De VBL Menta koefamilie levert twee code 561 stieren mét een hoge aanleg voor productie

VBL Menta 509 (AB 86, v. VH Bahrain), moeder van Delta Charity
VBL Menta 509 (AB 86, v. VH Bahrain), moeder van Delta Charity

aAa Code 5 en 6 zijn veel gezochte codes bij stieren voor gebruikers van het aAa-paringsprogramma. Twee 561-stieren van CRV tonen de breedte van het fokprogramma van CRV. Deze VBL Mento en Delta Charity stammen af van de Menta koefamilie van de maatschap Van Blokland te Biddinghuizen.

Hoge lactatiewaarden in de moederlijn

De Menta koefamilie voert via de Annecy-lijn terug naar de Amerikaanse fokkoe Plushanski Chief Faith. Als deelnemer aan het satellietprogramma kocht maatschap Van Blokland embryo’s van Delta-donor Menta. Via de achtereenvolgende generaties van Diamond, G-Force, Jeroen en Magister komen we bij de huidige stiermoeders. Piet van Blokland omschrijft de Menta’s als mooie, nette en solide koeien met een mooi formaat in de breedte: ‘De Menta’s vallen op door hun hoge lactatiewaarden. De Jeroendochter kreeg ook nog eens 87 punten voor exterieur. We hebben haar een paar jaar geleden zelfs aangemeld voor de beste koe van Flevoland.’ Haar Magister-dochter VBL Menta 420, werkt aan haar tweede lijst. Tot nu toe heeft ze in 800 dagen 27.393 liter melk met 4,10% vet en 3,57% eiwit geproduceerd, goed voor 114 lactatiewaarde. Piet vertelt: ‘Menta 420 is een mooi ontwikkelde, gerekte koe met lengte in haar uier.’ Uit een paring met VH Bahrain werd Insire-stier VBL Mento geboren en zijn volle zus VBL Menta 509, de moeder van InSire-stier Delta Charity. We zetten de schijnwerper op de vaars Menta 509, die als kalf werd aangekocht voor het fokprogramma van CRV.

VBL Menta 420 (v. Magister), moeder van Mento en grootmoeder van Charity
VBL Menta 420 (v. Magister), moeder van Mento en grootmoeder van Charity

Echte krachtpatser

‘Met afstand de beste vaars van de jaargang’, zo start Hans Boschloo van het CRV-testbedrijf in Steenderen. ‘Menta 509 scoort 136 lactatiewaarde, kreeg 86 punten van de inspecteur en werd ook nog eens kampioene van de videokeuring van onze fokclub. Ze produceert heel persistent na één jaar nog altijd 36 liter.’ De koekaart toont haar 305-dagen productie van 10.958 liter met 4,63% vet en 3,78% eiwit. Over het exterieur van de moeder van Delta Charity vertelt Hans: ‘Ze is zwaar en breed, ook in de voorhand en kan daardoor veel ruwvoer verwerken. Ze is een echte krachtpatser met een heel hoog en breed aangehecht achteruier.’

VBL Menta 509 (AB 86, v. VH Bahrain), moeder van Delta Charity
VBL Menta 509 (AB 86, v. VH Bahrain), moeder van Delta Charity

Uitgebalanceerde melkkoeien

Kracht in combinatie met aanleg om goed te produceren. Dat is waar het bij een uitgebalanceerde koe om draait. Uiteindelijk wil elke veehouder koeien melken die gemakkelijk véél melk geven. Mento en Charity tonen kracht en combineren dat met een hoge productie-aanleg. De moeders brengen dit dagelijks in praktijk. Daarnaast vererven beide stieren een goede voerëfficientie. Als bonus vererven ze voor kappa-caseïne de BB-variant, waardoor de melk geschikt is om extra veel kaas van te maken. De stieren hebben op enkele kenmerken hun eigen specialiteit.

VBL Mento, pinkenstier die niet groter fokt

Pinkenstier Mento maakt met 98 voor hoogtemaat de nakomelingen niet groter. Hij vererft hellende kruizen en is geschikt op pinken. Met € 415 Inet vererft hij een persistente productie met hoog percentage eiwit (+0,33%) in de melk.

Delta Charity, unieke pedigree met veel melk

Charity vererft een, over de volle breedte, aantrekkelijk exterieur met een fraai uier. Daarnaast vererft de zoon van Amuse een persistente (110) productie van zeer veel melk met een laag celgetal. En dat is exact wat zijn moeder toont.

Deze diepe koefamilie slaagt er, in combinatie met een aansluitende rij geslaagde stieren, opnieuw in om een aantrekkelijke moeder en dochter voort te brengen. Hun zonen beschikken over genen voor een hoge productie én tonen sterke en stijlvolle bouwkenmerken.