Holwerda Cult bewijst kwaliteit van FH-fokkerij Hooghiemster

Holwerda Cult
Holwerda Cult

Met Holwerda Cult heeft CRV sinds kort een bijzondere stier van het FH-ras in het aanbod. De stier zelf is al een indrukwekkende fraaitypische verschijning met mooie verhoudingen en balans en extra breedte in de voorhand. Hij kreeg van de aAa-analyseur dan ook de zeldzame code 645.

Indrukwekkend is ook de moeder van Cult: Holwerda Janke 533. En bijzonder is haar levensverhaal. Ze is een telg uit een van de bekendste en best fokkende koefamilies van het FH-ras en afkomstig uit de fundamentfokkerij van Nico en Froukje Hooghiemster uit Reduzum. Bij haar fokkers realiseerde ze lijst na lijst hoge lactatiewaarden en een korte tussenkalftijd en werd ze op 12-jarige leeftijd excellent ingeschreven met 94 frame, 88 uier, 94 beenwerk, 90 bespiering en 91 algemeen voorkomen.

Holwerda Janke 533 (v. Noordlander 57), moeder van Holwerda Cult als tiendekalfs koe.
Holwerda Janke 533 (v. Noordlander 57), moeder van Holwerda Cult als tiendekalfs koe.

Raymond Zijp, schapenhouder in de Noord Hollandse Eilandspolder, volgde de FH-fokkerij al een tijdje en is diep onder de indruk van de kwaliteiten van de dieren uit de Holwerdafokkerij. ‘Doordat op het bedrijf van de familie Hooghiemster jarenlang consequent lijnenteelt is toegepast, zijn de koeien zeer uniform en fokzuiver. Ieder geboren kalf is van hoge kwaliteit’, vertelt hij.

Toen de familie Hooghiemster enkele jaren geleden met pensioen ging en hun bedrijf en de koeien verkocht kreeg Zijp de kans een aantal dieren, waaronder Janke 533 te kopen. ‘Ze was op dat moment al ruim tien jaar oud en stond op de nominatie om verkocht te worden voor de slacht. Dat vond ik hartstikke zonde want de koe was nog zeer imponerend’, herinnert hij zich. Zijp kocht de oude Janke en verhuisde haar naar Noord Holland omdat hij van plan was naast schapen ook melkkoeien te gaan houden op zijn biologische bedrijf op natuurland.

Van een melkveebedrijf is het als gevolg van lopende gebiedsprocessen niet gekomen. Toch wel trots is de veehouder dat ondanks wat tegenwind in zijn bedrijfsplan Janke 533 ook de 100.000 kg melk vol maakte. Uiteindelijk reikte ze tot een levensproductie van 102.996 kg melk met 4,07% vet en 3,58% eiwit.

Het exterieur en de prestaties van Janke 533 waren ook de foktechnici van CRV opgevallen. ‘De koe stond al vier jaar onder contract voor de levering van een stiertje. Maar ze kreeg drie keer op een rij een vaarskalfje’, vertelt Zijp. ‘De laatste keer heb ik haar laten dekken door een eigen stier uit de Holwerda Witsnoet-familie en deze keer was het wel raak. Haar laatste kalfje was het stiertje Cult. Hij voert dus van zowel moeders- als vaderskant bloed uit de fokkerij van de familie Hooghiemster’, legt Zijp uit.

Janke 533 is inmiddels niet meer in leven. ‘We hebben haar op 17-jarige leeftijd in laten slapen. Ze begon na dertien keer kalven langzaam wat slijtage te vertonen en een verdere aftakeling wilden we haar besparen’, vertelt Zijp. Haar kwaliteiten zullen echter beslist niet verloren gaan. De veehouder heeft nog een handvol zeer goede nakomelingen in zijn bezit en haar zoon Holwerda Cult zal als KI-stier de genen uit de fokkerij van Hooghiemster verder verspreiden.

Holwerda Cult

Sperma van Holwerda Cult is uit voorraad te bestellen via de webshop van CRV.