Delta Framework fokt functionaliteit in fraaie frames

Delta Ruby 3 (v. Jakarta). Eig.: Mts. M.A.J. & C.A.E.M. Bongers-Teeuwen, Kelpen-Oler moeder Framework-Red
Delta Ruby 3 (v. Jakarta). Eig.: Mts. M.A.J. & C.A.E.M. Bongers-Teeuwen, Kelpen-Oler moeder Framework-Red

Delta Framework doet wat zijn naam belooft: dochters fokken met fraaie frames. Deze nieuwe InSire-stier tekent voor goed ontwikkelde, ruim gebouwde koeien met extra breedte in de voorhand en ruimte in het kruis. Hij vererft lange, ondiepe uiers met een iets bovengemiddelde speenlengte. En met een fokwaarde van 110 in de bovenbalk is hij een van de beste stieren voor beenwerk in het aanbod.

Framework combineert dit met een prima klauwgezondheid. De extra ruimte in het kruis helpt zijn dochters om uitzonderlijk gemakkelijk af te kalven. Daarnaast worden kalveren van deze stier vlot geboren, wat hem geschikt maakt voor pinken. Ook als productievererver verricht Framework overigens prima werk. De zoon van efficiëntietopper Endless vererft ruim 1500 kg melk met +0,09% vet en +0,10% eiwit. De ruime Frameworkdochters zullen deze productie gemakkelijk aankunnen. Ze zullen persistent produceren en weinig gevoelig zijn voor ketose.

Delta Ruby (v. Booking). Eig: K.A.F.M. & L.P.J. Nooijen-Maas, Coevorden grootmoeder Framework
Delta Ruby (v. Booking). Eig: K.A.F.M. & L.P.J. Nooijen-Maas, Coevorden grootmoeder Framework

Stiermoeder met showallure

De moederlijn achter Framework leidt terug naar de Rikakoefamilie van Wil Fleerakkers uit Duizel. De moeder van Framework, Delta Ruby 3, kwam als embryo naar het melkveebedrijf van Thieu Bongers in Kelpen-Oler. ‘Eigenlijk ben ik niet fanatiek met fokkerij bezig. Ik gebruik altijd de hoogste stieren, maar paringen laat ik al veertig jaar maken door het SAP’, vertelt Bongers. ‘Ik ben deelnemer geworden aan het CRV Elite-programma om mijn veestapel te verbeteren. Maar dat ik nu een stiermoeder op stal heb, is toch wel heel leuk’, bekent hij. Ruby maakte een vaarzenlijst van 12.404 kg melk met 3,86% vet en 3,78% eiwit (117 lactatiewaarde). Ze werd ingeschreven met 87 frame, 86 type, 87 uier, 86 benen en 87 algemeen voorkomen. ‘Het is een koe met een mooi frame, een prima uier en beste benen die gemakkelijk melk geeft’, vertelt Bongers. ‘Op een show zou ze misschien niet misstaan. Maar daarin ben ik niet geïnteresseerd’, zegt hij lachend. Mede vanwege de goede prestaties van de dochters van haar vader Jakarta kwam Ruby alsnog foktechnisch in beeld. ‘Ze is als pink en als vaars meerdere keren gespoeld. Ik heb al een stuk of tien vaarskalveren van haar’, meldt de veehouder. ‘Bij de eerstvolgende SAP-uitdraai gaat Framework zeker mee in het pakket.’