Mengsperma BBG Mix 3

Mengsperma BBG Mix 3

CRV staat voor innovatie en brengt producten op de markt als ze onderbouwd en getoetst zijn. En als duidelijk blijkt dat het meerwaarde heeft voor de veehouder. Graag willen we mengsperma, dat geen nieuw product meer is toetsen en bevestigd zien in de markt. Daarom start CRV een veldproef in januari 2022.

Aangepast wetgeving

Sinds de aanpassing van de wetgeving is het in Europa mogelijk om gemengd sperma te produceren, dat wil zeggen: sperma van verschillende stieren in één rietje. Potentieel kan het combineren van sperma van meerdere stieren leiden tot een verbeterde bevruchting. Na inseminatie blijft het sperma voor een beperkte periode levensvatbaar in de koe. Echter, er is variatie in deze tijdsperiode. Dat betekent dat er variatie is in het aantal aanwezige levende cellen voor een succesvolle bevruchting. Als je een combinatie van sperma van meerdere stieren insemineert, kan dit leiden tot het maximaliseren van het bevruchtend vermogen van sperma dat beschikbaar is op het juiste moment. Dit zal een positief effect hebben op het drachtpercentage.

Opzet veldproef

In deze veldproef wordt een mix van drie stieren getest in vergelijking met het gebruik van dezelfde stieren individueel. Ejaculaten van deze stieren zijn gesplitst, en er zijn zowel individuele rietjes van gemaakt, als ook rietjes met gemengd sperma. Door de NR-resultaten met elkaar te vergelijken kan CRV analyseren of het gebruik van mengsperma meerwaarde heeft ten opzichte van het individueel inzetten van sperma van deze stieren. Daarnaast willen we voor deze veldproef ook alle nakomelingen genotyperen om te achterhalen wie de “winnaar” is van de pool. Is dit willekeurig, of draagt de best bevruchtende stier ook het meeste bij aan het succes van mengsperma. Dit alles gaat ons antwoorden geven of het vermarkten van mengsperma daadwerkelijk een beter product oplevert voor u als veehouder.