Delta Skippy met reuzensprong naar dikke melk

Delta Skippy
Delta Skippy

Sterke koefamilies lijken soms weg, maar duiken altijd weer op. Zo ook de Elagaaster Jankes van melkveebedrijf Van Berkum in Elahuizen. ‘De Jankefamilie levert generatie op generatie koeien die gemakkelijk veel melk geven en lang blijven lopen’, vertelt Siemen van Berkum, die samen met zijn zoon Jan Siemen ruim 300 hoogproductieve koeien melkt. Als voorbeeld wijst hij op Elagaaster Janke 348, een met 89 punten ingeschreven dochter van Delta Stan, die tot nu toe een levensproductie van 132.000 kg melk en 9.000 kg vet en eiwit realiseerde. ‘Het is zo’n koe waar je de leeftijd niet aan afziet’, vertelt de veehouder.

Een volle zus van Janke 348 werd door CRV aangekocht. In combinatie met de stier AH Vitesse tekent ze voor het moederschap van Delta Silla. Zij maakte bij de familie Nooijen in Coevorden een vaarzenlijst van ruim 10.000 kg melk met een zeer laag celgetal en hoge gehaltes: 4,93% vet en 4,17% eiwit. Silla is de moeder van Delta Skippy (v. Paragon) en van Delta Skyline (v. Barcley), die een dochterfokwaarde scoort van 408 Inet en 214 NVI

Delta Merit (v. Skippy). Eig.: melkveebedrijf Van Berkum, Elahuizen
Delta Merit (v. Skippy). Eig.: melkveebedrijf Van Berkum, Elahuizen

Gezonde kwaliteitsuiers

Skippy heeft inmiddels een fokwaarde op basis van de prestaties van 377 dochters. Deze bezorgen hun vader opnieuw een plekje op de CRV-stierenkaart. Met een Inet van 408 is Skippy de op een na hoogste dochtergeteste stier voor productie in het aanbod. Hij dankt deze hoge score met name aan fokwaarden van +0,69% vet en +0,32% eiwit. Hiermee kan Skippy binnen één generatie met een reuzensprong de gehaltes verhogen. Skippydochters zijn goed ontwikkelde, sterke koeien met extra breedte in de voorhand en het kruis, dat bovendien een ideale helling laat zien. Ze beschikken over rondom beste uiers met veel kwaliteit en een uitstekende uiergezondheid. Ook voor het kenmerk klauwgezondheid is Skippy een topper. Een van de betere dochters van Skippy heet Delta Merit en loopt op het bedrijf van de familie Van Berkum. Ze wordt voorspeld op een vaarzenlijst van ruim 11.000 kg melk in 305 dagen. ‘Ze produceert probleemloos en onopvallend’, vertelt Siemen van Berkum. ‘Je merkt bijna niet dat je haar hebt. En daarmee past ze precies in het plaatje zoals wij dat kennen van de Jankes.