Fleckviehaanbod CRV verder versterkt na nieuwe indexdraai

Categorie: Persbericht
(L) Charlottenburg Delta 16 (v. Raldi) (M) Charlottenburg Roosje 258 (v. Wobbler) (R) Charlottenburg Roosje 242 (v. Raldi). Eig.: Mts. J.A. & M.J.B. Molenaar-Breedveld, Hoeven
(L) Charlottenburg Delta 16 (v. Raldi) (M) Charlottenburg Roosje 258 (v. Wobbler) (R) Charlottenburg Roosje 242 (v. Raldi). Eig.: Mts. J.A. & M.J.B. Molenaar-Breedveld, Hoeven

Het aanbod fleckviehstieren uit het fokprogramma van CRV is na de indexdraai van augustus 2022 verder versterkt. Zo kregen vijf stieren voor het eerst fokwaarden gebaseerd op de prestaties van dochters en deze bevestigen de hoge genoomcijfers. Veelgebruikte stieren versterkten hun fokwaarden met een stijgend aantal dochters. En uit de grote stroom aan veelbelovende jonge genoomstieren kon een aantal interessante nieuwe verervers worden
geselecteerd.

Zo biedt CRV voor zowel de zuivere fokkerij als kruisingsprogramma’s een breed en gevarieerd fleckviehaanbod. Ook veehouders die willen fokken op hoornloosheid of geschiktheid voor robotmelken hebben bij CRV volop keus.

Worldcup en Wobbler bewijzen

De oudgedienden Worldcup en Wobbler bewijzen deze draai opnieuw waarom ze populair zijn. Worldcup verbeterde de vorige draai zijn cijfers met het aan de melk komen van meer dochters. Deze keer kwamen er weer een paar honderd dochters bij en ze bevestigen de positieve ontwikkeling. Worldcup steeg naar 134 GZW en +7% CRV Efficiëntie. Worldcup is een echte allrounder met 118 melkindex en 112 beefindex. Hij scoort ook goed op exterieur en gezondheidskenmerken resulterend in +5% CRV Gezondheid.

Van Wobbler zijn inmiddels meer dan 23.000 dochters aan de melk en ze bewijzen dat deze 11-jarige stier de concurrentie met jonge stieren nog steeds aankan. Wobbler toont een verervingspatroon zonder fouten resulterend in 125 GZW, +5% CRV Efficiëntie en +5% CRV Gezondheid. Zijn kalveren worden gemakkelijk geboren en hij is dan ook geschikt voor gebruik op pinken.

Kate (v. Worldcup). Eig.: Melf, Ascholding
Kate (v. Worldcup). Eig.: Melf, Ascholding

Eerste dochters bevestigen

De eerste dochters van Hindu bewijzen de unieke kwaliteiten van hun vader als eiwitverhoger (+0,05%) en beenvererver (125). Hindu blinkt ook uit op dochtervruchtbaarheid (127) en levensduur (119). Hij scoort 125 GZW, +5% CRV Efficiëntie en is met een fokwaarde van +8% CRV Gezondheid een van de hoogste stieren voor gezondheidskenmerken. Voor veehouders die fokken op hoornloosheid is Montur P een interessante stier. Hij verhoogt het vetpercentage (+0,11%), heeft een melkindex van 116 en scoort +8% CRV Efficiëntie. Hij is geschikt voor gebruik op pinken en verbetert uiers (109) en beenwerk (115).

Ruime keus voor hoornloosheid

Uit de grote stroom van jonge stieren met hoge genoomfokwaarden selecteerde CRV enkele interessante nieuwe stieren. Met name op het kenmerk hoornloosheid is de keuze voor veehouders hiermee verder versterkt. Van Mekka PP bijvoorbeeld zullen alle kalveren zonder hoornaanleg worden geboren. De zoon van de veelgebruikte Mercedes P blinkt uit als gehaltevererver met +0,17% vet en +0,11% eiwit. Met +8% CRV Gezondheid is hij bovendien een van de beste stieren voor gezondheidskenmerken in het aanbod. Zo heeft hij een index van 123 voor uiergezondheid. Ook op uierexterieur kan Mekka veel verbeteren met een fokwaarde van 123. Nieuw in het aanbod is ook de stier Waidman P. Met Wettiner als vader heeft hij een afwijkende bloedvoering in het hoornloze segment. Waidman is een echte allrounder én een unieke pinkenstier (geboortegemak 115). Hij vererft +5% CRV Gezondheid en is met +0,19% vet en +0,02% eiwit een gehalteverbeteraar. Ook zijn exterieurvererving is prima met onder andere 114 voor uier.

Corona, moeder Waidman P, Krug Johannes, Babensham (DE)
Corona, moeder Waidman P, Krug Johannes, Babensham (DE)

Allrounders op hoog niveau

Han Solo (v. Hashtag) is een veelbelovende allround stier op zeer hoog niveau. Met een GZW van 142, een melkindex van 134 en CRV Efficiëntie van +10% is deze stier een aanwinst. Hij vererft +1076 kg melk met +0,08% vet en +0,06% eiwit. Vanwege de grote vraag is hij voorlopig slechts beperkt beschikbaar.

Ook de stier M3 P verdient een vermelding. Deze Mercedes P-zoon scoort zeer verdienstelijk met topexterieur (onder andere 124 voor uier), beste uiergezondheid (127) en hoge gehalten (+0,07% vet en +0,15% eiwit). Hij is ook zeer geschikt voor robotmelkers. Stieren waarvan de dochters geschikt zijn voor automatisch melken zijn op de CRV-stierenkaart duidelijk herkenbaar.