Delta Nobrainer; een vanzelfsprekende keuze op weg naar probleemloze koeien

Delta Jeldau (AB 88), grootmoeder van Nobrainer
Delta Jeldau (AB 88), grootmoeder van Nobrainer

Een vanzelfsprekendheid, dát is één van de betekenissen van no-brainer in de Van Dale. Het past perfect bij het complete verervingsprofiel van de lijstaanvoerder van de zwartbonte website. We zoemen in op zijn vererving en op de fantastische koeien in de directe moederlijn.

Delta Nobrainer is dè ideale stier voor probleemloze koeien’, vertelt Jaap Veldhuisen. Als manager van de afdeling Product Development is hij bovendien fan van de koefamilie die terug gaat naar een veel benutte Delta-donor en blikvanger van weleer, Delta Jacoline.

Delta Jacoline (AB 87), veel benutte stiermoeder in de moederlijn van Nobrainer
Delta Jacoline (AB 87), veel benutte stiermoeder in de moederlijn van Nobrainer

Op en top FeedExcel

Nobrainer verbetert voerefficiëntie, gezondheid en levensduur. Jaap legt uit: ‘Hij vererft hoge gehalten met een ruime plas melk.‘ Dat combineert hij met een score van 108 voor voerëfficientie. Bij gebruik op koeien met een fokwaarde van 100 voor voerefficiëntie levert Nobrainer dochters op die 4% efficiënter omgaan met hun voer. Hij vererft daarbij een fantastische levensduur van 840 dagen.

Jaap vertelt: ‘Nobrainer is zeer goed voor alle gezondheidskenmerken.’ De combinatie van 110 voor uiergezondheid, 107 klauwgezondheid, 105 geboorte-index, 103 vruchtbaarheid en 104 ketose leidt naar een torenhoge score voor CRV gezondheid: +8%.

Modern exterieur

Nobrainer vererft volgens Jaap modern exterieur: ‘Hij vererft gemiddelde afmetingen, goede benen met gemiddelde kromming en prima uiers met een iets langere speenlengte (102) en iets wijdere achterspeenplaatsing (97).’

Delta Nobrainer vererft gemiddelde lichaamsmaten en goede benen
Delta Nobrainer vererft gemiddelde lichaamsmaten en goede benen

Machtige, imponerende grootmoeder Jeldau

Nobrainers moeder is een dochter van de voor NVI hoogste dochtergeteste-stier, Delta Reloader. Net als Nobrainer blinkt hij uit in de gezondheidskenmerken en levensduur. Nobrainers grootmoeder is de met 88 punten ingeschreven Delta Jeldau. Deze Penleydochter produceert op het CRV-testbedrijf Van Gastel opperbest. De in juli afgekalfde Jeldau scoort in haar vierde lactatie 121 lactatiewaarde. Tot nu toe produceerde ze in 1642 dagen 71.582 kilo melk met 4,13% vet en 3,66% eiwit. Thijs van Gastel omschrijft haar: ‘Jeldau is een grote, machtige, imponerende koe met een zeer hoge, persistente productie. Ze kan haar productie gemakkelijk aan en behoudt een goede conditie. Tot slot loopt ze goed op de robot.’

Stammoeder werd 10-tonner

Nobrainer stamt af van de 10.000 kg vet en eiwit producerende stammoeder Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man). Haar Shottledochter, Delta Jacoline, is de moeder van fokstieren van weleer als Delta Bonaparte en Delta Antidote. Dochtergeteste stieren in het huidige aanbod als Delta Jacuzzi, en Vineyard stammen ook van Jacoline af. Na de Shottledochter leiden dochters van Jardin, Cricket, Monopoly in de moederlijn naar de eerder genoemde Penleydochter, Delta Jeldau.

De naam van de stier Nobrainer is volgens Jaap helemaal van toepassing op zijn vroege inzet als stiervader. De stier is bovendien geschikt voor gebruik op pinken. Zijn complete vererving maakt hem een vanzelfsprekende keuze voor wie probleemloze koeien wil.

Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man) gaf meer dan 10.000 kg vet en eiwit
Veneriete Sylke (AB 86, v. O Man) gaf meer dan 10.000 kg vet en eiwit

Sperma van Delta Nobrainer is uit voorraad te bestellen via de CRV-webshop voor € 30,- per dosis.