls) met 145 GZW. Han Solo heeft een melkindex van 133 dankzij een combinatie van ruim 1.000 kg melk met +0,06% vet en +0,07% eiwit. Hij toont zeer goede fitnesskenmerken en heeft een fokwaarde van 114 voor uiergezondheid. Dochters van Han Solo zullen beschikken over prima uiers (fokwaarde 121).

Han Solo
Han Solo

Stiervader Zeiger scoort op gezondheid

Een andere stiervader die deze draai zijn fokkracht bewijst is Zeiger. Zijn zonen vallen op als allroundverervers met hoge fokwaarden voor gezondheidskenmerken. Zo scoort Zelda (Zeiger x Hilfinger) +8% CRV Gezondheid met 116 dochtervruchtbaarheid en 119 uiergezondheid. Hij heeft bovendien een melkindex van 130, een beefindex van 116 en een fokwaarde levensduur van 117. Zelda vererft goede uiers. Op dit kenmerk scoort hij een fokwaarde van 116.

Gehaltespecialist Montasio

Voor veehouders die fokken op percentages vet en eiwit heeft CRV binnenkort een mooie nieuwe InSire-stier in het aanbod. Montasio (Makay x Pascal) is een echte gehaltespecialist met +0,30% vet en +0,17% eiwit. Daarbij vererft hij ook 632 kg melk. Montasio is bovendien een prima exterieurvererver met 117 frame, 106 beenwerk en 120 uier. Hij verhoogt de melksnelheid (118) en verbetert de uiergezondheid (120). Zijn GZW komt uit op 139.

Montasio
Montasio

Hoornloze topkwaliteit

Ook dochters van Makani PP (Mercedes P x Votary PS) zullen tekenen voor een hoge vet- en eiwitproductie. De fokwaarde van deze InSire-stier komt uit op 768 kg melk met +0,13% vet en +0,02% eiwit. Makani PP verhoogt de levensduur (116) en verbetert de uiergezondheid (118). Zijn GZW komt uit op 130 en al zijn kalveren zullen zonder aanleg van hoorns worden geboren.

Van Mekka PP zullen ook alle kalveren zonder hoornaanleg worden geboren. De halfbroer van Makani PP blinkt uit als gehaltevererver met +0,20% vet en +0,11% eiwit. Met +8% CRV Gezondheid is hij bovendien een van de beste stieren voor gezondheidskenmerken in het aanbod. Zo heeft hij een index van 124 voor uiergezondheid. Ook op uierexterieur kan Mekka veel verbeteren met een fokwaarde van 121.

Makani PP
Makani PP