Delta Salinero gaat voor goud met bovenste beste benen

Delta Salinero
Delta Salinero

Keltec Salinero was de naam van het paard waarmee Anky van Grunsven gouden Olympische medailles won op het onderdeel dressuur, een discipline waarin het aankomt op beenwerk. Delta
Salinero is de naam van de fokstier van CRV die gaat voor gouden beenwerk. Hij scoort een ongekende fokwaarde van 117 voor dit kenmerk in de bovenbalk. Dochters van Salinero marcheren krachtig (117 beengebruik) op in achteraanzicht perfect parellel geplaatste benen (114) met in zijaanzicht de optimale kromming (100). Voor voorbeenstand scoort Salinero een fokwaarde van 111.

Uit bewezen Sneekerfamilie

Salinero voert terug op de Sneekerfamilie van de familie Van Nieuwenhuizen uit Zevenhoven. Deze koefamilie bewees haar fokkracht met Newhouse-stieren als Gofast, Jorben en Jayvano en met Delta-stieren als Sturdy, Podium en Kickoff. Via het Delta-satellietprogramma kregen ook Durk en Neeltje van der Woude uit Easterlittens genen uit de Sneekerfamilie op stal. Zo werd op hun bedrijf Selien 1 (v. Topgear), de moeder van Salinero, geboren. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een fraaie koe die werd ingeschreven met 88 punten, waaronder 89 punten voor beenwerk. Haar vierde lactatie wordt voorspeld op 11.738 kg melk met 4,40% vet en 3,70% eiwit in 305 dagen (114 lw). ‘Ze is bijzonder jeugdig, heeft een hoog aangehechte achteruier en heel beste benen’, vertelt de veehouder. Hij melkt ook twee zusjes van Salinero die lijken op hun moeder.

Extra breedte in voorhand en kruis

De fokwaarden van Delta Salinero zijn gebaseerd op de prestaties van 489 dochters in de mpr en 157 dochters in de bedrijfsinspectie. Deze vaarzen vertonen veel kenmerken die melkveehouder Van der Woude zo waardeert in zijn dieren uit de Sneekerfamilie. Naast het beste beenwerk is dat onder andere de extra breedte in de voorhand (110) en het kruis (111) en de prima klauwgezondheid (108) en uiergezondheid (107). Salinerodochters produceren persistent (109) en hebben een hoge levensduurverwachting (528 dagen). Ze bezorgen hun vader een fokwaarde van bijna 1500 kg melk met +0,12% eiwit.

Selien 1 (v. Topgear), moeder van Salinero als vierdekalfskoe
Selien 1 (v. Topgear), moeder van Salinero als vierdekalfskoe