Een kijkje achter de schermen bij CRV-testbedrijven

Categorieën: Efficiëntie, Gezondheid
Een kijkje achter de schermen bij CRV-testbedrijven

De tien CRV-testbedrijven in Nederland en Vlaanderen spelen een belangrijke rol in het fokprogramma. Vanwege de coronamaatregelen is het nu even niet mogelijk om de bedrijven te bezoeken. Maar deze film geeft u een kijkje achter de schermen.

Het hart van het holstein-fokprogramma van CRV staat in het Friese Wirdum. Hier huisvest CRV op het Dairy Breeding Center een 400-tal jonge vrouwelijke dieren met de hoogste genetische aanleg voor gezondheid en efficiëntie. We hebben deze dieren geselecteerd uit de top van de Europese holsteinpopulatie en zetten ze in als donoren voor het fokprogramma. Uit de kalveren die worden geboren uit embryo’s van deze dieren, selecteren we de volgende generatie stieren en stiermoeders.

Testen in praktijk

Donoren van het Dairy Breeding Center gaan hoogdrachtig naar één van de tien testbedrijven in Nederland en Vlaanderen. Hier kalven de vaarzen voor de eerste keer af en krijgen ze de kans om hun genetische potentie te bewijzen. De CRV-testbedrijven zijn gewone, commerciële melkveebedrijven. Naast hun eigen dieren, krijgen ze jaarlijks een 15-tal vaarzen uit het fokprogramma aan de melk. Zo testen we de moeders en grootmoeders van de stieren uit het aanbod van CRV uitgebreid in de praktijk.

(tekst gaat verder onder de video)

Hondertonners uit fokprogramma

De veehouders die vaarzen testen voor CRV laten deze graag zien aan bezoekers. Ze zijn zeer tevreden over de gezondheid en efficiëntie van de dieren die bewijzen probleemloos een hoge levensproductie te realiseren. Zo lopen er op verschillende testbedrijven diverse honderdtonners die voortkomen uit het fokprogramma van CRV.

Film in plaats van bezoek

Omdat bedrijfsbezoeken vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk zijn, heeft CRV deze film gemaakt, die u een kijkje biedt achter de schermen.