Delta Doctor maakt koeien beter en duurzamer

Delta Doctor (InSire)
Delta Doctor (InSire)

De volgende generatie koeien beter maken dan de vorige. Dat is kort gezegd het doel van fokkerij. De nieuwe InSire-stier Delta Doctor neemt deze doelstelling heel letterlijk. Met een score van +9% CRV Gezondheid is hij een van de hoogste stieren voor gezondheidskenmerken in het roodbontaanbod. Doctor, zoon van Caudumer Lifesaver, verbetert alle gezondheidskenmerken en is een absolute topstier voor onder andere klauwgezondheid (109). Ook zijn fokwaarde voor afkalfgemak is met 112 uitzonderlijk hoog. De nieuwe InSire-stier vererft 856 kg melk met +0,13% vet en +0,06% eiwit.

Uit de familie van Taskforce en Pianist

Delta Doctor voert terug op de Tildakoefamilie van de familie Peters uit Venhorst. Deze familie heeft haar sporen al ruimschoots verdiend, onder andere via de veelgebruikte Tornado en Ticket. Ook de populaire InSire-stieren Taskforce en Pianist stammen uit de Tildafamilie. De moeder van deze halfbroers is een zus van Delta Telma, de grootmoeder van Doctor. Telma loopt op het bedrijf van de familie Peeters in Geel, waar ze binnen de 700-koppige veestapel excelleert met een vaarzenlijst met 112 lactatiewaarde. Inmiddels is ze tweedekalfs en is haar levensproductie 35.154 kg melk met 3,82% vet en 3,49% eiwit. Bij gebruik van Doctor is het advies om paringen met blird-dragers te vermijden. Overigens heeft CRV ook een zwartbonte volle broer van Doctor in het aanbod. Deze Delta Cheese rf scoort eveneens uitstekend op gezondheidskenmerken.

Delta Telma (v. Esperanto), grootmoeder van Doctor
Delta Telma (v. Esperanto), grootmoeder van Doctor

Gezonde koeien leven langer

Het functionele exterieur ondersteunt de gezondheid van de Doctordochters. Hun vader vererft een gemiddelde hoogtemaat en prima uiers en benen. De benen hebben in zijaanzicht een gemiddelde kromming en ook voor achterspeenplaatsing soort Doctor gemiddeld. Zoals het een dokter betaamt, is Delta Doctor een levensduurverlenger. Met een fokwaarde van +681 mag van zijn dochters bijna een jaar extra productieve levensduur worden verwacht. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Gezonde koeien leven langer.