Hoornloze stieren van CRV tonen kracht én gehalten

Categorieën: Persbericht, Stierennieuws
Pilatesdochter Tonnie 168
Pilatesdochter Tonnie 168 van Partners 4 milk, De Rips

De indexdraai van augustus 2021 toont de kracht van het fokprogramma van CRV als het gaat om de wensen van veehouders. Zo komen er ook deze draai weer een groot aantal topstieren naar voren die drager zijn van het gen voor hoornloosheid.

En er is nog meer keuze voor veehouders die snel willen fokken op dikke melk en efficiënt en probleemloos producerende melkkoeien. Stieren die als genoomstier koploper waren voor gezondheid en efficiëntie, bevestigen dit deze draai met de prestaties van hun dochters.

Revisor P overtreft genoomfokwaarde
Een prachtig voorbeeld van de combinatie van hoornloosheid en dikke melk is Delta Revisor P (Finder x Sundance). Hij kreeg deze indexdraai zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties (met direct 91 procent betrouwbaarheid) en overtreft zijn genoomfokwaarde. De hoornloze Revisor vererft niet minder dan +0,56% vet en +0,30% eiwit en een allround profiel voor gezondheid (+6% CRV Gezondheid) en exterieur.

Ook een andere Finderzoon, Delta Reloader, kreeg zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Hij handhaaft zich als een van de hoogste stieren van zijn generatie. Reloader vererft nu 920 dagen levensduur en +8% CRV Gezondheid dankzij 106 uiergezondheid, 105 dochtervruchtbaarheid en 107 klauwgezondheid.

Met een score van 113 is Weelder Esperanto (Final x G-Force) een uitblinker in klauwgezondheid. Ten opzichte van de vorige draai wist hij zijn fokwaarde nog te verbeteren. Deze is nu gebaseerd op gegevens van meer dan 3000 dochters.

Ook Skalsumer Pilates (Jetset x Danno) zag zijn fokwaarden stijgen met het aan de melk komen van meer dochters. De telg uit de Skalsumer Pietjefamilie, die eerder Skalsumer Sunny Boy voortbracht, vererft rond de 900 kg dikke melk en een allround exterieurprofiel.

Powerlift en Wake Up nieuw beschikbaar
Jacuzzizoon Delta Endless rf handhaaft zijn positie als efficiëntietopper bij de jonge zwartbonte stieren met genoomfokwaarden. Hij vererft +0,72% vet en +0,20% eiwit en scoort een zeer hoge +16% voor CRV Efficiëntie. Endless is bovendien een uitstekende bevruchter en zal daarom op de kaart komen met het kenmerk BullsEye.

Nieuw in het aanbod van CRV is de foutloze productietopper Delta Powerlift rf (Abundant x Adorable). Hij scoort 449 Inet en +12% CRV Efficiëntie, maar ook +6% CRV Gezondheid. Daarnaast vererft hij superuiers (111). Ook Delta Wake Up (Floris x Don) is nu beschikbaar. Hij vererft +0,68% vet, +0,30% eiwit, +8% CRV Gezondheid en 110 totaal exterieur met 109 uier en 109 benen.

Naast de nieuwe koploper voor NVI, productiekanon Delta Dolmen, valt de zeer complete Delta Fair Play P (Woody x Sunfit P) op. Fair Play P is nu de hoogste hoornloze zwartbonte stier en toont een allround verervingspatroon met dikke melk, +12% CRV Efficiëntie, +5% CRV Gezondheid en 111 totaal exterieur.

Roodbonte Jazuzzi nog completer
Bij roodbont trekt Delta Jacuzzi de aandacht. Hij domineerde jarenlang de genoomlijst en is met zijn eerste fokwaarde nu ook koploper bij de dochtergeteste stieren. Zijn eerste 200 (nog jonge) dochters maken het verervingspatroon van Jacuzzi nog completer. Ze combineren melk met gehaltes en bezorgen hun vader een score van +15% CRV Efficiëntie. Ook boekt Jacuzzi 2 punten winst voor zowel beenwerk als totaal exterieur.

De hoornloze Delta Jim P (+11% CRV Efficiëntie, 111 klauwgezondheid en 112 totaal exterieur) en de zeer complete Aalshorst Rody (+12% CRV Efficiëntie en +7% CRV Gezondheid) wisten hun fokwaarden verder te verbeteren met het aan de melk komen van meer dochters.

Hoornloosheid dominant bij jonge stieren
Voor veehouders in Nederland en Vlaanderen is Delta Taskforce P (beschikbaar vanaf 1 oktober) wellicht de meest interessante nieuwe hoornloze stier met +13% CRV Efficiëntie, +9% CRV Gezondheid en 111 totaal exterieur. De nog jonge Delta Cartoon P is nu in Duitsland de hoogst scorende roodbonte hoornloze stier. Met zijn afstamming (Altatop x Handy P) brengt Cartoon P bovendien nieuw bloed voor de roodbontfokkerij.

Ook Delta Jolino P (+12% CRV Efficiëntie, +6% CRV Gezondheid en 107 totaal exterieur) zal het aanbod van CRV gaan versterken. De zeer populaire Delta Launch PP bevestigt deze draai zijn positie als vererver van perfectie met dubbel P.

Via American Rovelli (vader Abundant P) ten slotte komen genen van de populaire Double W Ranger nu ook beschikbaar voor de roodbontpopulatie. Rovelli vererft onder andere superuiers (113) en zeer sterke benen (108).

Halfbroers aan kop bij mrij
De halfbroers Harm en Harcon voeren de ranglijst aan bij mrij. Beide zonen van Baltimoredochter Nellie 80 blinken uit in uier en beenwerk, maar zijn qua productie en lichaamsbouw behoorlijk verschillend. Met +220 kg melk en +0,42 % vet en +0,17 % eiwit is Harm (v. Rivaal) een van de hoogste productiestieren binnen het ras. Harcon (v. Menno) brengt echte krachtpatsers met veel ontwikkeling, lengte en breedte in het frame en een ruime bespiering.

Nieuw in het aanbod is Rivaalzoon De Vinkenhof Diamant. Hij vererft +0,24% vet en brengt ruime, sterke en best bespierde dochters die de productie gemakkelijk aankunnen.

De toppers van de laatste indexdraaien, Saturnus en Renzo, laten mooie ontwikkelingen zien van hun fokwaardes. Beide Remcozonen blinken uit in gehalten, waarbij Renzo ook nog zeer geschikt is voor pinken.