‘Gras is het goedkoopste product dat er is. Zo gauw je een machine tussen de koe en het gras zet, maak je extra kosten.’ Peter van Elzakker weet wel waarom Nieuw-Zeelandse melkveehouders zo massaal kiezen voor gras. Ruim twee derde van de Nieuw-Zeelandse bedrijven hanteert een grazingsysteem en voert de koeien niet tot nauwelijks bij, meldt de Nederlander, die in Nieuw-Zeeland werkt voor CRV als manager productdevelopment en productmanagement.
Dat menu met vrijwel uitsluitend gras en het seizoensgebonden patroon van afkalven stelt specifieke eisen aan koeien. De koeien moeten grote afstanden lopen, ze moeten kunnen omgaan met veel eiwit in het rantsoen en elk jaar in hetzelfde seizoen kalven. ‘Door natuurlijke selectie is het niveau van het beenwerk en de vruchtbaarheid hier hoog. Als het beenwerk niet goed is, houden koeien het niet lang vol. Ook koeien die moeilijk drachtig worden of niet tegen veel eiwit in het rantsoen kunnen, hebben een probleem’, vat Van Elzakker samen.