Midwolder Martin meer mans met probleemloos veel melk

Midwolder Martin
Midwolder Martin

‘Rasmelkkoeien waar de productiedrang vanaf straalt.’ Met deze omschrijving typeert Jeroen Sturkenboom uit Schalkwijk de dochters van Midwolder Martin op zijn bedrijf. Hij heeft er nu vijf aan de melk in het koppel van 250 koeien, dat hij samen met zijn broer André verzorgt. ‘Ze hebben super uiers en beste benen met in zijaanzicht de gewenste kromming’, vertelt de veehouder over dit vijftal. De grootvader van de Martindochters van de gebroeders Sturkenboom is Double W Ranger. Het is een combinatie van bewezen stieren die in veel gevallen goed zal passen.

Veel melk uit ondiepe uiers

De eerste fokwaarden op basis van dochterprestaties bevestigen wat de genoomfokwaarden al lieten zien. Martin is een fenomenale melkvererver met 2534 kg melk en 148 kg vet en eiwit. Met 491 Inet is hij de hoogste dochtergeteste stier in het aanbod. En met +17% CRV Efficiëntie is hij menig InSire-stier de baas. Dochters van Martin halen dan ook 4 procent meer melk uit hetzelfde voer en staan borg voor bijna 13.500 kg extra levensproductie. De hoge melkproductie van de Martindochters is mede te danken aan hun sterke persistentie en ze scoren positief op gezondheidskenmerken. De goede klauwgezondheid valt extra op. Martin verhoogt de melksnelheid en vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit. Zijn melktypische, open gebouwde dochters stappen vlot op beste benen. De vele liters melk gaan niet ten koste van de fantastische ondiepe uiers. Voor- en achterspeenplaatsing zijn correct en de speenlengte bovengemiddeld.

Midwolder Marjon 137 (v. Penley), moeder van Midwolder Martin
Midwolder Marjon 137 (v. Penley), moeder van Midwolder Martin

Uit bewezen Marjonfamilie

Martin werd gefokt door de familie Van Erp uit Midwolda en is niet de eerste succesvolle stier uit hun Midwolder Marjonfamilie. Eerder bewezen onder andere Goldmar en Movement met dochters al de fokkracht van de Marjons en de InSire-stieren Delta Citrus en Delta Upbeat zijn opgenomen in het actuele roodbontaanbod. Al deze stieren voeren terug op O  Mandochter Midwolder Marjon, een volle zus van Etazon Renate. ‘Koeien uit de Marjonfamilie produceren met opvallend gemak veel melk’, vertelde fokker Arjan van Erp eerder. En dat is precies wat ook Martin laat zien.