CRV-stieren leveren veehouders met gemak een hoog rendement

Categorie: Persbericht
Launch PP dochters eig.: VOF de Broekhof, Witharen
Launch PP dochters eig.: VOF de Broekhof, Witharen

Om onder uitdagende economische omstandigheden een goed resultaat uit de bedrijfsvoering te halen, hebben veehouders koeien nodig die gemakkelijk en efficiënt produceren. Het fokprogramma van CRV, met veel aandacht voor gezondheids- en efficiëntiekenmerken, levert hiervoor de beste genetica. Stieren die als InSire-stier al populair waren, bevestigen dat deze indexdraai met de prestaties van hun dochters. En de fokwaarden van jonge InSire-stieren tonen dat van de nieuwe generatie nog veel meer mag worden verwacht.

Everton plust 60 punten NVI

De volle broers Delta Eloy RF en Delta Endless RF (Jacuzzi x Finder) waren als InSire-stier al populair en bevestigen met duizenden dochters in hun fokwaarden het gelijk van hun gebruikers.

De veehouders die dochters van Eloy melken zijn zeer tevreden over de uniform degelijke vaarzen met zeer best beenwerk. Hun vader scoort voor dit kenmerk 112 in de bovenbalk met 110 totaal exterieur. Eloy heeft fokwaarden van 107 uiergezondheid en 105 dochtervruchtbaarheid en komt uit op +5% CRV Gezondheid. Hij stijgt deze draai door naar 365 euro Inet met +0,54% vet en +0,16% eiwit.

Endless stijgt na zijn debuut als dochtergeteste stier in december ook nog flink in Inet en komt nu uit op 555 euro Inet met 781 kg melk met +0,89% vet en +0,20% eiwit. Hiermee scoort hij +11% CRV Efficiëntie. Daarbij vererft Endless 106 totaal exterieur met 108 beenwerk.

Delta Everton (E Profit x Jorben) is met +5% CRV Gezondheid en +11% CRV Efficiëntie bij uitstek een fokstier die tekent voor probleemloos producerende koeien Hij kreeg deze indexdraai zijn eerste dochterfokwaarde. Deze overstijgt zijn genoomfokwaarde met 64 euro Inet en 60 punten NVI. Everton fokt degelijk gebouwde koeien met beste uiers (109) en goede benen (105) en vererft een levensduur van 658 dagen. Hij is een uitgesproken ‘dikkemelkstier’ met +0,37% vet en +0,39% eiwit en verhoogt ook de melksnelheid (106).

Delta Everton
Delta Everton

Warren P-zonen excelleren op efficiëntie

Endless bewijst zijn fokkracht inmiddels ook al als moedersvader van de jonge efficiëntietopper Delta Boyan die nu beschikbaar komt via het Create-programma. De hoogst beschikbare stier voor NVI scoort een extreem hoge +19% CRV Efficiëntie dankzij onder andere 1678 kg melk met +0,36% vet en +0,17% eiwit (654 Inet) en 111 voerefficiëntie. Hij past dan ook uitstekend in de FeedExcel-fokkerijstrategie voor het fokken van een veestapel die uit dezelfde hoeveelheid voer meer melk produceert. Daarbij scoort Boyan +6% CRV Gezondheid met 112 uiergezondheid en 111 klauwgezondheid en allround goed exterieur.

Delta Boyan is een van de vele zonen van Delta Warren P die excelleren op efficiëntie, net als Delta Header P die nu wordt opgenomen in het aanbod. Hij toont een mooi opgebouwde productiefokwaarde met 1424 kg melk met +0,19% vet en +0,19% eiwit, resulterend in 537 Inet. Met een fokwaarde voor voerefficiëntie van 109 zullen zijn dochters voor deze productie relatief weinig voer nodig hebben en Header P is dan ook een FeedExcel-stier. Hij vererft hellende kruisen en langere spenen en komt uit op 107 totaal exterieur.

Delta Header P RF
Delta Header P RF

Tigerwoods tekent voor bijna twee jaar extra levensduur

De via het Create-programma beschikbare Tigerwoods De La Vigne (Ridercup x Yearwood) bewijst dat een hoge en efficiënte productie zeker niet ten koste hoeft te gaan van de diergezondheid en levensduur. Hij wist zijn productievererving deze draai nog wat op te vijzelen tot 2243 kg melk en 529 euro Inet met 107 voerefficiëntie. Daarbij is hij een absolute topper voor levensduur met +1278 dagen wat betekent dat zijn dochters bijna twee jaar langer blijven lopen dan de dochters van een gemiddelde stier. Tigerwoods is dan ook een FeedExcel-stier. Hij scoort ook 111 uiergezondheid, 105 dochtervruchtbaarheid, 105 ketose en +6% CRV Gezondheid.

Ook Delta Boulevard (Wendat x Martin) combineert een efficiënte productievererving van meer dan 2000 kg melk met uitstekende gezondheidskenmerken, resulterend in +7% CRV Gezondheid met 107 uiergezondheid, 107 dochtervruchtbaarheid en 109 klauwgezondheid. Daarnaast vererft hij allround prima exterieur met 109 totaal exterieur met onder andere 110 uier.

Tigerwoods de La Vigne
Tigerwoods de La Vigne

Launch PP met beenwerk naar grote hoogte

De veelgebruikte roodbonte Delta Launch PP kreeg deze indexdraai zijn eerste fokwaarde op basis van de prestaties van maar liefst 1371 dochters. Meest opvallend is zijn extreem hoge beenwerkvererving van 118. De Jopper P-zoon uit de Caudumer Lolfamilie verbetert zijn genoomfokwaarde met 63 punten NVI en is een echte ‘dikkemelkstier’ met +0,41% vet en +0,19% eiwit. De homozygoot hoornloze Launch fokt arbeidsefficiënte dieren. Veehouders hoeven zijn kalveren niet te onthoornen en geen tijd te steken in klauwproblemen dankzij een fokwaarde van 112 klauwgezondheid. Launch komt uit op +7% CRV Gezondheid met onder andere 107 ketose.

Drouner Altitude (Jacuzzi x Charley) liet op de nationale roodbontshow in juni nog een indrukwekkende dochtergroep zien en ziet zijn productiefokwaarde deze indexdraai stijgen met 57 euro Inet naar 415 euro Inet, een bewijs van de persistentie en laatrijpheid van zijn dochters. Altitude tekent voor 110 totaal exterieur met 112 uier en 106 beenwerk en +11% CRV Efficiëntie.

Dochtergroep Drouner Altitude-Red
Dochtergroep Drouner Altitude-Red

Hoornloosheid regeert bij roodbonte genoomstieren

Net als bij zwartbont tekent Delta Warren P RF ook bij roodbont voor de hoogste nieuwe genoomstier. En ook zijn rode zonen blinken uit in efficiëntie. Delta Steadfast P (moedersvader Launch PP) is nog niet beschikbaar maar toont een zeer interessant allround profiel met +10% CRV Gezondheid en +16% CRV Efficiëntie.

Delta Cream P (Goldline x Nominator), de nummer twee in de NVI-rangschikking, is nu beschikbaar via het Create-programma. Hij doet zijn naam eer aan met +0,89% vet maar vererft ook +0,29% eiwit en ruim 800 kg melk, komt uit op +15% CRV Efficiëntie en is een FeedExcel-stier met een fokwaarde van 107 voerefficiëntie. Daarbij blinkt hij uit op gezondheid met +9% CRV Gezondheid met onder andere 112 uiergezondheid, 112 klauwgezondheid en 104 ketose.

Ook deze draai komen weer een aantal interessante homozygoot hoornloze stieren bovendrijven. Zoals Delta Fitter PP (Drone P x Sam P) met meer dan 2000 kg melk,+1154 dagen levensduur en 111 voerefficiëntie, resulterend in een uitzonderlijk hoge +22% CRV Efficiëntie. Uiteraard is hij met deze cijfers ook FeedExcel-stier.

Ook Delta Primetime PP (Taskforce P x Abundant P) scoort meer dan 1000 dagen levensduur en vererft daarnaast +0,36% vet en +0,21% eiwit. Hij is een topexterieurvererver met 110 benen, 108 uier en 112 totaal exterieur en blinkt ook uit op gezondheidskenmerken (110 uiergezondheid, 107 klauwgezondheid en 107 ketose). Sperma van Primetime PP is nu vrij beschikbaar voor alle veehouders die een probleemloos producerende veestapel willen.

Delta Primetime PP-Red
Delta Primetime PP-Red

Renzo scoort bij mrij als fokstier en met zoon

Bij het mrij-ras stijgt fokstier Renzo (Remco x Baltimore) naar de tweede positie bij de dochtergeteste stieren. Hij vererft zeer hoge gehaltes, beste uiers, een goede dochtervruchtbaarheid en is pinkenstier.

Als waardige opvolger van zijn vader introduceert CRV de jonge stier Twickel (Renzo x Harm). Ook hij vererft goede gehaltes en uiers en is pinkenstier. Twickel stamt uit een koefamilie die nog niet eerder werd ingezet voor het fokprogramma van CRV.

Hilda 103 (Renzo) eig: Mts H.J. & A.J. ten Damme, Winterswijk Meddo
Hilda 103 (Renzo) eig: Mts H.J. & A.J. ten Damme, Winterswijk Meddo

Fleckviehstieren uit Oostenrijk en Duitsland

Fleckviehstier Der Beste heeft nu meer dan 4000 dochters in zijn fokwaarde en maakt de hoge verwachtingen waar. Ook veehouders in Nederland zijn erg te spreken over de vaarzen van de Oostenrijkse topstier. Het zijn hoogproductieve dieren met zeer beste uiers. Der Beste blinkt bovendien uit in klauwgezondheid. Met een fokwaarde van 116 is hij een van de allerhoogste stieren binnen het fleckviehras.

De eveneens Oostenrijkse dochtergeteste stier Wuhudler wordt nieuw opgenomen in het aanbod van CRV. De fokwaarde van de Waban-zoon is gebaseerd op de prestaties van ruim 800 dochters. Wudhudler vererft heel veel melk met vlakke gehaltes en komt daarmee uit op +76 kg vet en eiwit. Hij scoort ook zeer goed voor fitnesskenmerken met onder andere 123 uiergezondheid en 125 persistentie. Daarnaast vererft hij 111 uier en 123 beenwerk.

Uit het CRV-fokprogramma in Duitsland komen vijf nieuwe jonge InSire-stieren beschikbaar in Nederland en Vlaanderen, waaronder Modena P, een Milford P-zoon uit een Wudhudler-moeder. Deze heterozygoot hoornloze stier valt op door zijn hoge productievererving in combinatie met een zeer degelijke exterieurvererving. Met 115 voor bespiering is hij een echte dubbeldoelstier.

Der Beste
Der Beste

Berekening Inet aangepast aan uitbetaling melk

De formule voor de berekening van de Inet is deze indexdraai aangepast aan de gewijzigde uitbetalingssystematiek van zuivelverwerkers. Zo wordt lactose niet meer meegerekend en wordt vet zwaarder ingewogen. De verhouding kg eiwit tot kg vet is nu 6 staat tot 4. Dit was 2 staat tot 1. Dit betekent dat stieren met een hoge vererving voor kg vet beter worden gewaardeerd.