Het gebruik van genoomfokwaarden is anno 2022 niet meer weg te denken uit de fokkerij van melk- en dubbeldoelrassen. Maar ook in de vleesveefokkerij wordt steeds meer gebruik gemaakt van de informatie die beschikbaar komt uit merkeronderzoek. Zo werkt de Belgian Blue Group (BBG) samen met de Waalse fokkerijorganisatie AWE en onderzoekers van de universiteit van Luik aan de ontwikkeling van genoomfokwaarden voor het Belgisch witblauwras.
‘De onderzoekers maken hiervoor gebruik van gegevens die worden verzameld bij witblauwfokkers in België, Nederland en Frankrijk‘, vertelt Simon Noppen, algemeen directeur van BBG. ‘Het gaat onder andere om gegevens over geboortegemak, geboortegewicht en drachtduur’, legt hij uit. ‘Daarnaast beschikken de onderzoekers ook over data die betrekking hebben op de luxe van het kalf bij de geboorte en het gewicht, de classificatie en de waarde van het kalf bij verkoop op een leeftijd van 15 dagen. In slachthuizen wordt bovendien informatie verzameld over het gewicht, de classificatie en de vetbedekking van slachtrijpe dieren. Dit betekent dat ook voor deze kenmerken genoomfokwaarden in ontwikkeling zijn’, meldt de BBG-directeur.