CRV brengt hoornloosheid op hoog niveau

Categorie: Persbericht
hoornloosheid

Bij de indexdraai van april 2022 heeft de rangschikking van zwartbonte stieren voor het eerst in de geschiedenis een hoornloze koploper. Daarbij melden zich in de top meerdere hoornloze zonen van Delta Nippon P. In de roodbontfokkerij is het gen voor hoornloosheid inmiddels zo breed verspreid dat CRV een stierenkaart kan presenteren met daarop vijf homozygoot hoornloze topstieren.

Warren P eerste hoornloze koploper

De heterozygoot hoornloze Delta Warren P (Warmond P x Nobel) is de nieuwe zwartbonte koploper. Hij heeft (op basis van genoomfokwaarden) een zeer hoge productievererving. Met ruim 2500 kg melk en een score van +21% voor CRV Efficiëntie heeft deze stier het perfecte antwoord op stijgende voerkosten. Warren scoort ook prima op gezondheidskenmerken en heeft een solide exterieurvererving. Met een aantal weinig gebruikte stiervaders in de afstamming heeft Warren een weinig voorkomende bloedvoering. Zijn moederlijn voert terug op de Mars Froukjefamilie van Tsjerk van Essen uit Marssum.

Allround Nippon P-zonen

Van de piepjonge Warren komt nog geen sperma beschikbaar. Wel op de stierenkaart komt Delta Fast Lane (Remington x Lustrum), die bij de vorige draai al hoog debuteerde en nu nog wat doorstijgt. Fast Lane is een uitgesproken dikke-melkstier met een productievererving van bijna 1200 kg melk met +0,52% vet en +0,25% eiwit. Daarbij toont hij een aantrekkelijk exterieurprofiel met 110 uier, 110 benen en 112 totaal exterieur in de bovenbalk. Een uitstekende score van +8% CRV Gezondheid maakt het allround plaatje van Fast Lane compleet.

Diverse hoornloze zonen van Delta Nippon P, in het vorige boekjaar nog de meest gebruikte genoomstier in Nederland, laten deze draai (opnieuw) mooie cijfers zien. Van deze zonen komt de heterozygoot hoornloze Delta Pineapple P (Nippon P x Trust) met een aantrekkelijke allround vererving op de stierenkaart. Van Pineapple mogen degelijke boerenkoeien worden verwacht met een passende verhouding tussen hoogte- en breedtemaat en een goede conditiescore. Ook de homozygoot hoornloze Delta Foster PP (Nippon P x Trust) komt nu beschikbaar. Hij vererft onder andere ruim 1000 kg melk met +0,33% vet en +0,28% eiwit en bewijst daarmee definitief dat fokken op hoornloosheid beslist niet ten koste hoeft te gaan van vooruitgang op andere belangrijke eigenschappen.

Delta Fast Lane
Delta Fast Lane

Magisterzonen plussen met dochters

Een aantal stieren die als InSire-stier al veel werden gebruikt, kregen deze draai voor het eerst een fokwaarde op basis van dochterprestaties. Zo wordt Delta Skippy (Paragon x Vitesse) opnieuw opgenomen in het aanbod. Hij stijgt 35 punten NVI en vererft ruim 600 kg melk met +0,69% vet en +0,32% eiwit en 108 totaal exterieur.

De ruim 1300 dochters van De Leenhorst E-Profit (Magister x Danno) lieten de fokwaarde van hun vader ten opzichte van zijn laatste genoomfokwaarde stijgen met 50 punten NVI. E-Profit bewijst zijn status als dikke-melkstier met +0,31% vet en +0,30% eiwit. Het vererft bovendien 107 totaal exterieur +6% CRV Gezondheid en +11% CRV Efficiëntie.

Vijf maal PP bij roodbont

In het roodbont fokprogramma is het gen voor hoornloosheid inmiddels zo breed verspreid dat CRV maar liefst vijf homozygoot hoornloze stieren op de stierenkaart kan zetten. Onder hen Delta Drone PP (Nectar P X Esperanto), een telg uit de Renatefamilie die zijn fokwaarde zag stijgen met 25 punten NVI. Drone vererft +1317 kg melk met +0,31% vet en +0,21% eiwit, 109 totaal exterieur en scoort +7% CRV Gezondheid en +14% CRV Efficiëntie. Drone vererft een gemiddelde hoogtemaat en extra inhoud, openheid en breedte in de voorhand.

Ook alle kalveren van Delta Steam PP (Abundant P x Handy P) worden zonder de aanleg van hoorns geboren. Steam heeft een allround profiel met plussen op gezondheid (+7% CRV Gezondheid) en uier (112). Dikke-melkstier (+808 kg melk met +0,58% vet en +0,27% eiwit) Delta Emoji P (Eloy x Handy P) krijgt een plaatsje in de webshop. Hij scoort +7% CRV Gezondheid, +13% CRV Efficiëntie en 110 totaal exterieur. De populaire Delta Taskforce P handhaaft zich in de top van de rangschikking als allround vererver op hoog niveau. Delta Launch PP steeg nog 3 punten voor frame, 1 voor uier en 1 voor totaal exterieur.

Delta Taskforce
Delta Taskforce

Rody blijft stijgen

Bij de roodbonte stieren met dochterfokwaarden blijft Delta Jacuzzi, met inmiddels meer dan 1400 dochters in zijn fokwaarde, ongenaakbaar koploper. Zo scoort hij nog altijd +14% CRV Efficiëntie en is daarmee menig jonge stier de baas. Een stier die draai op draai blijft verrassen is Aalshorst Rody (Riverboy x Fanatic). Ook deze keer stijgt hij weer 45 euro Inet en 20 punten NVI. Hiermee bewijst hij zich als een van de beste (en misschien wel meest onderschatte) roodbonte holsteinstieren van zijn generatie.

Van de Perzikhoeve Stanova

Van de Perzikhoeve Stanova (Nova Star x Atlantic) kreeg zijn eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Op basis van de gegevens van 500 dochters verbeterde hij zijn genoomfokwaarde met 100 euro Inet en 20 punten NVI. Met 109 totaal exterieur en een zeer allround profiel is Stanova een interessante nieuwkomer op de stierenkaart.

D.O.W. Pinkie 39  (v. Stanova).  Eig.: W. van der Waaij, Vaassen
D.O.W. Pinkie 39 (v. Stanova). Eig.: W. van der Waaij, Vaassen

Wim debuteert bij mrij

Bij mrij debuteert fokstier Wim (Rex 159 x Dos 4). Hij fokt rastypische mrij-koeien en vererft een dikke plus voor eiwitpercentage (+0,22%) en beste uiers (109). Wim werd gefokt door Frans van den Bosch uit Gassel uit Doortje 65 die in 2019 werd verkozen tot mrij-koe van het jaar.

Een opvallende nieuwe mrij-proefstier is Tubanter P (v. Meervelder Constant). Aan zijn overgrootvader van moederskant (De Vrendt Nova PP) dankt hij niet alleen 12,5% holsteinbloed maar ook een P achter zijn naam. En zo doet het gen voor hoornloosheid langzaam maar zeker ook zijn intrede in het mrij-ras.