De dieren met de hoogste genetische aanleg zo goed mogelijk benutten voor de fokkerij. Dat was voor de familie Scholten-Weiden uit het Twentse Saasveld de achterliggende gedachte toen ze besloten SiryX-sperma te gaan gebruiken op hun pinken. ‘De jongste generatie is als het goed is genetisch de beste. Daar willen we graag vaarskalveren van’, legt veehouder Frans Scholten uit. Samen met zijn vrouw Jozefien, zoon Peter en schoondochter Marloes heeft hij in het Twentse Saasveld een melkveebedrijf met 130 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 10.171 kg melk met 4,31% vet en 3,56% eiwit.
De merkerfokwaarden kloppen gewoon
Onderzoek op het eigen bedrijf bevestigt wat de familie Scholten-Weiden eigenlijk al wist. De merkerfokwaarden van kalveren zijn betrouwbare voorspellers voor de prestaties als melkkoe. ‘Het klopt gewoon’, zegt Frans Scholten. De veehouders zetten merkeronderzoek vooral in om betere paringen te maken bij de pinken en vaarzen.
Betrouwbare informatie, betere paringen
‘Als je fokt met de beste dieren, wil je natuurlijk ook de beste paringen maken’, vervolgt de veehouder zijn verhaal. Toen hij hoorde dat de betrouwbaarheid van merkerfokwaarden een stuk hoger is dan die van verwachtingswaarden gebaseerd op afstamming, besloot hij voortaan alle kalveren te laten testen. ‘We gebruiken het StierAdviesProgramma (SAP) voor het maken van paringen. De uitslagen van het merkeronderzoek worden daarin automatisch meegenomen. Daardoor kan het SAP vooral bij de pinken en vaarzen, waar je verder nog maar weinig informatie van hebt, veel betere paringen maken. En doordat we de stierkeuze voor de jongste generatie nu veel gerichter maken, halen we meer voordeel uit het gebruik van gesekst sperma’, legt hij uit.
Merk verschil met merkeronderzoek
Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met dezelfde betrouwbaarheid als die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek van CRV aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Een merkertest geeft u met een betrouwbaarheid van 65 tot 70 procent inzicht in de genetische aanleg voor meer dan 50 kenmerken op het gebied van melkproductie, gezondheid, exterieur en voerefficiëntie. Daarnaast krijgt u met merkeronderzoek informatie over specifieke genetische kenmerken zoals roodfactor, hoornloosheid, bètacaseïne (A2A2) en kappacaseïne. De uitslag van het merkeronderzoek vindt u in de fokkerijapplicatie van CRV. Deze applicatie maakt alle fokkerijgegevens van uw bedrijf inzichtelijk en rangschikt uw dieren op uw persoonlijke fokdoel. Zo kunt u gemakkelijk de juiste fokkerijbeslissingen nemen. Bij de gebruikers van het StierAdviesProgramma (SAP) worden de gegevens in de fokkerijapplicatie automatisch overgenomen. Hierdoor maakt u heel eenvoudig de best passende paringen.
Met selectie sneller vooruit
Naast de pinken laat de familie Scholten-Weiden ook een deel van de vaarzen insemineren met SiryX-sperma. Welke vaarzen hiervoor in aanmerking komen, bepaalt het SAP. Het programma baseert deze selectie op de uitslagen van het merkeronderzoek. En zo bepaalt het SAP ook welke dieren worden uitgesloten voor de fokkerij door ze te insemineren met Belgischwitblauwsperma. ‘Met deze manier van werken maken we in de fokkerij zo goed mogelijk gebruik van onze beste dieren en gaan we sneller vooruit’, stelt Scholten. De Twentse veehouders hadden altijd alle vertrouwen in de betrouwbaarheid van merkerfokwaarden. ‘Met merkeronderzoek kijk je echt naar het DNA van de dieren, dat levert een stuk meer informatie op dan dat je alleen naar hun prestaties kijkt’, verklaart Scholten. Ook merkergeteste stieren kregen daarom al vroeg kansen op het Twentse melkveebedrijf. ‘Delta Atlantic was de eerste InSire-stier die we gebruikten en dat was direct een succes. Van deze stier kregen we beste koeien. We gebruiken hem nog steeds af en toe’, vertelt de veehouder.
Frans Scholten: ‘Dankzij merkeronderzoek halen we meer voordeel uit het gebruik van SiryX-sperma’
Hoogste fokwaarde, hoogste lactatiewaarde
Reden om te twijfelen aan de voorspellende waarde van merkerfokwaarden hadden de veehouders dus niet. ‘Maar we waren toch wel benieuwd naar de resultaten op ons eigen bedrijf. Toen is mijn zoon achter de computer gaan zitten om hier eens naar te kijken’, vertelt Scholten. En wat bleek? De dieren met de hoogste merkerfokwaarden voor productie realiseren ook de hoogste lactatiewaarden. En de laagste lactatiewaarden zijn voor de dieren met de laagste merkerfokwaarden voor productie. ‘Deze uitkomst maakt ons enthousiasme voor merkeronderzoek alleen maar groter’, verklaart de veehouder. ‘Merkerfokwaarden kloppen gewoon!’
Bent u nieuwsgierig wat merkeronderzoek voor uw bedrijfsvoering kan betekenen? U vindt meer informatie op https://crv4all.nl/nl/service/fokken-op-maat en https://crv4all.be/be/service/fokken-op-maat. Natuurlijk kan ook uw eigen fokkerijspecialist u alles vertellen over merkeronderzoek. Of informeer bij de CRV klantenservice: 088-00 24 440 (Nederland) of 078-15 44 44 (Vlaanderen).