Gebruikskruising op melkvee; ons advies

Gebruikskruising op melkvee; ons advies
Kansas

Selecteer bewust stieren voor de veestapel. Geboortegemak vlot tot zeer vlot zorgt voor een gunstig geboorteverloop. Topbevruchters garanderen een hoog bevruchtend vermogen. Over het algemeen zijn bwb- en Angus-gebruikskruisingsrassen niet geschikt voor gebruik op pinken. Er is volop keuze binnen rassen en kijk wat past bij uw wensen en verwachtingen.

Gebruikskruising

U heeft bovenal behoefte aan een vlotte afkalving en een goede opstart van de koe. Om meerwaarde te creëren bij de afzet van kalveren wordt al jaren gebruik gemaakt van de combinatie vleesveestier op melkvee, de zogenaamde gebruikskruising.

Belgisch-witblauw

De Belgisch-witblauwstieren voor gebruikskruisingen staan garant voor mooi bevleesde kalveren en vlotte geboorten. CRV werkt samen met Belgian Blue Group (BBG), onze partner in het Belgisch-witblauwras. BBG analyseert al het sperma. Wij kunnen zo een goede spermakwaliteit en hoog bevruchtend vermogen garanderen. Of u nu kiest voor lichte bwb-kalveren of voor bwb-stierkalveren met meer bespiering of soort: CRV heeft een ruim aanbod aan geschikte Belgisch-witblauwgebruikskruisingsstieren.

Aberdeen Angus

Als alternatief voor de gebruikskruising met Belgisch-witblauw kunt u ook kiezen voor Aberdeen Angus. Ook binnen dit ras is er mogelijkheid tot het kiezen van stieren met een vlot tot zeer vlot geboorteverloop. De Angus is van oorsprong een Schots ras. We onderscheiden de Black Angus- en de Red Angus-runderen. De Aberdeen Angus wordt geroemd om zijn kwaliteit, door de specifieke marmering van het vlees. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. Het ras kent natuurlijke, gemakkelijke geboorten en is daarmee geschikt voor de gebruikskruising met melkvee. Angus is over het algemeen niet geschikt voor gebruik op pinken. De zwaarst kalvende Angus stier in ons aanbod (Matrix) is qua geboortegemak te vergelijken met Elk 41.

Simmentaler

Sinds kort hebben we ook een Simmentaler (fleckvieh)stier in ons aanbod voor de gebruikskruising. De Simmentaler runderen worden hoofdzakelijk gehouden in de Duitse en Oostenrijkse Alpen. De runderen kenmerken zich door hun geelachtige tot roodbonte vacht en een witte kop. Het vlees van de Simmentaler runderen heeft een mooie vetbedekking, fijne structuur en een goede vetmarmering. Ook bij de Simmentaler is het geboortegemak van vlot tot zeer vlot niveau en daarmee een passend alternatief voor de gebruikskruising.

Mocht u vragen hebben, neem dan vooral contact op met uw veestapeladviseur of de klantenservice.