Bezoek CRV-testbedrijf Van Berkum

Jan Siemen en Siemen van Berkum voor hun bedrijf
Jan Siemen en Siemen van Berkum voor hun bedrijf

Een bezoek aan een CRV-testbedrijf was voor veel veehouders het hoogtepunt van de CRV Elitedag. Op de laatste van de vier Elitedagen was er keuze tussen CRV-testbedrijf Van Berkum in Elahuizen en Hedra Holsteins van de familie Vernooij in Schalkwijk.

Veel veehouders kozen het goed gemanagede bedrijf van Melkveebedrijf Van Berkum. Vanaf Wirdum is het immers niet meer zo ver. Enkele jaren geleden voerde dit bedrijf de lijst aan van topmelkers in Nederland en sinds zes jaar melkt het bedrijf Delta-donoren. De interesse is dan snel gewekt. Siemen van Berkum vertelt en laat het bedrijf zien.

Optimaal management

Optimale zorg en huisvesting levert resultaat. De gemiddelde melkproductie van de ruim 300 koeien ligt op 14.106 kg met 3,86% vet en 3,53% eiwit. De koeien krijgen het complete, hoogwaardige rantsoen aan het voerhek. Dat bestaat uit 57% droge stof ruwvoer en 43% grondstoffen. Van het ruwvoer is 70% gras en 30% mais. Siemen vertelt: ‘Koeien met een persistente productie passen goed in het systeem.’ Het bedrijf heeft dan ook sterk geselecteerd op een hoge productie. De koeien komen niet in de weide, waardoor het rantsoen constanter is door het jaar heen. In de ruime stal met veel luchtinhoud liggen de koeien in met zand gevulde boxen. Er zit 180 ha grond bij het bedrijf.

Extra vaarzen niet meer nodig

Siemen van Berkum liet het bedrijf zien en vertelde over de groei van het bedrijf. Meer koeien willen melken maar geen plek hebben voor extra jongvee was zes jaar geleden één van de redenen om CRV-testbedrijf te worden. Sindsdien koopt het bedrijf jaarlijks 15 tot 25 oud-donoren uit de opfok van Wirdum. Siemen vertelt: ‘Die extra vaarzen hebben we inmiddels niet meer nodig omdat we ruimer in het jongvee zitten, maar we gaan er wel mee door. Wij zijn tevreden hoe het gaat.’

De Elitedeelnemers hebben volop aandacht voor de uitleg van Siemen van Berkum
De Elitedeelnemers hebben volop aandacht voor de uitleg van Siemen van Berkum

Verder in de lactatie presteren de donoren beter

Hoe presteren de oud-donoren? Siemen vertelt: ‘Ze kalven pas op oude leeftijd, doordat ze lang donor zijn. Vandaar ook dat ze voorzichtig beginnen te produceren met matige lactatiewaarden, maar later in de lactatie maken ze dat wel weer goed. Bovendien worden ze beter naarmate ze ouder worden.’

Delta-dieren produceren nog beter dan de bedrijfsgenoten. In de eerste, tweede en derde lactatie ligt de lactatiewaarde van de Delta-dieren respectievelijk 4 punten, 1 punt en 9 punten hoger. Zie hieronder de tabel die in het ochtendprogramma werd getoond.

Tabel: De productie van de Delta-dieren (groen) ten opzichte van de niet-Delta-dieren bij Van Berkum  (Kolom N is het aantal dieren)
Tabel: De productie van de Delta-dieren (groen) ten opzichte van de niet-Delta-dieren bij Van Berkum (Kolom N is het aantal dieren)

In zes jaar zijn de donoren beter geworden

Over de overige eigenschappen vertelt Siemen: ‘Ten opzichte van onze eigen koeien zijn de Delta-dieren beter voor exterieur. Ook zijn de Delta-dieren beter voor gezondheidseigenschappen. Zo hebben ze bijvoorbeeld heel weinig last van uierontsteking. In zes jaar tijd vind ik ook dat de Delta-dieren beter zijn geworden.’

Toelichting op donoren

Er stonden zeven oud-donoren apart van het koppel. Als begeleider van dit CRV-testbedrijf gaf foktechnisch specialist Geart Ludema een toelichting. Enkele invloedrijke koeien trokken extra de aandacht.

Delta Thilda (AB 87, v. Amigo) is een fokkoe van wereldformaat. Als vierdekalfs produceert ze na elf maanden in lactatie nog 48 liter met 3,70% eiwit, terwijl haar levensproductie na 1538 dagen al op 76.579 liter staat, een gemiddelde van 50 liter per dag. CRV heeft kleinzonen als Delta Pianist in het aanbod. De dochters en kleindochters van Thilda zijn weer donor.

Delta Thilda (AB 87) als derdekalfs en 5,5 jaar oud
Delta Thilda (AB 87) als derdekalfs en 5,5 jaar oud

Delta Paulina (AB 89, v. Malcolm Rf) stamt af van een door merkertesten ontdekte grootmoeder. Paulina geeft iedere 13 maanden een kalf en produceerde lijsten van rond de 17.000 liter met 3,72% eiwit. Haar lactatiewaarde steeg van 101 als vaars naar 116 in haar vierde lactatie. Ze klom ook nog eens van 83 naar 89 punten voor haar exterieur. CRV test vier kleinzonen van haar, waarvan Delta Prominent nu beschikbaar is. Paulina staat naast haar kleindochter Delta Pien (AB 86, v. Jafin). Pauline en Pien zijn sterke dieren die probleemloos veel produceren. Van Delta Pien is de Insire-topstier Delta Perfect beschikbaar.

Delta Paulina (AB 89) halverwege haar tweede lactatie in maart 2020
Delta Paulina (AB 89) halverwege haar tweede lactatie in maart 2020

Als nazaat van de Amerikaanse stammoeder Whittier-Farms Lead Mae-ET (EX95), waren de verwachtingen van Delta Afke (v. Inductor x Malcolm Rf) hoog gespannen. Die verwachtingen maakt ze volledig waar. Ze kreeg 88 punten van de inspecteur en produceerde tot nu toe in twee-en-een-halve lijst in 769 dagen 37.382 kg melk met 4,47% vet en 3,74% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 118. Daarbij had ze elk jaar een kalf. Een jaar voordat ze zelf aan de melk kwam, werd haar zoon Delta Amuse (v. Frontline) geboren. Hij is favoriet bij veehouders die robuuste koeien willen fokken met veel melk uit goed gevormde uiers.

Delta Afke, foto als vaars in oktober 2020
Delta Afke, foto als vaars in oktober 2020

De oud-donoren op het CRV-testbedrijf zijn als kalf al geselecteerd om embryo’s te produceren voor het fokprogramma. Alleen de absolute top komt hiervoor in aanmerking. De kalveren uit de embryo’s van deze donoren worden bij u als Elite-deelnemer geboren. Elite-deelnemer, Henk van de Westeringh begrijpt het wederzijds belang en verwoordt het treffend: ‘We hebben elkaar nodig’. Deze conclusie zal de organisatoren van deze dag tevreden stemmen. Organisatoren Melanie en Helga, inleiders, rondleiders en CRV-testbedrijven: dank jullie wel.