Degelijke afstamming staat garant voor compleet profiel van Jeans Rennes

Jeans Jantina 292 (v. Martin). Eig.: Mts. J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk
Jeans Jantina 292 (v. Martin). Eig.: Mts. J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk

De nieuwe InSire-stier Jeans Rennes toont een zeer compleet verervingspatroon zonder fouten. Dat dit geen toeval is, blijkt uit het verhaal van zijn fokker Jeroen Sturkenboom uit Schalkwijk. Hij melkt samen met zijn broer André een koppel van 250 koeien, waaronder inmiddels een flink aantal Jantina’s.

‘De eerste Jantina, een dochter van Sabbiona Goldfarm, kochten we in 2015 als pink van Henny Dorresteijn uit Werkhoven’, vertelt Sturkenboom. ‘Hieruit fokten we een vaarskalfje van Danno, dat vanwege haar hoge verwachtingswaarde in beeld kwam bij de foktechnici van CRV.

Merkeronderzoek pakte zo positief uit dat ze meerdere keren is gespoeld. Uit een spoeling met Ranger kregen we drie hoogproductieve vaarzen aan de melk die met 88, 88 en 87 punten werden ingeschreven. De Ranger met de hoogste genoomfokwaarden wilde CRV graag spoelen en de op een na hoogste, Jantina 282, heb ik zelf laten spoelen met Midwolder Martin’, vervolgt de veehouder zijn verhaal. ‘De hoogste pink uit deze spoeling is aangekocht door CRV. Haar zusje, Jantina 292, heb ik zelf gehouden. Zij werd als vaars reservekampioene op de show in Houten, kreeg 88 punten en werd de moeder van het stiertje Jeans Rennes’.

Jantina’s geven geen missers

Martindochter Jantina 292 is inmiddels een tweedekalfskoe, kreeg 88 punten en produceerde tot nu toe 32.000 kg melk met 4,49% vet en 3,79% eiwit. Haar moeder Jantina 282 heeft nu vier keer gekalfd en produceerde al ruim 50.000 kg melk met 4,55% vet en 3,50% eiwit. Zij werd excellent ingeschreven met 90 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 91 voor uier en voor benen. Ook haar met 87 punten ingeschreven moeder is nog volop in productie in Schalkwijk en heeft nu een levensproductie gerealiseerd van 76.922 kg melk met 4,17% vet en 3,35% eiwit.

‘We hebben van jong tot oud nu al meer dan 100 Jantina’s op ons bedrijf’, vertelt Sturkenboom. ‘Er zit geen enkele misser tussen. Deze koefamilie fokt zeer constant’, verklaart hij. ‘Jantina’s zijn koeien die heel gemakkelijk veel melk produceren en iets extra hebben in het exterieur. Daarbij zijn het prettige dieren om mee te werken. Daarvan heb je er natuurlijk nooit te veel …’

Ook de voorouders van de Jantina’s doen het bij hun fokker overigens heel goed. De moeder van de pink die de gebroeders Sturkenboom kochten, produceerde meer dan 100.000 kg melk en haar grootmoeder werd onlangs tientonner.

(L) Jantina 290 (R) Jantina 292 (v. Martin). Eig.: Mts J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk
(L) Jantina 290 (R) Jantina 292 (v. Martin). Eig.: Mts J.G. & A.G. Sturkenboom, Schalkwijk

Foutloos exterieurprofiel

Met achtereenvolgens Danno, Ranger en Martin heeft InSire-stier Jeans Rennes louter de bewezen beste stieren van hun generatie in de afstamming. En ook zijn vader, de Amerikaanse stier Siemers Renegade Parfect, bewijst zijn fokkracht met dochterprestaties. De wereldwijd gewaardeerde Renegadezoon heeft in de VS een TPI-fokwaarde van 3121 en is daarmee nog altijd de nummer 8 in de rangschikking van dochtergeteste stieren.

De combinatie van Parfect met de Jantina’s heeft een heel complete stier opgeleverd. Zo toont Jeans Rennes een mooi opgebouwde productievererving van 677kg melk met +0.09% eiwit en een zeer hoog vetpercentage van +0.52% Ook vererft hij een foutloos exterieurprofiel met mooie verhoudingen tussen hoogtemaat, breedte in voorhand en kruis, inhoud en openheid. De laatrijpe Rennesdochters zullen vlot stappen op in achteraanzicht parallel geplaatste achterbenen met in zijaanzicht een gemiddelde kromming. Ook op klauwgezondheid scoort deze nieuwe InSire-stier sterk. Gezond zijn ook de lange, ondiepe uiers. Rennes verhoogt de melksnelheid en vererft A2A2 bètacaseïne.