Om zich breed te oriënteren bezochten de broers meerdere bedrijven. Daaronder was een bedrijf dat via inkruisen toewerkte naar een jerseyveestapel en een bedrijf dat alle koeien in één keer had vervangen door uit Denemarken geïmporteerde dieren.
‘Het nadeel van kruisen is dat het lang duurt voor je volledig profiteert van de voordelen van jersey. Maar als je in één keer alle holsteins inruilt voor jerseys, is dat een grote investering’, legt de veehouder uit. De gebroeders Donkers kozen voor een tussenweg. Ze bleven hun holsteins melken, maar verkochten hun jongvee en kochten daar jerseypinken voor aan. Ze fokken alleen met de jerseys.
Vier jaar later melken de Brabantse veehouders ruim 200 jerseykoeien naast een 60-tal holsteinkoeien. Voordat de eerste jerseys in maart 2022 aan de melk kwamen, was de gemiddelde 305 dagenproductie op het bedrijf circa 9300 kg melk met 4,30% vet en 3,55% eiwit. Nu is dat ruim 7200 kg melk met 5,72% vet en 4,12% eiwit. Jerseys melken bevalt de gebroeders Donkers heel goed, al hebben ze wel moeten leren werken met de specifieke eigenschappen van het ras.