Bij het bestuderen van rantsoenberekeningen valt het de veehouder telkens op dat zijn koeien meer melk produceren dan voorspeld op basis van de standaardnormen voor voeropname. ‘Waarschijnlijk nemen onze koeien meer ruwvoer op dan gemiddeld en benutten ze dit ook efficiënt’, denkt hij. Genetica zal daar volgens hem zeker een bijdrage aan leveren. Michiel vindt fokkerij leuk en besteedt hier veel aandacht aan. ‘Bij de stierkeuze hanteren we een ondergrens van 1000 kg melk met positieve gehalten’, vertelt de veehouder. ‘Daarbij zie ik graag een goed exterieur, ook al omdat ik het leuk vind om af en toe een of twee dieren mee te nemen naar een fokveedag.’
Om goed te functioneren op een graasbedrijf moeten koeien volgens Michiel in de eerste plaats beschikken over sterk beenwerk. Ook breedte in de voorhand en inhoud zijn kenmerken die de veehouder meeweegt in de stierkeuze. ‘En natuurlijk willen we niet toegeven op de kwaliteit van de uiers’, vult hij aan.