CRV-stieren bewijzen: efficiëntie gaat samen met levensduur en gezondheid

Categorie: CRV FeedExcel
Phillis (v: Woody) Van Nevel-De Smet, Beernem. Phillis stond op de stand van Agriflanders en produceert na 8 maanden nog steeds 43 kgM. Goed voor de hoogste LW op het bedrijf: 134! Voorspeld op meer dan 12.500 kgM 4,08%V en 3,66%E.
Phillis (v: Woody) Van Nevel-De Smet, Beernem. Phillis stond op de stand van Agriflanders en produceert na 8 maanden nog steeds 43 kgM. Goed voor de hoogste LW op het bedrijf: 134! Voorspeld op meer dan 12.500 kgM 4,08%V en 3,66%E.

De efficiëntie waarmee koeien voer omzetten in melk is sterk bepalend voor het rendement van de melkveehouderij. Met FeedExcel heeft CRV een fokkerijstrategie ontwikkeld die veehouders helpt bij het fokken van een veestapel die een hoge melkproductie en voerefficiëntie combineert met een bovengemiddelde levensduur en goede gezondheid. Onderdeel van deze strategie is het gebruik van geselecteerde FeedExcel-stieren. Deze zijn vanaf deze indexdraai op de stierenkaart en in het aanbod herkenbaar aan een FeedExcel-beeldmerk.

Na de indexdraai van augustus 2023 is het stierenaanbod van CRV verder versterkt met meerdere jonge stieren die bewijzen dat een hoge voerefficiëntie heel goed samengaat met een hoge levensduur, goede gezondheidskenmerken en uitstekend functioneel exterieur. Populaire fokstieren wisten met het aan de melk komen van meer dochters hun fokwaarden verder te verbeteren.

Woody boekt winst

Zo is de fokwaarde van Willem’s-Hoeve Woody (Ranger x Jetset) inmiddels gebaseerd op de prestaties van meer dan 1000 dochters. Hij boekte 18 punten NVI-winst. Woody vererft nu ruim 1900 kg melk met +0,10% vet en +0,03% eiwit en 517 euro Inet en kan daarmee concurreren met jonge stieren. Daarbij scoort de populaire fokstier uit de Willem’s-Hoeve Rita’s van de familie De Jong uit Buren onder andere 107 klauwgezondheid en uiergezondheid en 110 voor totaal exterieur met 110 uier en 106 beenwerk. Dochters van Woody hebben een hoge voerefficiëntie en daarmee past deze stier uitstekend in de FeedExcel-fokkerijstrategie.

Van Delta Eloy RF (Jacuzzi x Finder) kwamen de eerste 284 dochters aan de melk. Zij zorgen ervoor dat de eerste dochterfokwaarde van hun vader zijn genoomfokwaarde met 23 NVI overstijgt. Eloy komt uit de Weelder Esmonique-koefamilie en vererft hoge gehalten, prima gezondheidsfokwaarden en 110 totaal exterieur met onder andere 111 beenwerk.

Delta Eloy RF Delta Eloy RF
Delta Eloy RF Delta Eloy RF

Encourage blijft nummer een

Efficiëntietopper Delta Encourage (Fragrant x Trust) blijft de nummer één op basis van genoomfokwaarden. Hij is een unieke productievererver met bijna 1800 kg melk met +0,34% vet en +0,28% eiwit, resulterend in 638 euro Inet. Daarbij scoort Encourage 706 dagen levensduur, 102 dochtervruchtbaarheid 106 uiergezondheid en 108 klauwgezondheid. Met deze cijfers is hij bij uitstek een stier voor veehouders die kiezen voor de FeedExcel-fokkerijstrategie van CRV.

Ook Delta Nobrainer (Fragrant x Reloader) is een FeedExcel-stier. Hij vererft 758 kg melk met +0,61% vet en +0,16% eiwit. Met prima gezondheidskenmerken en een allround exterieurprofiel is hij breed inzetbaar en gemakkelijk te paren.

Delta Nobrainer
Delta Nobrainer

Volop keuze in hoornloze stieren

Met Delta Artemis PP RF (Mars P x Casino) heeft CRV een zeer interessante homozygoot hoornloze FeedExcel-stier in het aanbod. Hij vererft bijna 1000 kg melk met +0,48% vet en +0,17% eiwit. Daarnaast scoort hij onder andere 106 uier, 107 beenwerk en 107 klauwgezondheid.

Nieuw in het aanbod is de heterozygoot hoornloze Willem’s-Hoeve R Sakarun P RF (Launch PP x Martin). Hij is een jongere neef van Woody en is een uitgesproken ‘dikke melkstier’ met +0,51% vet en +0,31% eiwit in combinatie met 868 kg melk. Sakarun verbetert uiers (106) en beenwerk (107) en is een uitblinker op het kenmerk klauwgezondheid (111).

Ook nieuw op de kaart is Delta Epicur RF (Genius x Stanova), een aantrekkelijke allround stier met een outcross afstamming uit een nieuwe roodbonte koefamilie. Epicur komt uit op 231 Inet met positieve gehalten. Hij is een exterieurtopper met 110 uier, 107 beenwerk en 111 totaal exterieur en scoort over de hele linie goed op gezondheidskenmerken.

Willem's-Hoeve P R Sakarun P RF
Willem's-Hoeve P R Sakarun P RF

Jacuzzi stijgt naar koppositie

Bij de roodbonte dochtergeteste stieren is de bewezen Delta Jacuzzi (Livington x Incentive) de nieuwe lijstaanvoerder. Met 3456 dochters in zijn fokwaarde boekte hij nog 14 punten NVI-winst. Jacuzzi vererft ruim 1000 kg melk met +0,75% vet en +0,14% eiwit, 105 uier en 107 beenwerk en past uitstekend in de FeedExcel-fokkerijstrategie.

De veelgebruikte ‘dikke melkstier’ Delta Mauro (Goal x Bram) heeft nu een fokwaarde die gebaseerd is op de prestaties van meer dan 4000 dochters. Hij steeg 34 punten NVI en 73 euro Inet, met name door meer melk. De productievererving van Mauro is nu +792 kg melk met +0,38% vet en +0,26% eiwit. Zijn fokwaarde voor beenwerk steeg ook nog met een punt naar 112.

Delta Jacuzzi
Delta Jacuzzi

Robuust roodbont met dikke melk

De volle broers Delta Primetime PP en Delta Completor P (Taskforce P x Abundant P) zijn nu exclusief beschikbaar via het Create-programma. Beide vererven een mooie plas melk met zeer hoge gehalten en prima gezondheidskenmerken. Completor reikt tot 111 totaal exterieur en Primetime zelfs tot 113 totaal exterieur met 110 uier en 110 beenwerk.

De nieuw beschikbare Delta Patton P (Panenka P x Goal, uit de Apina Nadja koefamilie) is een FeedExcel-stier met een productievererving van +1364 kg melk met +0,14% vet en +0,02% eiwit. Patton fokt gemiddeld ontwikkelde dochters met prima gezondheidskenmerken en zeer goede uiers en benen.

Nieuw is ook Delta Bulldozer P (Tumeric x Stentor). Hij vererft ruim 1000 kg melk met +0,20% vet en +0,21% eiwit, 107 beenwerk en 106 totaal exterieur. Bulldozerdochters zullen uitgroeien tot robuuste koeien met extra breedte in de voorhand en een uitstekende klauwgezondheid (108) en vruchtbaarheid (106).

Robuustheid is ook het handelsmerk van Double W Justright (v. Jabido), afkomstig van het bedrijf van de familie Booij uit Benneveld, de fokkers van Ranger. Justright vererft dubbeldikke gehaltes (+0,45% vet en +0,37% eiwit) en 111 totaal exterieur en scoort allround goed op gezondheidskenmerken. Hij heeft bovendien een unieke en veelgevraagde aAa-code: 546.

Gastelsveer Delta Nala Red, moeder van Patton P en Goldcrest. Eig.: Mts. van Middelaar, Sterksel
Gastelsveer Delta Nala Red, moeder van Patton P en Goldcrest. Eig.: Mts. van Middelaar, Sterksel

Mrij- en fleckviehstieren tekenen voor degelijke dubbeldoelkoeien

Soreno (Moreno x Rudolf) is een nieuwe fokstier voor het mrij-ras. Hij verhoogt de melkproductie met ruim 500 kg en verbetert de uiergezondheid en klauwgezondheid. Met een fokwaarde van 105 is Soreno ook een duidelijke uierverbeteraar.

Soreno
Soreno

Het homozygoot hoornloos aanbod van CRV voor het fleckviehras is deze draai versterkt met de jonge stier Morgan PP (Martinus P x Viehscheid P). Met een hoogtemaatvererving van 90 gecombineerd met een lichaamslengte van 102 en een inhoud van 105, kunnen gebruikers van deze stier ervan verzekerd zijn dat de koeien niet groter worden maar wel winnen aan kracht en macht. Met +760 kg melk, +0,08% vet en neutraal eiwit is Morgan PP een goede productievererver en voor zowel uier als uiergezondheid scoort hij (op Duitse basis) 113.

Majo (v. Minor) kreeg in april een eerste fokwaarde op basis van dochterprestatie en houdt zijn cijfers nu netjes vast. Met een GZW van 136 is Majo de hoogste fokstier in het aanbod. Hij scoort goed op vruchtbaarheid, uiergezondheid, melkproductie en vetpercentage en vererft foutloos exterieur. Daarbij is Majo een BullsEye-bevruchter.

Aan het aanbod fokstieren worden deze draai de stieren Mond en Virginia toegevoegd. De dochters van Mond (Minor x Zepter) blinken uit in gehaltes, uiergezondheid (124) en uierkwaliteit (123). Virginia heeft een compleet andere bloedvoering (Villeroy x Hubraum x Hurrican) en combineert laatrijpheid met beste beenwerk (111), mooie uiers (116) en een productievererving van 804 kg melk met +0,04% eiwit.

Pepsi, moeder van Morgan PP. Eig.: Nikolaus Göschl, Reichertsheim
Pepsi, moeder van Morgan PP. Eig.: Nikolaus Göschl, Reichertsheim