Samen met zijn vrouw Miranda, vader Klaas en moeder Ria en met hulp van een medewerker voor twee dagen in de week beheert Martijn Timmermans in het Overijsselse dorpje Ane een bedrijf met 200 melkkoeien, 130 stuks jongvee en een groeps-accommodatie voor de verhuur. Met relatief weinig dieren en een krappe arbeidsbezetting produceren de ondernemers op jaarbasis 2,4 miljoen kilogram melk. Het voeren en melken zijn geautomatiseerd en de koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van ruim 12.000 kg melk met 4,34% vet en 3,55% eiwit.
‘Betere kruislingkalveren tikken in omzet en aanwas lekker door’
Een hoge melkproductie en een hoge kalverprijs kunnen best samengaan, bewijst melkveehouder Martijn Timmermans. Zo’n 70 procent van zijn melkkoeien laat hij insemineren met de mix BullsEye Blue vlot. Het levert hem prima bevruchtingsresultaten en een mooie post omzet en aanwas op, terwijl de koeien probleemloos afkalven en vlot opstarten.
Ieder kalf een schot in de roos
Timmermans heeft een duidelijk fokdoel. ‘We willen gezonde koeien fokken die probleemloos en efficiënt veel melk produceren’, vertelt hij. De veehouder kiest bewust voor de inzet van stieren met betrouwbare fokwaarden en maakt optimaal gebruik van het genetisch potentieel van zijn eigen veestapel. ‘We selecteren niet in onze vaarskalveren. Daarom moet ieder kalf een schot in de roos zijn’, verklaart hij. De pinken op het bedrijf worden twee keer geïnsemineerd met gesekst sperma van holsteinfokstieren om maximaal te profiteren van de genetische vooruitgang in de jongste generatie. Ook op de allerbeste melkkoeien wordt gesekst sperma ingezet. Op de dieren die daar net onder zitten, kiest Timmermans voor conventioneel holsteinsperma.
Snel drachtig, vlot afkalven
Zo blijft nog ongeveer 70 procent van de koeien over om drachtig te maken van een Belgisch-witblauwstier voor de gebruikskruising. Over de stierkeuze hoeft Timmermans niet na te denken. In het vat zit maar één soort: de mix BullsEyeBlue vlot. ‘Als we een koe aanbieden voor inseminatie, willen we natuurlijk dat ze zo snel mogelijk drachtig wordt. Daarom vinden we het bevruchtend vermogen van sperma belangrijk. Uit ervaring weten we dat de mix BullsEye Blue heel goed bevrucht’, verklaart de veehouder. ‘Om probleemloos een hoge melkproductie te realiseren moeten koeien vlot afkalven’, stelt Timmermans. ‘We letten in de fokkerij daarom op kenmerken als kruisligging en kruisbreedte. En we besteden veel aandacht aan de droogstand. Door het eiwitniveau in het rantsoen in de eerste weken van de droogstand te beperken, voorkomen we dat kalveren te zwaar worden. Dat werkt’, ervaart hij. ‘Bijna alle koeien kalven zonder hulp af. En het percentage doodgeboren kalveren ligt rond de vijf procent.’
Betere kalveren zonder hulp geboren
Dat de veehouder enkel nog gebruikmaakt van Belgischwitblauwstieren uit het segment ‘geboortegemak vlot’ en geen stieren uit het segment ‘zeer vlot’ meer inzet, ziet hij niet terug in meer geboorteproblemen, maar wel in kwalitatief betere kalveren. In 2023, een jaar met een tegenvallende kalverprijs, brachten alle afgeleverde kalveren, inclusief de holsteinstierkalveren, gemiddeld ruim 230 euro (excl. btw) op. ‘De prijs voor de kruislingstierkalveren lag tussen de 350 en 400 euro met uitschieters tot boven de 400 euro’, haalt Timmermans uit de boekhouding. ‘Betere kruislingkalveren brengen duidelijk meer op’, constateert hij. ‘Dat tikt in de omzet en aanwas lekker door.’