CRV-stieren bevestigen vertrouwen van veehouders

Categorie: Persbericht
Hedra Alumette 1409 (v. Altitude) eig.: A.J.E. Vernooij, Schalkwijk
Hedra Alumette 1409 (v. Altitude) eig.: A.J.E. Vernooij, Schalkwijk

De indexdraai van december 2023 zal voor veel veehouders het vertrouwen in het fokprogramma van CRV bevestigen. Ze kregen afgelopen maanden vaarzen aan de melk van meerdere stieren die als jonge InSire-stier populair waren. Op basis van de uitstekende prestaties van hun dochters worden deze stieren nu opnieuw opgenomen in het aanbod van CRV.

Door de introductie van een verbeterd model voor de schatting van fokwaarden is de betrouwbaarheid van genoomfokwaarden deze indexdraai bovendien fors gestegen. Veehouders kunnen hierdoor met nog meer vertrouwen de hoogste InSire-stieren uit het fokprogramma van CRV inzetten voor de verbetering van hun veestapel.

Wingstar scoort op voerefficiëntie

De roodbonte Delta Wingstar kreeg voor het eerst een fokwaarde op basis van de prestaties van dochters en dat zijn er direct al meer dan 400. Met +0,28% vet en +0,28% eiwit bevestigen ze de kwaliteiten van hun vader als gehaltevererver. De fokwaarde levensduur van Wingstar stijgt naar +785 dagen, hij scoort allround goed op de gezondheidskenmerken en verbetert zijn exterieurvererving naar 110 totaal exterieur met 109 voor beenwerk.

Wingstar past in de FeedExcel-fokkerijstrategie van CRV voor het fokken van een hoogproductieve veestapel die probleemloos met hetzelfde voer meer melk produceert. Sinds de introductie van FeedExcel neemt de belangstelling voor fokken op voerefficiëntie snel toe. Zo neemt een groot aandeel veehouders voerefficiëntie al mee in het StierAdviesProgramma.

Jantje 603 (v. Wingstar) eig: H.B. Aalderink, Eefde
Jantje 603 (v. Wingstar) eig: H.B. Aalderink, Eefde

Wingstar komt terug op de stierenkaart, net als Delta Nominator (v. Jacuzzi) die ook voor het eerst een dochterfokwaarde kreeg. Hij bewijst hiermee zijn status als allrounder met een zeer compleet verervingspatroon. Drouner Altitude is nooit uit het aanbod geweest maar heeft nu wel zijn eerste dochters aan de melk. De Jacuzzizoon uit de keuringsring bekende Drouner Aiko-koefamilie combineert een complete productievererving met topexterieur. Zo verbeterde hij zijn score voor zowel uier als totaal exterieur nog met een punt naar 112.

In de slipstream van deze nieuwe fokstieren stijgt de veelgebruikte Aalshorst Rody nog 37 punten NVI, onder andere door een stijging van 200 dagen levensduur en bijna 100 kg melk. Hij dankt zijn populariteit onder andere aan probleemloos producerende dochters die tekenen voor een complete set van gezondheidsfokwaarden: 108 uiergezondheid, 107 dochtervruchtbaarheid en 107 klauwgezondheid.

P.M. Sneeuwitje 62 (v. Rody) eig.: Mts Pinkert, Markelo
P.M. Sneeuwitje 62 (v. Rody) eig.: Mts Pinkert, Markelo

Sunburst en Borax fokken functionele en efficiënte koeien

De roodbonte dochtergeteste stieren in het aanbod van CRV kunnen beslist van toegevoegde waarde zijn voor de zwartbontfokkerij. En dat geldt zeker ook voor de jonge InSire-stier Delta Sunburst (Endless x Abundant P), die tot nu toe beschikbaar was via het Create-programma. Hij komt nu op de stierenkaart. Sunburst stamt uit de Skalsumer Pietjes, de koefamilie waaruit ook Sunny Boy werd geboren. Sunburst vererft ruim 1500 kg melk met positieve gehaltes, resulterend in bijna 500 euro Inet in combinatie met 113 beenwerk en 111 totaal exterieur.

De hoogste roodbonte stier voor NVI in het aanbod van CRV blijft Delta Borax dankzij onder andere ruim 1500 kg melk met +0,31% vet, +859 dagen levensduur, 107 totaal exterieur met 108 uier en 106 beenwerk en 111 uiergezondheid. Borax en Sunburst zijn FeedExcel-stieren.

Delta Borax-Red
Delta Borax-Red

Seducer met 112 klauwgezondheid, Sparkle met 116 beenwerk

InSire-stier Delta Seducer P (Candyman P x Yeti), een neefje van Delta Launch PP uit de Caudumer Lol-koefamilie, heeft een aantrekkelijk verervingspatroon met zeer hoge gehalten (+0,71% vet en +0,38% eiwit), 109 beenwerk en 108 totaal exterieur. De pinkenstier scoort bovendien goed op dochtervruchtbaarheid (104) en blinkt uit op klauwgezondheid (112).

De nieuwe InSire-stier Delta Sparkle (Powerlift x Jacuzzi) is een regelrechte aanwinst voor de roodbontfokkerij met een allround verervingsprofiel met ruim 1000 kg melk met +0,43% vet en +0,12% eiwit, positieve scores voor de gezondheidskenmerken en 113 totaal exterieur met maar liefst 116 voor beenwerk.

De homozygoot hoornloze InSire-stier Delta Primetime PP (Taskforce P x Abundant P) verbeterde deze draai zijn fokwaarde voor melkproductie. Hij steeg 2 punten voor beenwerk naar 112 en ook twee punten voor totaal exterieur naar een absolute topscore van 115. Primetime is beschikbaar via het Create-programma.

Delta Seducer P-Red
Delta Seducer P-Red

Woody stijgt nog verder door

Ook in het zwartbontfokprogramma doet de roodbonte Jacuzzi van zich spreken, onder andere als vader van Delta Eloy Rf die op basis van de prestaties van bijna 2000 dochters +0,54% vet en +0,14% eiwit scoort met een 111 totaal exterieur en 113 beenwerk.

Een aanwinst op de stierenkaart is de dochtergeteste homozygoot hoornloze Delta Paddock PP. Hij vererft onder andere 600 kg melk met positieve gehaltes, 111 beenwerk, 107 uiergezondheid en 112 klauwgezondheid.

Delta Riva 1 v: Reloader eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limburg)
Delta Riva 1 v: Reloader eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limburg)

Willem’s-Hoeve Woody, die op de HHH-show nog zijn visitekaartje afgaf met een formidabele dochtergroep, weet zijn fokwaarden deze draai nog flink te verbeteren. Zo stijgt hij 200 kg melk tot +2126 kg melk (met positieve gehaltes) en 22 euro Inet tot 539 euro Inet. Zijn fokwaarde beenwerk is met 3 punten gestegen naar 109 en zijn fokwaarde totaal exterieur pluste 2 punten naar 112. Ook op uiergezondheid (108) en klauwgezondheid (108) boekte hij nog winst. Woody is met een zeer hoge fokwaarde voerefficiëntie ook een FeedExcel-stier.

Woody is in de rangschikking op NVI nu de nummer twee, achter de schier onverslaanbare koploper Delta Reloader.

Pieterke Sw 341 (v. Eloy) eig.: Mts. Spithoven, Werkhoven
Pieterke Sw 341 (v. Eloy) eig.: Mts. Spithoven, Werkhoven

Nobrainer maakt sprong

De hoogste nieuwe zwartbonte InSire-stier is Delta Activator (Flagstone x Woody). Hij heeft een productiefokwaarde van bijna 500 euro Inet en scoort 110 uiergezondheid, 112 klauwgezondheid en 111 totaal exterieur met 110 beenwerk. Activator is nog niet beschikbaar.

Al wel beschikbaar is Delta Nobrainer (Fragrant x Reloader) die een flinke sprong in zijn fokwaarden maakt. Hij toont een allround profiel op zeer hoog niveau met onder andere +0,78% vet en +0,22% eiwit, 110 uiergezondheid en 107 klauwgezondheid en +840 dagen levensduur. Nobrainer is ook een FeedExcel-stier.

Nieuw op de zwartbont stierenkaart is Delta Keystone. Hij is een uitstekende productievererver met +1255 kg melk met +0,21% vet en +0,17% eiwit en verbetert beenwerk (111) en klauwgezondheid (111). Hij vererft een door veel veehouders gewenste bescheiden hoogtemaat met wel voldoende breedte. Keystone is FeedExcel-stier en met de afstamming Perfect x Ramsey x Benz heeft hij een wat afwijkend bloedvoering.

Delta Nobrainer
Delta Nobrainer

Nieuwe mrij-stier, vaste waardes bij fleckvieh

De mrij-stierenkaart wordt na deze draai versterkt met de veelbelovende jonge stier Roelof (Renzo x De Vinkenhof River). Hij is gefokt bij de familie Woolderink in Wierden en scoort hoge verwachtingswaarden voor exterieur, gehalten en gezondheidskenmerken.

Roelof
Roelof

In het fleckviehaanbod blijft oudgediende Haribo een vaste waarde. Hij wordt binnenkort 10 jaar oud, heeft al bijna 15.000 dochters in zijn fokwaarde en blijft populair als pinkenstier en verbeteraar van uiers en beenwerk. De dochtergeteste Majo bevestigt zijn populariteit als BullsEye-bevruchter en leverancier van fleckviehkoeien met hoge gehaltes en een prima dochtervruchtbaarheid.

Ook de InSire-stieren Zelda (prima uiers en goede gezondheidskenmerken) en Montasio (hoge gehaltes en beste uiers en uiergezondheid) handhaven hun hoge genoomfokwaarden

Nellie 126 (v. Haribo) eig.: Kaasboerderij Weenink, Lievelde
Nellie 126 (v. Haribo) eig.: Kaasboerderij Weenink, Lievelde

Betrouwbaarheid genoomfokwaarden gestegen door nieuw model

De Animal Evaluation Unit van Coöperatie CRV heeft de genoomfokwaarden deze indexdraai geschat met een nieuw rekenmodel: de zogenaamde singlestep-methode. Deze methode maakt beter en efficiënter gebruik van alle beschikbare informatie. Bovendien is het aantal merkers verder uitgebreid. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de genoomfokwaarden gestegen met gemiddeld 11 procent. De betrouwbaarheid van de NVI is gestegen met 10 procent naar 69 procent. Voor productie- en exterieurfokwaarden is de betrouwbaarheid met de singelstepmethode gestegen naar ongeveer 80 procent en voor veel gezondheids- en managementkenmerken naar 60 tot 70 procent. De fokwaarde levensduur heeft nu een betrouwbaarheid van 78 procent.

Door de overstap naar het nieuwe rekenmodel zijn de veranderingen in genoomfokwaarden deze keer groter dan gebruikelijk. Deze veranderingen zijn eenmalig. De singelstep-methode zal in de toekomst juist gaan zorgen voor minder schommelingen in fokwaarden, met name bij de overgang van genoomfokwaarden naar dochtergeteste fokwaarden.