Met zo’n 55 stuks jongvee op 155 melk- en kalfkoeien is er op het bedrijf van Hans, Arjan en Linda Mulder in Vlist weinig ruimte voor vervanging. Elke koe die weggaat vanwege vruchtbaarheidsproblemen, is er dan ook een te veel.
Om de vruchtbaarheid van hun veestapel te bewaken maken de Zuid-Hollandse melkveehouders gebruik van Vruchtbaarheid op Maat. ‘CRV ondersteunt ons al een jaar of tien op het gebied van vruchtbaarheid. De specialisten van CRV zijn in hun werk met niets anders bezig. Van die ervaring maken we graag gebruik’, vertelt ze.
De vaste vruchtbaarheidscoördinator van de familie Mulder is Chavelley Cloosterman van het CRV-team Mid-West. ‘Ieder vier weken staat ze op dinsdagochtend om acht uur voor de deur. ‘Vaste afspraken, een vaste dag en een vast tijdstip dat goed past in onze bedrijfsvoering, dat werkt erg prettig’, verklaart Linda. ‘Op deze manier weten we precies waar we aan toe zijn en kunnen we er in onze planning vooraf rekening mee houden.’
‘Het werkt erg prettig met een vaste coördinator vruchtbaarheid’
Bij de familie Mulder blijven koeien met vruchtbaarheidsproblemen nooit lang onopgemerkt. De melkveehouders uit Vlist krijgen iedere vier weken bezoek van hun vaste vruchtbaarheidscoördinator van CRV. ‘Zo voorkomen we dat koeien te ver uitlopen’, vertelt Linda Mulder. Het werkt. De tussenkalftijd is 380 dagen bij een inseminatiegetal van 1,9.
Linda Mulder: ‘Dankzij vaste afspraken blijven koeien met problemen met de vruchtbaarheid niet onopgemerkt’
Tijdig behandelen voorkomt uitlopen
Als de auto van Chavelley het erf op draait, staan de koeien nog vast aan het voerhek. ‘De dieren waar ik haar naar wil laten kijken, markeer ik vooraf’, vertelt Linda. ‘Zo kunnen we er vlot langslopen, voorkomen we onrust en kan het hele koppel daarna de wei in.’
Op Linda’s lijstje van te checken koeien staan onder andere de dieren die recent hebben gekalfd, zodat Chavelley kan controleren of ze goed opschonen. Ook de dieren die op 50 dagen na afkalven nog niet tochtig zijn gezien, worden onderzocht, net als de dieren waarbij tijdens de voorgaande controleronde afwijkingen zijn vastgesteld. En natuurlijk checkt de vruchtbaarheidsspecialist ook op dracht. ‘Omdat Chavelley iedere vier weken langskomt, blijven problemen nooit lang onopgemerkt’, merkt Linda. ‘Zo nodig kunnen we koeien tijdig behandelen en voorkomen dat ze uitlopen.’
Kengetallen tonen resultaat
De melkveehouder is ook blij met de kennis die hun vruchtbaarheidscoördinator met haar deelt. ‘Als een koe niet tochtig wordt, legt ze bijvoorbeeld uit wat daarvan de oorzaak kan zijn en hoe we dat eventueel kunnen voorkomen. Daar leer ik ook weer van’, merkt Linda. ‘En als een koe drachtig is van een tweeling, weten we dat lang van tevoren. We kunnen daar in ons management rekening mee houden, bijvoorbeeld door de koe wat eerder droog te zetten.’
De familie Mulder werkt met sensoren die hen attenderen op tocht. ‘Daar hebben we veel plezier van’, vertelt Linda. ‘Met de vruchtbaarheid loopt het nu lekker’, concludeert ze op basis van de kengetallen. De gemiddelde tussenkalftijd over het lopende jaar is 380 dagen met een gemiddeld inseminatiegetal van 1,9 (exclusief jongvee).
In het laatste kwartaal was het inseminatiegetal zelfs 1,7. De meeste vaarzen kalven bovendien netjes af op 24 maanden.‘En – voor ons misschien nog wel het belangrijkst – we verliezen nog maar weinig koeien door problemen met de vruchtbaarheid’, benadrukt de veehoudster.
Doelgericht met Vruchtbaarheid op Maat
Met Vruchtbaarheid op Maat biedt CRV een service die u ondersteunt bij het werken aan een betere vruchtbaarheid. Met uw eigen fokkerijspecialist en vruchtbaarheidscoördinator maakt u afspraken over concrete doelen. Samen bepaalt u welke diensten en producten van CRV u daarvoor in wilt zetten. Zo werkt u samen met CRV doelgericht aan een betere vruchtbaarheid.
Deelnemers aan Vruchtbaarheid op Maat betalen uitsluitend voor handelingen die de specialisten van CRV uitvoeren en u krijgt vooraf een schatting van het bedrag dat u op jaarbasis voor Vruchtbaarheid op Maat kwijt bent. Dit wordt omgerekend naar een vast maandbedrag. Zo weet u vooraf waar u financieel aan toe bent.
Wilt u weten hoe CRV u kan helpen de vruchtbaarheid op uw bedrijf te verbeteren? Bel dan met onze Klantenservice: 078-15 44 44. Ook uw eigen fokkerijspecialist kan u er alles over vertellen.