Filip de Brabander kiest voor complete stieren uit diepe Amerikaanse koefamilies

Veehouder Filip de Brabander met zijn veestapel
Veehouder Filip de Brabander met zijn veestapel

De jarenlange inzet van holsteinstieren uit de Verenigde Staten en Canada bracht de veestapel van Filip De Brabander (55) veel verbetering op kenmerken als melkproductie, ontwikkeling, melktype en uiers. Maar tijden veranderen. Het melkveebedrijf in het Vlaamse Lievegem is in de afgelopen jaren sterk gegroeid naar 260 melkkoeien, de potstal is verruild voor een nieuwe ligboxenstal en de koeien worden sinds een aantal jaren gemolken in een 40-stands carrousel buitenmelker.

Mede door deze ontwikkelingen is ook het fokdoel op het bedrijf verschoven. ‘We willen de koeien niet groter hebben, maar wel breder en beter in balans. En we letten meer op de kromming in de achterbenen’, vertelt De Brabander. ‘Daarbij willen we beslist niet inleveren op de kwaliteit van de uiers. We gaan niet meer met de koeien naar prijskampen, maar ik ben en blijf een liefhebber van mooie koeien die melk uitstralen’, verklaart hij.

40-stands carrousel buitenmelker bij Filip de Brabander
40-stands carrousel buitenmelker bij Filip de Brabander

Gehalten erbij houden

Zijn liefhebberij voor mooie koeien weerhoudt de veehouder er niet van om stieren in eerste instantie te selecteren op productievererving. Met een rollend jaargemiddelde van circa 11.400 kg melk met rond de 4,0% vet en 3,4% eiwit ligt de productie al op een hoog niveau. Maar de ondernemer streeft naar een verdere verhoging van de kilogrammen-vet-en-eiwitproductie, met name via hogere gehalten.

‘Op de liters melk wil ik niet inboeten en daarom zoek ik naar stieren die minimaal 1500 kg melk vererven’, legt hij uit. ‘Maar daarbij zie ik ook graag plussen voor vet- en eiwitpercentage. In het verleden selecteerden we vooral op kilogrammen vet en eiwit, maar daardoor is het toch moeilijker geworden om de gehaltes erbij te houden.’

Amerikaanse stieren streepje voor

Naast productie en exterieur weegt De Brabander gezondheidskenmerken mee bij de stierkeuze. ‘Eigenlijk zoek ik dus stieren die op alle vlakken compleet zijn. Gelukkig is het actuele stieraanbod zo breed dat er dan nog genoeg stieren overblijven.’, stelt hij vast.

Stieren uit diepe Amerikaanse koefamilies hebben bij de fokkerijliefhebber nog altijd een streepje voor. Zo heeft hij jongvee van Siemers Orono uit het Amerikaanse fokprogramma van CRV. Deze top-TPI- en PTAT-stier is een zoon van Siemers Lambda Paris, door de lezers van het vakblad Holstein International verkozen tot ‘global holstein cow of the year 2023’ en telg uit de internationaal zeer gewaardeerde Pariskoefamilie.

Ook van de dochtergeteste Siemers Doc Hardy, een King Doczoon uit de Cookiecutter Halo-familie met 2,88 PTAT, lopen pinken in Lievegem. En de nafok van Fustsyn Parfect Parker, een Parfectzoon uit de Walkup Bell Lou Ettafamilie, valt op door de breedte in het skelet. Ook de volle broers Peak Highlander en Peak Holymoly uit de Cookiecutter Halofamilie krijgen nu kansen.

Siemers Orono
Siemers Orono

CRV-stieren uit kampioenskoe

Naast stieren uit het Amerikaans fokprogramma gebruikt De Brabander overigens ook stieren uit het Nederlands-Vlaamse fokprogramma van CRV, zoals Delta Sunburst (uit de Skalsumer Sunny Boyfamilie), Delta Maximizer en Havep Sting. Deze laatste twee stieren zijn halfbroers en achterkleinzonen van de met 92 punten excellent ingeschreven Lola van het Zomerbloemhof van Dries Lahousse uit Elverdinge, de kampioene oudere koeien op Agriflanders in 2023.

Ook deze bekende Vlaamse koe voert oorspronkelijk terug op een diepe Amerikaans koefamilie en is daarmee ook familie van de stier Peak Fugleman, een van de boegbeelden uit het Amerikaanse fokprogramma van CRV.

Delen