Levensproductie Vlaamse koeien stijgt tot boven de 30.000 kg melk

Levensproductie Vlaamse koeien stijgt tot boven de 30.000 kg melk

De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien in Vlaanderen is in het boekjaar 2021- 2022 gestegen met 769 kg tot 30.166 kg melk. De levensduur van de koeien nam toe met zes dagen.

Dit komt naar voren uit de jaarstatistieken van de melkproductieregistratie (mpr) van Coöperatie CRV die vandaag zijn gepubliceerd.

Recordhoge levensproductie

Nooit eerder realiseerden de melkkoeien in Vlaanderen een hogere levensproductie dan in het afgelopen boekjaar, dat loopt van september 2021 tot september 2022. De koeien die werden afgevoerd van de Vlaamse melkveebedrijven, produceerden in hun leven gemiddeld 30.166 kg melk met 4,21% vet en 3,48% eiwit (2.321 kg vet en eiwit). Dat is 769 kg melk en 63 kg vet en eiwit meer dan in het vorige boekjaar. De stijgende levensproductie is ook zichtbaar in het toenemend aantal koeien met een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk. Afgelopen jaar passeerden 140 Vlaamse koeien deze grens, in het vorige boekjaar waren dat er 119. Vier Vlaamse koeien produceerden zelfs meer dan 10.000 kg vet en eiwit.

Zes dagen langere levensduur

De hogere levensproductie is onder andere te danken aan een zes dagen langere levensduur. De productieve levensduur – het aantal dagen tussen eerste kalfdatum en laatste monstername – steeg met tien dagen door een kortere opfokperiode. Daarnaast produceerden de afgevoerde Vlaamse koeien ook meer melk, dit jaar gemiddeld 30,5 kg per melkdag, vorig jaar nog 30,0 kg. De tussenkalftijd van de koeien daalde met twee dagen tot 403 dagen. Een gemiddeld Vlaams mpr-bedrijf had in het afgelopen boekjaar 105 melkkoeien.

Iets meer melk met lagere gehalten

De gemiddelde melkproductie per lactatie is in het afgelopen boekjaar nauwelijks gestegen. Het rollend jaargemiddelde op de 1628 Vlaamse mpr-bedrijven kwam uit op 9.444 kg melk met 4,22% vet en 3,47% eiwit, goed voor 726 kg vet en eiwit en een economisch jaarresultaat van 2.089. De melkproductie was bijna 100 kg hoger dan vorig jaar, maar het vetgehalte daalde met 0,06% en het eiwitgehalte met 0,04%.

Koeien van Claessens halen hoogste levensproductie

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de aanwezige koeien wordt dit jaar aangevoerd door Peter Claessens uit Wiekevorst. Zijn 73 koeien produceerden gemiddeld 38.119 kg met 4,40% vet en 3,60% eiwit en 3.047 kg vet en eiwit. Op nummer twee in deze lijst staat Johan Cardon uit Kwaremont, wiens vijftien koeien gemiddeld 35.973 kg melk met 4,54% vet en 3,71% eiwit en 2.970 kg vet en eiwit produceerden. Joris Becelaere uit Veurne, de nummer drie, molk 59 koeien met een gemiddelde levensproductie van 36.015 kg melk met 4,19% vet en 3,47% eiwit en 2.759 kg vet en eiwit.

Bijna 60.000 kg melk voor koeien van koploper

Ook in de lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de afgevoerde koeien is Peter Claessens uit Wiekevorst koploper. Hij voerde afgelopen jaar vijftien koeien af met een gemiddelde leeftijd van acht jaar en drie maanden en een gemiddelde levensproductie van 58.284 kg melk met 4,45% vet en 3,68% eiwit, resulterend in 4.739 kg vet en eiwit. Claessens blijft daarmee de nummer twee, Ignace Poignie uit Koolskamp, royaal voor. Hij kwam met zeventien afgevoerde koeien op 4.441 kg vet en eiwit. Op de derde plaats staat Mario Neyt uit Oedelem met twintig afgevoerde koeien met een gemiddelde levensproductie van 4.247 kg vet en eiwit.

Publicatie jaarstatistieken aangepast

Coöperatie CRV heeft de publicatie van de mpr-jaarstatistieken dit jaar aangepast. Cijfers over de productie van individuele bedrijven en koeien worden niet langer openbaar gemaakt. Ze zijn dan ook niet terug te vinden in dit persbericht. Veehouders krijgen nog wel hun eigen cijfers op papier en kunnen daarop ook zien hoe hun bedrijf op rollend jaargemiddelde scoort ten opzichte van collega’s.

Daarnaast kunnen veehouders hun eigen cijfers inzien via de website van Coöperatie CRV. Dit deel van de website wordt afgeschermd en is dan alleen nog toegankelijk voor veehouders via een ‘Mijn CRV’-account. Na inloggen kunnen veehouders bekijken welke positie hun bedrijf inneemt op de landelijk ranglijst en die van de eigen afdeling of de eigen provincie. Ook is het mogelijk het rollend jaargemiddelde te vergelijken met dat van collega’s met eenzelfde melksysteem of bedrijfsgrootte.

Duurzame veestapels bron van inspiratie

‘Mpr-cijfers van individuele bedrijven kunnen worden beschouwd als privacygevoelige informatie. Wij vinden het niet langer passend om deze in het openbaar te delen’, motiveert Paul Vriesekoop, manager coöperatieve zaken bij CRV, de beslissing van de ledenraad om te stoppen met de publicatie van deze cijfers.

Coöperatie CRV maakt een uitzondering voor het publiceren van een top 10 van de bedrijven met de hoogste levensproducties. ‘Nederlandse en Vlaamse melkveehouders mogen trots zijn op de duurzaamheidsprestaties van hun koeien en wij vinden dat deze cijfers mogen worden uitgedragen naar een breed publiek. Veehouders die op duurzaamheid topprestaties leveren, verdienen een podium. Zijn kunnen een bron van inspiratie zijn voor collega’s’, vindt Vriesekoop.