De moeder van Donjon, Delta Harmet, stamt uit een diepe Delta koefamilie die terugvoert op de Amerikaans fokkoe Ricecrest Luke Lana. Ze loopt op het bedrijf van Peter en Sanne van de Kamp in Putten, waar ze moet concurreren met koeien uit de bekende Weelder Esmonique familie. Die concurrentie kan de degelijke, middelgrote en met 84 punten ingeschreven Topgear dochter prima aan. ‘Het is een lekkere, probleemloze koe, waar we heel blij mee zijn’, vertelt Peter van de Kamp. ‘Haar fokwaarde laat een hoge eiwitaanleg zien en dat komt er ook duidelijk uit’, stelt hij vast. De verse derdekalfs Harmet produceerde in twee lijsten tot nu toe 21.336 kg melk met 4,46% vet en 3,86% eiwit. ‘Ze is als tweedekalfskoe nog benut voor het fokprogramma van CRV. Dat zegt wel wat over kwaliteiten’, concludeert de veehouder.
Delta Donjon: beenwerkverbeteraar met degelijk fundament
Een zware toren die de kern vormde van een middeleeuwse burcht. Dit is de definitie die Van Dale geeft van het woord donjon. De stier Delta Donjon doet deze omschrijving met zijn naam eer aan. Zoals kasteelheren hun donjons lieten bouwen op een stevige ondergrond, zo is ook deze InSire-stier gebaseerd op een degelijk fundament. Met achtereenvolgens Conan, Topgear, Malaga en Gibor heeft hij bijvoorbeeld een outcross vaderlijn die is opgebouwd uit bewezen dochtergeteste stieren. Donjon is bovendien geboren uit een natuurlijke dracht van een degelijke koe.
Probleemloze koe met hoog eiwit
Persistentie en gemiddelde hoogtemaat
De hoge eiwitaanleg van Harmet komt tot uitdrukking in de vererving van haar zoon Donjon, die uitkomt op bijna 800 kg melk met +0,10% vet en +0,14% eiwit. Zijn dochters zullen bovendien niet hoog pieken, maar wel volhouden. Donjon vererft een gemiddelde hoogtemaat en in zijn exterieurvererving vallen daarnaast de prima beenkenmerken op. Ook op klauwgezondheid scoort de nieuwe InSire-stier goed. Met fokwaarden van 108 voor vooruieraanhechting en uierdiepte en 107 voor achteruierhoogte verbetert hij bovendien de uiers. Donjon vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit, is niet geboren via embryotransplantatie en is nu beschikbaar voor een brutoprijs van 10 euro per dosis.