Corné Toonders over Vruchtbaarheid op Maat als doe-het-zelver

Melkveehouder Corné Toonders
Melkveehouder Corné Toonders

‘Hoe groter de veestapel wordt, hoe strakker je de touwtjes in handen moet houden’, leerde melkveehouder Corné Toonders uit Veldhoven. Hij melkt 360 koeien en is deelnemer aan Vruchtbaarheid op Maat. ‘De brede blik en de feedback van een vruchtbaarheidsexpert zijn voor ons een enorme meerwaarde’, vertelt hij.

Melkveehouder Corné Toonders uit Veldhoven kan wel wat hulp gebruiken bij het managen van zijn bedrijf met 360 koeien. Zijn familie, een vaste medewerker en enkele losse krachten staan hem bij waar nodig. ‘Ik insemineer mijn koeien zelf en wil de vruchtbaarheid makkelijk kunnen managen, met goede resultaten. Vruchtbaarheid op Maat past daarom het best bij ons. Maar ook financieel is dit voor ons het aantrekkelijkst. Hoe meer handelingen, hoe meer korting’, geeft hij aan. Vruchtbaarheidsexpert Jos Kox komt al tien jaar langs op het bedrijf. Om de twee weken voert hij de dracht- en tochtcontrole bij de koeien uit. ‘Hoe groter je veestapel wordt, hoe strakker je de touwtjes in handen moet hebben. Een vruchtbaarheidsexpert die geregeld langskomt, is hierbij essentieel. Doe je dat niet, dan laat je hier en daar soms iets liggen’, vertelt Corné.

Corné Toonders: ‘De brede blik en de feedback van een vruchtbaarheidsexpert zijn voor ons een enorme meerwaarde’

Prioriteit bij probleemkoeien aanpakken

De veehouder is tevreden met de tussenkalftijd van de koeien, die op 390 dagen ligt. ‘Aangezien ik zelf insemineer, verwacht ik vooral van Jos dat hij probleemkoeien opspoort. Deze koeien tijdig aanpakken heeft voor mij prioriteit. Vruchtbaarheid op Maat helpt me om dit doel te bereiken.’ Daarnaast staat CRV ook in voor de inseminatie en drachtcontrole van de 130 stuks jongvee die bij een jongveeopfokker worden gehuisvest. Corné: ‘Wij draaien het SAP op basis van ons fokdoel en CRV zorgt ervoor dat de vaarzen op tijd drachtig terug kunnen komen. Dat loopt voorlopig erg goed. De afkalfleeftijd van de vaarzen is 23 maanden.’

Feedback van de expert

Een maal per jaar neemt Corné de kengetallen met Jos door. Zo krijgen ze zicht op hoe het er met de veestapel voor staat en wat ze kunnen verbeteren. ‘Je kunt denken dat je goed bezig bent, maar de getallen moeten dat kunnen bevestigen. De brede blik en de feedback van een vruchtbaarheidsexpert zijn voor ons een enorme meerwaarde.’ ‘Voor het maken van paringen gebruiken we ook het SAP’, legt Corné uit. ‘Dit programma maakt op basis van ons fokdoel de juiste stierkeuze.’ ‘De diensten van CRV helpen me makkelijk managen met goede resultaten’, ervaart de veehouder. ‘Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een coöperatie in de fokkerijwereld blijft bestaan. Het is fijn om zaken te doen met een betrouwbare partij.’

Doelgericht werken met Vruchtbaarheid op Maat

Met Vruchtbaarheid op Maat biedt CRV een service die u ondersteunt bij het werken aan een betere vruchtbaarheid. Met uw eigen fokkerijspecialist en vruchtbaarheidscoördinator maakt u afspraken over concrete doelen. Samen bepaalt u welke diensten en producten van CRV u daarvoor in wilt zetten. Zo werkt u samen met CRV doelgericht aan een betere vruchtbaarheid. Deelnemers aan Vruchtbaarheid op Maat betalen uitsluitend voor handelingen die de specialisten van CRV uitvoeren en u krijgt vooraf een schatting van het bedrag dat u op jaarbasis voor Vruchtbaarheid op Maat kwijt bent. Dit wordt omgerekend naar een vast maandbedrag. Zo weet u vooraf waar u financieel aan toe bent.