Met MPR Dracht geen tijd meer kwijt aan drachtcontrole

Met MPR Dracht geen tijd meer kwijt aan drachtcontrole
Melkveehouder Stijn Vandewaetere

Met 130.000 scharrellegkippen en 110 melkkoeien moeten veehouders Stijn en zijn ouders Guido en Nicole Vandewaetere hun tijd efficiënt inzetten. Waar het opvoelen van de koeien vroeger veel tijd in beslag nam, zorgt MPR Dracht er nu voor dat er geen tijd meer besteed hoeft te worden aan drachtcontrole.

‘Melkproductie staat op nummer één’, vertelt melkveehouder Stijn Vandewaetere. Samen met zijn ouders Guido en Nicole houdt hij 110 melkkoeien in het West-Vlaamse Ardooie. De koeien hebben een rollend jaargemiddelde van 10.562 kg melk met 4,23 procent vet en 3,38 procent eiwit.

Minimaal 1000 kilo melk op stierenkaart

De focus van het bedrijf is terug te zien in het fokdoel. Vandewaetere: ‘De stieren waarmee we onze koeien insemineren, moeten minimaal 1000 kilo melk hebben op de stierenkaart. We kijken ook wel naar het exterieur en het vet- en eiwitgehalte, maar de eerste voorwaarde is dat de stieren voldoende melkproductie vererven.’ Melkproductie is echter niet de hoofdtak van het bedrijf, dat zijn de 130.000 scharrellegkippen. De veehouders moeten hun tijd dan ook efficiënt inzetten. Een grote tijdvreter bleek de drachtcontrole te zijn. ‘Elke maand waren we een paar uur kwijt aan drachtonderzoek. We hebben geen goede separeermogelijkheden in de stal, waardoor we de koeien niet makkelijk vast kunnen zetten. Ook nam de controle door de veearts tijd in beslag en moest de veearts vaak speciaal voor het opvoelen van de koeien langskomen’, licht Vandewaetere toe.

‘We kunnen de koeien niet goed separeren in de stal. MPR Dracht voorkomt onnodige stress’

Automatische drachtcontrole via de melk

De veehouders stapten sinds de start van MPR Dracht over naar drachtcontrole via de melk. ‘We zijn nu geen tijd meer kwijt aan de drachtcontrole van onze lacterende koeien, want mpr deden we al. Bovendien voorkomt MPR Dracht onnodige stress door het opvoelen. Alleen de pinken worden nog opgevoeld’, stelt Vandewaetere. Elke zes weken nemen de veehouders zelf de melkmonsters van alle koeien in hun 2 x 10 melkstal. Bij de mpr worden automatisch alle dieren geselecteerd die 60 dagen voor de mprdatum zijn geïnsemineerd. Bij hen wordt naast de standaard mpr-controle ook MPR Dracht uitgevoerd. Vandewaetere: ‘Het is fijn dat ik deze selectie zelf tot aan de dag van de mpr-controle online kan aanpassen. Als ik bijvoorbeeld twijfel of een koe die ik wil droogzetten wel drachtig is omdat ze nog veel melk geeft, neem ik haar op 180 tot 200 dagen na de inseminatie nog een keer mee in MPR Dracht.’

Altijd en overal inzien

Een paar dagen na de mpr-uitslag volgt ook de uitslag van MPR Dracht, vaak een tot anderhalve week na de mpr-controle. De uitslagen bekijkt Vandewaetere in de app CRV Bedrijf. ‘Ik kan de resultaten altijd en overal inzien en eerdere uitslagen terugkijken. Dat is fijn.’ De uitslag van MPR Dracht is volgens de Vlaamse veehouder zeker zo betrouwbaar als de uitslag van drachtonderzoek via het scannen van koeien. ‘Het aantal koeien waarbij de uitslag niet klopt, is verwaarloosbaar. Een enkele keer komt het voor dat de uitslag niet klopt, omdat een koe onlangs verwierp of we bij de mpr-controle het potje per ongeluk bij een andere koe plaatsten’, licht hij toe. Vandewaetere wil dan ook niet meer terug naar de oude manier van drachtcontrole en is dik tevreden met een gemiddeld inseminatiegetal van 1,8 en een tussenkalftijd van rond de 400 dagen.

De makkelijkste manier van drachtcontrole

De gemakkelijkste manier om uw veestapel te controleren op dracht is MPR Dracht. Bij veehouders die van deze service gebruikmaken, wordt drachtonderzoek automatisch meegenomen in de mpr. MPR Dracht stelt dracht vast op basis van de aanwezigheid van een specifiek eiwit dat alleen in de melk van drachtige dieren wordt gevonden. U bepaalt zelf aan welke voorwaarden de dieren moeten voldoen die u wilt laten controleren. Zo wordt drachtigheidsonderzoek heel eenvoudig. En voor veehouders die al deelnemer zijn aan de mpr kost MPR Dracht niet meer dan 4,70 euro per test.

Bent u ook nieuwsgierig naar de meerwaarde van MPR Dracht voor uw bedrijfsvoering? Hier vindt u alle informatie. Natuurlijk kunt u ook informeren bij uw eigen fokkerijspecialist of bellen met de CRV-klantenservice: 088-00 24 440 (Nederland) of 078-15 44 44 (Vlaanderen).